<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

A német gazdaság kilátásai számunkra is kulcsfontosságúak. Elég csak az ipari termelés szempontjából kiemelt autógyártókat említeni, de nagyon nem mindegy az sem, hogy mennyi német turista érkezik Magyarországra. Sok a kérdőjel, de úgy tűnik, nem reménytelen a helyzet.

Több pozitív jel érkezett az utóbbi időben a német gazdaságból, igaz a kibocsátás volumene még mindig messze elmarad a járvány előtti szinttől. Ezek közül a szerdán publikált bizalmi index különösen érdekes, hiszen a valaha regisztrált legnagyobb mértékben javult júniusban az előző havihoz képest a müncheni ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti mutatója. A felmérésbe bevont vállalkozások a korábbinál jobbnak ítélték meg aktuális üzleti környezetüket és jelentős mértékben javult jövőbeni kilátásaikról alkotott véleményük is. A hangulatindex szerint a feldolgozóiparban jelentős mértékben javult a vállalatok kilátásaikról alkotott javuló megítélésének köszönhetően. Emellett a szolgáltatószektorban és a kereskedelemben is nagyot javultak a kilátások.

A szakértők szerint mindez azt jelzi, hogy a német gazdaság gerincét adó középvállalatok előtt új perspektíva nyílt. Ugyanakkor ennek lehet olyan üzenete is, hogy a megrendelőiknek számító óriáscégek is egyre több megbízást adnak nekik, és azt jelezheti, hogy az ő beszállítóikként működő kisvállalkozások helyzete is javulhat a közeljövőben.

A vállalatok adaptívan kezelték a helyzetet

Természetesen vannak továbbra is olyan szektorok, amelyek komoly kihívásokkal küzdenek, ám a középvállalatok adaptivitása megnyugtató. Ha pedig ezek a vállalatok fel tudnak pörögni, akkor a teljes német gazdaság is erőteljes visszapattanást mutathat be. A Financial Timesnak a német gazdaságról szóló szerdai cikkében példaként említik meg a müncheni székhelyű Bauer Groupot, amely ipari kompresszorokat gyárt. A társaság korábban erős kitettséggel rendelkezett az autóiparban, hiszen a megrendeléseik nagyobb hányada érkezett ebből a szektorból. A járvány hatására viszont diverzifikálni és fejleszteni kezdtek. Igyekeztek olyan ügyfélkör felé nyitni, amelyet válságállóbbnak gondoltak. Ennek keretében komoly megrendeléseket kaptak az egészségügyből és kutatóintézetektől a csúcstechnológiájú hélium-visszanyerő rendszerükre. Ezen kívül az energetikában érintett ügyfeleik számára jelentős mennyiségben fognak biogáz előállítását segítő kompresszorokat szállítani. Utóbbi új fejlesztés, ahogy az a légszűrő is, amely eltávolítja a vírusokat, baktériumokat és penészgombákat a lélegeztető készülékekből.

Orbán Viktor korábban a győri Audi üzemben (MTI Fotó: Krizsán Csaba )Orbán Viktor korábban a győri Audi üzemben (MTI Fotó: Krizsán Csaba )

A brit lap írása szerint a vállalat olyan sikeresen szervezte újjá a tevékenységét és a piacait, hogy ma már kifejezetten optimisták. A Bauer Group vezetői szerint most ismét abban bíznak, hogy siker a 2020-as terveiket megvalósítani. Ez pedig azért lenne hatalmas siker, mert ha ezt képesek lesznek elérni, az azt jelzi, hogy az idei évben a körülmények ellenére is növelni tudják a árbevételüket.

Érdemes azt is hozzátenni, hogy a német gazdaság esetében a várt visszaesés mértéke is az egyik legkisebb. A jegybank azzal számol, hogy 6 százalékkal esik vissza idén a GDP, míg Olaszországban közel 10, az Egyesült Királyságban pedig 14 százalékos zuhanással számolnak. Érdemes ehhez hozzátenni, hogy a német gazdaság a prognózis szerint a jövő évben jórészt le is dolgozza majd az idei recessziót.

A német lokomotív húzza majd Európát?

Peter Altmaier, a német gazdasági miniszter egyébként Berlin óvatos optimizmusát hangoztatja: egyértelmű pozitív tendenciát látunk az emberek és a vállalatok vezetőinek hangulatában. A német vállalatok komoly beruházásokat terveztek az év későbbi szakaszában, miközben a kormány 130 milliárd eurós fiskális ösztönzője az elkövetkező hetekben lép életbe, ami szerinte fel fogja pörgetni az üzleti szférát. Szerinte Németország lesz a „gazdasági mozdony”, amely kihúzza Európát a koronavírus-válságból.

Angela Merkel német kancellár Berlinben 2020. június 4-én. (EPA/CLEMENS BILAN)Angela Merkel német kancellár Berlinben 2020. június 4-én. (EPA/CLEMENS BILAN)

A gyors gazdasági visszakapaszkodás hátterében ugyanakkor ott áll az a tény is, hogy Németország kiválóan kezelte a járvány. Az országban a megbetegedések száma is viszonylag alacsony volt (főleg Olaszországgal vagy Spanyolországgal összevetve. Az pedig különösen örvendetes, hogy a halálesetek száma 9 ezer alatt maradt. Ez nem csak a nagyobb lélekszámú európai országok mutatójától marad el, de például Belgiumban is magasabb volt az áldozatok száma. Érdemes azt is megemlíteni, hogy a német egészségügy nem csak kiválóan vizsgázott, de még csak túlterhelt sem lett, így más országoktól is vettek át ápolásra betegeket. Mondhatni ezekután az sem meglepő, hogy a járványgörbét minden más nagy európai országnál előbb tudták elnyújtani.

Plusz pont Merkelnek?

A német kormány a szakértők és a lakosság szerint nem csak az egészségügyi kérdésekben vizsgázott jelesre, de a gazdaság terén is jó döntéseket hoztak. A járvány korai szakaszában elindítottak egy 1300 milliárd eurós programot, amely kvázi védőpajzsot vont a német cégek köré, megakadályozva egyrészt a vállalati csődöket. Ennek a programnak köszönhető az is, hogy a munkahelymegőrzési támogatások és a világszerte emlegetett Kurzarbeit rendszer révén a munkanélküliek száma sem ugrott az egekbe, ahogy arra például az Egyesült Államokban példát láttunk. A járvány utáni időszak kedvező kiinduló helyzetében bevezetett – fent már említett – gazdasági programnak köszönhetően pedig reális az esély arra, hogy a helyreállítást felgyorsítsák.

A járvány ugyan az autóipart térdre kényszerítette, ám más iparágakat a szakértők szerint nem érintett ennyire súlyosan. Olaszországban és Spanyolországban is sokkal erősebb korlátozások voltak, számos olyan vállalatnak a működését függesztették fel a járványhelyzetben, amelyek nem alapvető cikkeket állítottak elő. Ráadásul a Berlin által hozott védőintézkedések időben is rövidebbek voltak, így a gazdaság eleve kisebb sérülésekkel megúszta a járványt, mint például Olaszország, Spanyolország vagy éppen Franciaország. Clemens Fuest, a müncheni Ifo közgazdasági intézet vezetője azt is a pozitívumok közé sorolja, hogy a német építőipar szinte zavartalanul működött a járvány alatt is,

Magyarország akkor hátra is dőlhet?

A fentiek alapján akár azt is feltételezhetnénk, hogy a német gazdaság rövid időn belül felpörög, ami lendületbe hozza a magyart is. Így sem az Orbán Viktor vezette kabinetnek, sem a magyar lakosságnak nem kell immár tartani a koronavírus-járvány gazdasági következményeitől. A helyzet azonban sajnos nem ilyen egyszerű. Például azért, mert a nálunk érdekelt legnagyobb német vállalatok éppen az autógyártásban érintettek, ahol továbbra is nagy a bizonytalanság. A piac ugyan elkezdett a gödör aljáról felfele kapaszkodni, az viszont nem egyértelmű, hogy mikor éri el a termelés a járvány előtti szintet. A piaci kilátások miatt az sem egyértelmű, hogy a korábban beharangozott nagyberuházások csupán néhány hónapot csúsznak, vagy ennél sokkal nagyobb problémák várhatók.

Védőfelszerelésben dolgoznak a kecskeméti gyárban (Fotó: Mercedes-Benz Manufacturing Hungary)Védőfelszerelésben dolgoznak a kecskeméti gyárban (Fotó: Mercedes-Benz Manufacturing Hungary)

Azt is érdemes megemlíteni, hogy a járvány a járműipari cégek mellett a turizmusban érdekelt vállalkozásokat is lenullázták, itt pedig talán még kevésbé lehet előre jelezni azt, miként alakulnak majd a jövőbeni folyamatok.

Mindezek mellett azt is érdemes megemlíteni, hogy a német gazdaság kapcsán is sok kétkedő hangot hallani. Rövid távon ugyan tényleg biztató az, ahogyan az ottani helyzet alakul, ám Németország hosszútávú kilátásai már közel sem ennyire egyértelműek. Egyes közgazdászok szerint Berlinnek és a helyi cégeknek is át kellene gondolni a korábbi stratégiáját, az ország ugyanis erősen exportorientált, és ez potenciális csapda. A koronavírus utáni világ ugyanis könnyen lehet, hogy kevésbé lesz nyitott, sokkal több akadály lehet majd a nemzetközi kereskedelem előtt. Németország, ami a szabad kereskedelemre, a nemzetközi ellátási láncokra és a multilaterális intézményekre építette a gazdaságát a mostani, globalizáció elleni hullámokban nehezebben fog előrejutni.

"A német növekedés 2010 és 2019 között nagyrészt a külkereskedelemnek volt köszönhető, ám ez az elkövetkező években nem biztos, hogy folytatódik" - mondta a Financial Timesnak Gabriel Felbermayr, a Kieli Világgazdasági Intézet vezetője. "Az országok kereskedelmi akadályokat állítanak fel, arra ösztönzik a vállalatokat, hogy költöztessék haza a termelés. Kína és az Egyesült Államok egyre élesebb határokat húz, és az átjárás egyre nehezebb lesz a mindkét nagy országban érdekelt német vállalatok számára. Ez pedig igazán fájdalmasan érintheti Németországot."

Kína felemelkedése és a német autók és gépek iránti kielégíthetetlen kereslete volt az elmúlt évtized gazdasági fellendülés egyik legnagyobb hajtóereje. Ez nem mellesleg az egyik a leghosszabb konjunktúra volt a második világháború utáni történelemben. Kína gazdasága azonban az első negyedévben egyértelműen megtorpant, és kérdéses, hogy 2020-ban mekkora növekedésre lesz képes” – mondta Gabriel Felbermayr. Bármi is történik, az nem lesz olyan kedvező a német gazdaság számára, mint amit 2010-től, a globális pénzügyi válságot követően láttunk.

Mi lesz az autóiparral?

A német és a magyar gazdaság számára is kulcskérdés, hogy miként alakul a járműipar helyzete a következő években. Itt azonban korántsem beszélhetünk megnyugtató folyamatokról. A járvány rámutatott, hogy a digitalizáció, illetve annak különböző formái, így például a sokat emlegetett ipar 4.0 immár nem csak egy távoli légvár, amit egyszer szeretnénk elérni, hanem valós igény, amelynek akár rövidtávon is meg kell felelni. Emellett az éghajlatváltozás és a zöldpolitika is olyan kérdéseket vetnek fel, amelyek mellett már nem mehet el egy európai kormány sem, és azok lesznek sikeresek, amely a cinikus kibúvók helyett megpróbálnak a folyamatok élére állni. Csakhogy mindez megkérdőjelezi a belső égésű autók jövőjét, ami jelenleg az autóipar elsőszámú terméke. A szektor pedig nem csak a német, de immár a magyar gazdaságban is kulcsfontosságú pillér. Németországban 800 ezer ember dolgozik az iparágban, míg Magyarországon a beszállítókat is figyelembe véve közel 200 ezer embernek ad munkát a szektor.

A mobilitást várhatóan a digitális technológiák nem fogják kiváltani, hiába lett például a járvány alatti időszak nagy nyertese a Zoom. Az viszont könnyen elképzelhető, hogy a mostani gyártási technológiáról váltani kell, amely rövid távon mind Berlin, mind Budapest számára fejfájást okozhat. Ráadásul míg a németeknek gazdasági és politikai helyzetükből adódóan sokkal több lehetőségük van aktív válságkezelésre, addig a magyar gazdaság számára vélhetőleg az adaptív képességek fogják a fejlődési pályát kijelölni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Népszavazás: Orbán örülhet, Karácsony még várhat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 17:47
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén hitelesítette a kormánynak a gyermekvédelem ügyében benyújtott népszavazási kérdéseit, Karácsony Gergely kérdéseiről viszont elnapolta a döntést.
Makro / Külgazdaság Franciaország karanténba zárja két trópusi szigetét, a súlyos koronás betegeket Párizsba evakuálják
MTI | 2021. július 30. 15:48
Martinique és Réunion megroppant a delta variáns terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság A Balkán külön útra lép – ma feszült tüntetés lesz Boszniában
Káncz Csaba | 2021. július 30. 13:36
Az EU által magára hagyott Balkán új utakra lép. Ma tüntetések rázzák meg a Boszniai Szerb Köztársaság több városát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 116 milliárd eurónyi kárt okoztak 60 év alatt az invazív fajok Európában
MTI | 2021. július 30. 11:56
A patkány sem őshonos faj, a példányai 5,5 milliárd euró kárt okoztak az elmúlt hat évtizedben.
Makro / Külgazdaság A kormány elintézte: októberig bulizhat az ország 
Privátbankár.hu | 2021. július 30. 10:41
Több milliárd forintból koncertsorozatot hirdetettek. A rendezvények augusztól októberig tartanak. 
Makro / Külgazdaság Továbbra is lendületesen nőnek a bérek idehaza
MTI | 2021. július 30. 10:17
Májusban 8,2 százalékkal nőttek a keresetek az egy évvel korábbihoz képest. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 431 600 forint, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 287 000 forint volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Makro / Külgazdaság Csendben kúszik felfelé az új fertőzöttek száma, ismét van áldozata a koronavírusnak
Privátbankár.hu | 2021. július 30. 09:49
Második hete emelkedik lassú tempóban az új koronavírus-fertőzöttek száma - az elhunytak száma viszont szerencsére nem követi ezt a trendet. Az oltottak száma hetek óta ugyanabban a - meglehetősen lassú - tempóban emelkedik.
Makro / Külgazdaság 68 millió euró volt a májusi külkereskedelmi többlet
MTI | 2021. július 30. 09:25
19 millióval kevesebb, mint az egy évvel korábbi.
Makro / Külgazdaság 3-5 éves migrációs moratóriumot javasolnak Franciaországban
MTI | 2021. július 30. 08:17
Michel Barnier, az Európai Unió korábbi Brexit-ügyi főtárgyalója 3-5 éves bevándorlási moratórium elrendelését tartaná szükségesnek Franciaországban addig, amíg a migrációs politikát hazája új alapokra helyezi, és időt ad magának ahhoz, hogy "nemzeti konszenzus alakuljon ki a súlyos kérdésről".
Makro / Külgazdaság Újabb négy prefektúrában rendelt el rendkívüli állapotot a japán kormány a járvány miatt
MTI | 2021. július 30. 08:09
A tokióit pedig meghosszabbították.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos