5p
Sok orosz milliárdosnak okozott jóelőre álmatlan éjszakákat az a lista, amit nemrég tett közzé az amerikai pénzügyminisztérium. Első ránézésre mégsem durran akkorát az oligarcha-lista, gyakorlatilag lekoppintották az orosz Forbes-ot - egyelőre szankciókat sem csaptak a nevek mellé. Van azonban egy titkosított lista is, az orosz reakcióval együtt az egész a hidegháborús időket idézi.
Nem az oligarchiára - egy kommunista transzparens a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 100. évfordulóján. Fotó: EPA / Szergej Csirikov

Trumppal ítéltetik el azokat, akik hozzásegítették őt az elnöki címhez

Tavaly augusztusban írta alá Donald Trump amerikai elnök azt a törvénycsomagot, amely  szankciókat léptetett életbe Oroszország, Irán és Észak-Korea ellen. Az ügy pikantériája, hogy a kongresszus által elsöprő többséggel megszavazott törvénycsomag azért bünteti tovább az oroszokat, mert beavatkoztak az amerikai elnökválasztásba, mégpedig épp Trump győzelme érdekében - ezt azért fájdalmas lehetett aláírnia az elnöknek.

Ennek a törvénycsomagnak volt része az is, hogy össze kell állítani egy olyan listát, amin az orosz politikai vezetők mellett a Vlagyimir Putyinhoz köthető orosz oligarchák nevei szerepelnek.

Pár perccel a kitűzött éjféli határidő előtt közzé is tették a listákat - ezen a linken lehet böngészgetni a neveket. Összesen 114 politikai vezető, kormányzati szereplő szerepel az egyik listán, sokat nem gondolkoztak az összeállításnál - nincsenek meglepetések a nevek között, egyszerűen összeszedték a politikai nagykutyákat. Egyebek mellett Dimitrij Medvegyev miniszterelnök, Alekszandr Novak energiaügyi miniszter mellett orosz állami vállalatok vezetői kerültek fel a nevek közé.

A másik lista ígérkezett érdekesebbnek, végül 96 oligarcha nevét írták fel rá az amerikai pénzügyminisztérium szorgos alkalmazottai.

Rettegtek az orosz oligarchák, erre kiadták újra a Forbes-listát

Az oligarcha-listát előzetesen nagy várakozás övezte Oroszországban: senki sem tudhatja ugyanis, pontosan mi lesz azokkal, akik felkerülnek rá. Az amerikai pénzügyminisztérium közleményében igyekezett megerősíteni, hogy jelenleg semmiféle (plusz) szankciókra nem kell számítaniuk azoknak, akiket listáztak - nehéz azonban elhinni, hogy ez így is marad örökre, és csak úgy szórakozásból listázgattak hónapokon át az amerikai hivatalnokok.

Az orosz milliárdosok attól félnek, hogy a szankciók következő körében alaposan megnehezítik majd számukra az üzletelést, a pénz nemzetközi mozgatását. A listán szereplők közül néhányan már tudják, milyen az, amikor személy szerint érinti őket az amerikai szankció és korlátozás: Arkagyij Rotenberg, Putyin egyik legközelebbi embere már eddig is a feketelistán szereplő üzletemberek között volt, külföldön tartott vagyona egy részét lefoglalták, befagyasztották, de azért természetesen továbbra sem éhezik... hasonló cipőben jár Oleg Tinkov bankár és Szergej Galickij élelmiszerlánc-cézár is. Az eddig életbe léptetett szankciók 200 magánszemélyt és 400 vállalatot érintenek, korlátozva hozzáférésüket egyes nemzetközi pénzügyi szolgáltatásokhoz és energetikai technológiákhoz; a fentebb linkelt mostani listában csillaggal jelölték azokat, akikkel szemben egyébkén már léptettek életbe szankciókat.

Sokan viszont már jó előre megpróbáltak lobbizni azért, hogy ne kerüljenek fel a listára, illetve komoly vagyonmentésbe-átmozgatásba kezdtek, hogy ha életbe lépnek valamiféle korlátozások a lista elkészítésével egyidőben, akkor ne legyenek beragadva az óriási pénzek. Végül az oligarcha-lista nem hozott semmilyen meglepetést: nem csak váratlan szankciókat nem hoztak, hanem az összeállításnál sem ástak látszólag valami mélyre az amerikai hivatalnokok: a Bloomberg szerint a 96 fős oligarcha-lista egy az egyben megegyezik a Forbes orszországi kiadásának tavaly közzétett gazdaglistájával...

Azért nem lenne jó ötlet nyugodtan hátradőlni az orosz oligarcháknak: a pénzügyminisztérium azt közölte, hogy a nyilvános mellett titkosított listát is készítettek, amelyen alacsonyabb rangú és vagyonú üzletemberek és hivatalnokok is szerepelnek - erről azonban nem tudni részleteket, ez a lista a titkosított mellékletben szerepel.

Hidegháborús hangulat - megjelölték az ellenséget?

Moszkva természetesen fel van háborodva - a listázáson, a szankciókon, de már azon is, hogy az amerikai elnökválasztásba történő beavatkozással vádolják őket. Gyorsan meg is vádolták az amerikaiakat, hogy az egészet csak azért csinálják, hogy beavatkozzanak a március 18-án esedékes oroszországi elnökválasztásba, ahol Putyin várhatóan tovább hosszabbítja közel két évtizede tartó uralmát. Az ellenzék eltakarítása tervszerűen halad, nem látni esélyét annak, hogy ne nyerjen elsöprő többséggel a jelenlegi elnök.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban azt nyilatkozta, hogy ha Oroszország ellen korlátozásokat léptetnek életbe, akkor azok természetesen nem maradhatnak megfelelő válasz nélkül, hozzátéve, hogy az ellenintézkedések mibenlétét Vlagyimir Putyin elnök fogja meghatározni. A szóvivő szerint Moszkva nem szeretné, ha az amúgy is siralmas állapotú kétoldalú kapcsolatokat nagy és talán elviselhetetlen kockázatok és veszélyek fenyegessék.

Most, a lista megjelenése után még keményebben fogalmazott: azt mondta, Washington de facto az Egyesült Államok ellenségének minősítette a "Kreml-listán" szereplő orosz személyiségeket az MTI beszámolója szerint. Peszkov - aki maga is szerepel az amerikai felsorolásban - példátlannak nevezte a jelentést, ugyanakkor közölte, hogy az orosz fél tanulmányozni fogja az amerikai listát, mielőtt további következtetéseket vonna le.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG