1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ötödik hónapja folyamatosan csökken a külföldi befektetések értéke Kínában az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva. Márciusban 6,1 százalékkal estek vissza a közvetlen külföldi beruházások, és az előző évhez képest 9,4 százalékkal csökkent a bejegyzett külföldi vállalatok száma.

A márciusi működőtőke befektetések értéke 11,76 milliárd dollár volt, ami 6,1 százalékos visszaesést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Februárban a csökkenés mértéke éves bázison 0,9 százalék volt. Az első negyedévben 2,8 százalékos mérséklődést mértek, ami 29,5 milliárd dollárt jelent. Az adatok szerint Kínában 5379 külföldi vállalkozást jegyeztek be, ami 9,4 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év első három hónapjában.

A minisztérium szakemberei a tendenciát az európai hitelválsággal és a fejlett országok tartósan alacsony gazdasági növekedésével magyarázzák. A jelenségnek oka az is, hogy a kínai központi intézkedések az ingatlanpiac lehűtését célozzák, a munkabérköltségek pedig egyre emelkednek.

Az idei év kilátásaira vonatkozóan borúlátóan nyilatkozott a minisztérium szóvivője Sen Tan-jang elmondta, hogy az európai hitelválságra egyelőre nem született megoldás, az európai vállalatok külföldi befektetési lehetőségei korlátozottak. Megjegyezte még, hogy az Egyesült Államokban a belföldi befektetésekre ösztönzik a vállalatokat, a feltörekvő gazdaságok pedig igyekeznek mind vonzóbbá tenni a maguk piacát.

Tavaly a külföldi tőkebefektetések mértéke Kínában 9,7 százalékos növekedést mutatott és 116 milliárd dollárt tett ki. A kínai vállalatok külföldi működőtőke befektetései ugyanakkor az első negyedévben 95 százalékkal bővültek, azaz csaknem megduplázódtak. Értékük meghaladta a 16,5 milliárd dollárt. Ebből 6,2 milliárd dollárt tettek ki a vállalati egyesülések és cégvásárlások. Az összesen 109 országot érintő ügyletekben résztvevő kínai vállalatok száma meghaladta az ezret.

Az adatok szerint az idén január és március között 91 ezer kínai vállalt szerződéssel külföldi munkát, ami azt jelenti, hogy március végén hivatalosan 809 ezer kínai dolgozott a határon túl, 40 ezerrel több, mint a tavalyi év azonos időszakában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG