3p
Egyre nagyszabásúbb tengeri hadgyakorlatokat tart az USA szövetségeseivel Kína ellenében. Japán és India már teljes vállszélességgel vesz részt ezeken a gyakorlatokon. Konfliktus esetén a kulcsfontosságú Malakkai Szoros, amelyen keresztül Kína tengeri kereskedelmének 80%-a bonyolítódik, szintén lezárásra kerülne.
A USS George Washington az ausztráliai Brisbane kikötőjében, úton a hadgyakorlatra. Fotó: EPA/Dan Peled

Japán először vesz részt a múlt szombaton kezdődött, kétévente megrendezett Talisman Sabre nevű, közös amerikai-ausztrál hadgyakorlaton. A műveletekben 21 hadihajó, három tengeralattjáró, 200 harci repülőgép és 33 000 katona vesz részt az USA-ból és Ausztráliából, 640-en Új-Zélandról, plusz a japán kontingens. A helyszín Észak-Ausztrália, de a gyakorlatban részt vesznek a parancsnoki központok Guámról, Hawaii-ról és az amerikai nyugati partról.

A ’hajózás szabadsága’ fontos kérdéssé vált az utóbbi időben a Dél-kínai tenger határvillongásai közepette. Ennek megfelelően a mostani gyakorlat résztvevői olyan műveleteket gyakorolnak, mint tengeri ütközetek, légitámadás hajókra, nagy hatótávolságú bombázás és tengeri partraszállás. Az amerikai haditengerészet a George Washington anyahajót és kísérőhajót küldte Észak Ausztráliába, Darwin városának közelébe.

A tengeri blokád része a terveknek

Egy esetleges konfliktus esetén Ausztráliára jutna a feladat, hogy blokád alá vegye a Kínát ellátó déli tengeri szállítási útvonalakat, amelyen keresztül az ország létfontosságú olajkereskedelme zajlik. A kulcsfontosságú Malakkai Szoros, amelyen keresztül Kína tengeri kereskedelmének 80%-a bonyolítódik, szintén lezárásra kerülne.

Számos, jelenleg Guám szigetén állomásozó B1 nagy hatótávolságú bombázókat szereltek föl az elmúlt négy évben olyan nagy precizitású rakétákkal, amelyek akár 300 kilométeres távolságból is ki tudnak lőni egy hadihajót. Az Obama adminisztráció 2011-ben hirdette meg hivatalosan is új ázsiai biztonsági stratégiáját (Pivot to Asia), amelynek során középtávon az amerikai tengerészet és légierő 60%-át óhajtja a térségre koncentrálni. Ehhez járulnak a különböző katonai szövetségek megkötése a térségben.

Japán és India már teljes vállszélességgel

A japán részvétel a hadgyakorlaton azért is jelentős fejlemény, mert egy 2013-as amerikai stratégiai tanulmányban Japánt és Ausztráliát nevezték meg az új amerikai koncepció „északi és déli horgonyainak”. A japán sajtó június 29-én jelentette, miszerint Sinzó Abe miniszterelnök egy zártkörű megbeszélésen kijelentette, hogy Japán újonnan elfogadott biztonsági jogszabályai lehetővé teszik Tokió számára, hogy aktívan részt vegyen Washington oldalán a Dél-kínai tengeri viták esetleges katonai megoldásában.

India egy másik olyan ország, amely aktív szerepet kap a washingtoni tervekben. 2011 óta az USA, Ausztrália és Japán külön-külön is megerősítette katonai kapcsolatait Indiával és támogatták regionális hatalmi ambícióit. Júniusban négy indiai hadihajó látogatott Szingapúrba és Malajziába, egy „műveleti” gyakorlat keretében.

Idén októberben közös gyakorlatot tart a japán és az indiai haditengerészet, azután pedig a japán erők részt vesznek egy nagyszabású, ’Malabar’ nevű közös amerikai-indiai hadgyakorlaton, amelyen tavaly szintén megjelent a George Washington anyahajó. Ausztrália és India október-novemberben tartja első közös tengeri hadgyakorlatát a Malakka Szoros közelében.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vége a jó világnak? Újra drágulás jön a kutaknál
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 25. 10:38
4 forinttal drágul a dízel.
Makro / Külgazdaság Jelentős állami támogatásból modernizálják a Dacia gyárát
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 25. 08:28
Nem fog munkahelyeket teremteni.
Makro / Külgazdaság A világ legerősebb pénzeivel szemben próbálkozik a forint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 25. 07:15
Sok sikert.
Makro / Külgazdaság Durván csökkentették GDP-növekedési előrejelzésüket Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 17:55
A kedvező augusztusi inflációs adatok, a nagy jegybankok monetáris lazítása, az országkockázat enyhe javulása és a gazdasági szereplők bizalmának erősödése tette lehetővé a jegybanki alapkamat 25 bázispontos csökkentését. A Magyar Nemzeti Bank közzétette friss inflációs és növekedési előrejelzéseit is.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij rábólintott: tovább önthetik a pénzt a hadseregbe
Mester Nándor | 2024. szeptember 24. 15:17
A héten az Egyesült Államokban kalapozik újabb támogatásért az ukrán elnök, de közben munkatársainak otthon tovább kell dolgoznia a költségvetési kiadások átcsoportosításán. Már biztos, hogy még nagyobb lesz a költségvetési hiány, közben adóemelés készülődik.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék fontos kérdésben határoztak
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 14:04
Kedden kamatdöntő ülést tartott a Monetáris Tanács, a kérdés az volt, a 6,75 százalékos jegybanki alapkamatot csökkentsék-e, és ha igen, akkor milyen mértékben. A kamatvágás mértéke végül 25 bázispont lett, ami megfelel az előzetes várakozásoknak.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter szerint hiba lenne megbüntetni a kínai villanyautókat
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 09:11
Magyarország ellenzi a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámokat - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter helyi idő szerint hétfő este New Yorkban.
Makro / Külgazdaság Felbőszítette az ukránokat a lengyel külügyminiszter békejavaslata
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 08:31
Egyre több szó esik arról, hogy 2025 az ukrán–orosz béke- vagy legalább tűzszüneti tárgyalások éve lehet, így nem meglepő, hogy a politikusoknak ötleteik támadnak a konkrét feltételekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Az Airbnb a gazdasági svindli melegágya lehet, ha félremegy a szabályozás
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 07:59
Romániában is virágzik az Airbnb lakáskiadás, ám ott nem azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a külföldről érkező bérlakásban megszálló vendégek nem tudnak kulturáltan viselkedni.
Makro / Külgazdaság Ukrajna „fekete hercege” elárulta a hírszerzés egyik legfontosabb jóslatát
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 07:22
Az ukrán hadsereg hírszerzésének feje, akiről igencsak elismerően nyilatkoznak hazájában és Nyugaton is, megosztott egy meglepő hírszerzési információt is hallgatóságával egy konferencián.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG