Hirdetés
Hirdetés

Az oroszok segítettek Trumpnak elnökké válni, most vele íratták alá a szankciókat

2017. augusztus 02., 17:24

Trump alírta, hogy megbüntessék az oroszokat azért, mert hozzásegítették az elnöki cím elnyeréséért. Óriási politikai sztori.

Donald Trump amerikai elnök szerdán  aláírta azt a törvénycsomagot, amely  szankciókat irányoz elő  az Oroszország, Irán és Észak-Korea ellen.

Az információt a Bloomberg hírügynökség közlése után a Fehér Ház is megerősítette.  Donald Trump elnök ezzel törvényerőre emelte a kongresszus mindkét háza által a múlt héten elsöprő többséggel megszavazott törvénycsomagot.

Hirdetés

Az Oroszország ellen hozott újabb gazdasági szankciókat az amerikai törvényhozás elsősorban a tavalyi amerikai választási folyamatba történt, Moszkva által cáfolt orosz beavatkozás miatt  határozta el - a dolog pikantériája, hogy a beavatkozás elvileg Trump elnökké választása érdekében történt, és a Trump-adminisztráció tagjai (beleértve a családtagokat is) közül egyre többen érintettek az orosz beavatkozás ügyében folyó nyomozásban.

Az oroszok már válaszoltak is - de van még fegyverük

Ahogy arról beszámoltunk, a száztagú szenátusban 98:2 arányban fogadták el a szankciókat tartalmazó törvénycsomagot, csupán Bernie Sanders vermonti és Rand Paul kentuckyi szenátor szavazott ellene. A szenátusi szavazásra két nappal azt követően került sor, hogy a képviselőház szintén elsöprő többséggel - 419 igenlő és három ellenző vokssal - megszavazta a törvényt.

Trump ettől nincs könnyű helyzetben: bár tárgyalna Oroszországgal és javítaná a kapcsolatokat, de a képviselőház és a szenátus mintha ebben a kérdésben feszülne neki leginkább az elnöknek, így az vagy szembeszáll a testületekkel, vagy nem konfrontál velük, de akkor tervezett külpolitikájának egyik pillére omlik össze.

Az orosz elnök persze igencsak rossz néven vette a szankciók elfogadását. A korlátozásokra válaszul Oroszország közölte, hogy Amerikának 455-re kell csökkentenie az országban dolgozó diplomaták számát, illetve elkoboznak több, amerikai diplomaták által használt raktárat és nyaralót is. Ennél persze sokkal komolyabban is vissza tudnak vágni - itt elemeztük a lehetőségeket >>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Beizzítják az űrversenyt – Kína kolóniát építene a Holdra?

Beizzítják az űrversenyt – Kína kolóniát építene a Holdra?

Kennedy és az első Holdra szállás óta nem volt különösebben éles az űr, pontosabban a Hold meghódítására irányuló verseny. Ezt most Kína piszkálhatja fel, ugyanis olyasmire készül, amit eddig senkinek sem sikerült: űrszondát akar juttatni a Hold sötét oldalára. Kérdés, hogy milyen céllal – és vajon mit visznek magukkal a rejtélyes holdjárón.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?