<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Továbbra is New York és London a világ két vezető pénzügyi szolgáltatási központja. A listán Budapest ugyanott végzett, mint korábban: a 77. helyet foglalja el.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi tanácsadó csoport, a Z/Yen Group félévente összeállított listája 83 várost és térséget vizsgál.

A hétfőn bemutatott őszi rangsorban az első két helyen álló New Yorkot és Londont Hongkong, Szingapúr, San Francisco, Tokió és Zürich követi, és az első tízben szerepel még Szöul, Boston és Washington.

A világ 10 vezető pénzügyi szolgáltatási központja. Forrás: zyen.com

Az alsó negyedbe kerültek ugyanakkor a közép- és kelet-európai fővárosok. Prága a 75. helyről a 63. helyre lépett elő, Varsó viszont 8 hellyel a 68. helyre csúszott vissza. Budapest változatlanul a 77. helyen áll.

Sokat rontottak az oroszok

Moszkva 7 helyet veszített, és az új listán a 80. helyezést foglalja el a korábbi 73. után. A sereghajtó a 83. helyezett Reykjavík, de az alsó tíz között szerepel az euróövezeti perifériából négy központ: Athén (82), Ciprus (79), Lisszabon (78) és Madrid (74).

Mi alapján rangsorolnak?

A 2007 márciusa óta minden tavasszal és ősszel összeállított rangsort két fő forrás alapján készíti el a cég. Az egyik a ház által instrumentális tényezőknek nevezett öt alapkritérium: az üzleti környezet, a pénzügyi szektor fejlettsége, az infrastruktúra állapota, a humán tőke és a megítélésbeli tényezők.

A másik forrás egy globálisan terjesztett online kérdőív, amelyet pénzügyi szolgáltatási szakértőknek oszt ki a Z/Yen.

A hétfőn ismertetett idei őszi ranglistához a cég 3633 elemző és befektetési banki vezető véleményét vette figyelembe; ők összesen csaknem 30 ezer értékelést adtak a vizsgált pénzügyi központok különböző jellemzőiről.

E tényezők összevetésével, egy komplex modellszámítás alapján, a Z/Yen pontszámokat állapít meg, és így sorolja be a vizsgált városokat.

Helycsere

London az első lista összeállítása óta az idén tavaszig vezette a pénzügyi szolgáltatási központok globális rangsorát, ám a City most helyet cserélt New Yorkkal. A különbség azonban mindössze egy pont: London 777, New York 778 pontot kapott a megszerezhető ezer pontból. (London a tavaly tavaszi ranglistát 807 ponttal, a tavaly őszit 794 ponttal vezette.)

A pontok mögött

A City pontveszteségeit a Z/Yen csoport elemzői az Európai Unióhoz fűződő brit kapcsolatok bizonytalanságaival és a szabályozási rendszer fű alatti módosítgatásaival magyarázzák.

A ház szerint emellett tényező az is, hogy a bevándorlási szabályok folyamatos szigorításai és a további szigorítási tervei miatt Nagy-Britannia kevésbé tűnik vendégszerető helyszínnek.

A húsz legnagyobb nyugat-európai pénzügyi szolgáltatási központ külön listáján azonban London szilárdan őrzi vezető helyét; a második helyezett 717 pontos Zürich is 60 ponttal lemaradva követi a brit fővárost.

A hagyományos kontinentális rivális, Frankfurt a húszas nyugat-európai listán csak az ötödik, ráadásul a teljes globális rangsorban a tavaszi 11. helyről a 16. helyre csúszott vissza.

Merre figyeljünk ezután?

Arra a kérdésre, hogy a következő években mely pénzügyi központok globális fontosságának növekedése várható, a tíz legtöbbször említett város közül öt az ázsiai-csendes-óceáni térségben van - Sanghaj, Peking, Szingapúr, Hongkong és az északkelet-kínai Dalian kikötőváros -, de a felmérésbe bevont szakértők közül a legtöbben a marokkói Casablancát jelölték be.

A Z/Yen szakértői szerint az utóbbi időszakban az afrikai központok közül a dél-afrikai Johannesburg mellett Casablanca megítélése is folyamatosan javul a globális befektetői közösségen belül. Johannesburg a hétfőn ismertetett rangsorban 12 hellyel a 38. helyre, Casablanca 11 hellyel az 51.-re lépett elő.

Makro / Külgazdaság Megtiltották az ukrán tisztviselők külföldre utazását, tiltakoznak a kárpátaljaiak a provokációkkal szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 20:07
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Elképesztő felelőtlenség: a Nyugat már nem foglalkozik Putyin vörös vonalaival – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2023. január 27. 19:31
A 2023-as év drámainak bizonyulhat Oroszország számára, és több, belső kérdésre adott válasz a következő évtizedekre eldöntheti az ország sorsát. A Pentagon nyilvánosan nem deklarált célja, hogy az ukránok vágják át a Krím és Oroszország közötti „szárazföldi hidat”, amelyet Putyin erői tavaly elfoglaltak. A nyugati politikai elit most úgy véli, hogy egy orosz nukleáris csapás valószínűsége meglehetősen kicsi – de igazuk van-e? Káncz Csaba videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Zelenszkijhez fordultak a kárpátaljai magyarok
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:51
A magyar közösség képviselői ma a Kárpátaljai Megyei Tanács üléstermében felhívást fogalmaztak meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz a közösségüket ért provokációkkal és sértésekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Példátlan éhínség pusztíthat Szíriában az ENSZ szerint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:31
Tizenkét évvel a szíriai polgárháború kezdete után soha nem látott éhínségre figyelmeztetett pénteken az ENSZ.
Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG