BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. június 23. 17:18

A karantén lazításának köszönhetően már ezekben a hónapokban elkezdődhet a fellendülés Németországban. Igaz, még így is csaknem hét százalékkal esik majd a GDP, és félmillióval nőhet a munkanélküliek száma.

Nyilvánosságra hozta felülvizsgált gazdasági prognózisát a német kormány gazdaságpolitikai tanácsadó testülete.

Angela Merkel német kancellár Berlinben 2020. június 4-én. EPA/CLEMENS BILAN Angela Merkel német kancellár Berlinben 2020. június 4-én. EPA/CLEMENS BILAN

Túl vannak a nehezén, de... 

A „gazdasági bölcsek” jelentése szerint a koronavírus ellenes korlátozó intézkedések fokozatos lazításának köszönhetően Németország már túl van a krízis nehezén, és nyáron megindulhat a fellendülés.

Igaz, a gazdaság így is akkora zuhanást produkálhat, amekkorára a szövetségi köztársaság történetében még nem volt példa.

Ami a konkrét számokat illeti,

a GDP idén 6,9 százalékkal csökkenhet 2019-hez képest. A második félévben ugyanakkor már növekedhet a gazdaság, jövőre pedig 4,9 százalékos plusz várható.

A foglalkoztatottak száma - az állami támogató intézkedések ellenére - 500 ezerrel esik vissza becslések szerint. A munkanélküliség a tavalyi 5 százalékról 6,1-re emelkedik, és ezen a szinten marad jövőre is.

A testület a jelentés elkészítése során abból indult ki, hogy sikerül elkerülni a koronavírus-járvány második hullámát.

Kiemelt fontosságú továbbá, hogy miként alakul a globális helyzet, és mennyire rázódik helyre a többi ország gazdasága, hiszen ez jelentősen befolyásolja a német export alakulását.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint továbbra is nagy a bizonytalanság, a meggyengült export pedig fékezi a gazdaságot.

A kieli IfW gazdaságkutató intézet korábban hasonló, 6,8 százalékos GDP-csökkenést vetített előre az idei évre. A második negyedévben pedig 12 százalékkal zuhanhat a gazdaság teljesítménye, ami szintén negatív rekord.  

Az intézet becslései szerint a koronavírus-válság egymillió munkahelyet visz el.

130 milliárdos csomag

Angela Merkel német kancellár június elején jelentette be, hogy 130 milliárd eurós csomaggal enyhíti a járvány elleni harc negatív következményeit.

Ideiglenesen csökkentik az áfát, egyszeri gyermektámogatást adnak, valamint segítik az önkormányzatokat és a válságnak leginkább kitett ágazatokat.

A költségek fedezésére az állam új hiteleket vesz fel.

A német gazdaság állapota Magyarország számára is kiemelten fontos, hiszen a két gazdaság  ezer szállal (kereskedelem, hazai német cégek stb.) kötődik egymáshoz.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Makro / Külgazdaság Óriásit lazít a karanténszabályain Anglia
MTI | 2020. július 3. 07:56
Jövő péntektől "70-75" országból lehet szabadon, karantén-kötelezettség nélkül beutazni hozzájuk. Németország, Spanyolország, Franciaország és Olaszország már biztos, hogy rajt lesz a listán, a többi tag még nem ismert.
Friss
hírlevél