<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Meglepő, de nem az autóipar miatt lett jó a februári adat.

2017 februárjában az ipari kibocsátás volumene 2,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 7,0 százalékkal emelkedett, a nyers és a tisztított adat közötti jelentős eltérés oka elsősorban az előző év szökőnaphatása - közölte második becslését a Központi Statisztikai Hivatal a Privátbankár.hu-val.

2017. februárban az ipari termelés volumene 2,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. (Az első becslésben közölt februári adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)

Az ipari export volumene 2,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A feldolgozóipari exportértékesítés több mint felét kitevő két alág közül a 37 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 1,3 százalékkal emelkedett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export 14 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai azonban 0,6 százalékkal csökkentek.

Az ipar belföldi értékesítése 1,1 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 4,1 százalékkal kisebb volt az előző év azonos hónapjához képest.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a döntő súlyt (95%) képviselő feldolgozóipar termelése 2,7, míg a csekély súlyú bányászaté 6,2 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 1,7 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül ötben csökkent a termelés, a többi alágban 1,2 és 41% közötti mértékben növekedett a volumen az előző év azonos hónapjához képest.

A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés több mint 30 százalékát adó járműgyártás kibocsátása 1,4 százalékkal nőtt. A két meghatározó – az alág kibocsátásának együttesen 96 százalékát adó – alágazat közül a közúti gépjármű gyártása 0,5, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 3,6 százalékkal emelkedett.

A második legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelésből 11 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 2,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A feldolgozóipari rangsorban harmadik alág, a feldolgozóipari termelés közel egytizedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,8 százalékkal visszaesett. Az alág tíz alágazatából csak egyben, a növényi, állati olaj gyártásában volt növekedés (15,7 százalékos), míg a többi kilencben 0,1 és 13,6% közötti visszaesést mértek. A legjelentősebb (az alág termelésének 25 százalékát adó) alágazat, a húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 8,6 százalékkal csökkent, nagyrészt a madárinfluenza következményei miatt. A legjobban, 13,6 százalékkal az egyéb élelmiszer gyártása maradt el az egy évvel korábbitól.

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 41 százalékkal emelkedett a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása, ehhez a rendkívül alacsony bázis hatása is hozzájárult.

A gép, gépi berendezés gyártása is jelentősen, 17,3 százalékkal bővült, mind a hazai, mind a külpiaci eladások élénkülése eredményeként.

Eltérően alakult a másik két közepes súlyú alág termelése. A fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásában 5,2 százalékos növekedést, a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártásában 0,3 százalékos csökkenést regisztrált a KSH, ez utóbbinál nagyrészt az exportértékesítés mérséklődése miatt.

Folytatódott a volumenbővülés a legkisebb súlyt adó textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártásában: a termelés 4,1 százalékkal nagyobb volt, főként a külpiaci eladások élénkülésének köszönhetően. A gyógyszergyártás 8,9 százalékkal csökkent, ebben a magas bázis hatása is szerepet játszott.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 0,6 százalékkal emelkedett 2016 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 2,7 százalékkal csökkentek, míg az új exportrendelések 1,1 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 2,4 százalékkal meghaladta a 2016. februárit.

2017. január–februárban az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 4,5 százalékkal emelkedett. Az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 5,2, a 36 százalékát képviselő hazai értékesítésé 3,2 százalékkal nőtt.

Az ipari termelés Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű volumenbővülést Észak-Magyarországon (7,0%), a legkisebbet Észak-Alföldön (1,5%) regisztrált a KSH.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság OTP Bank-felmérés: azért hordunk készpénzt, ha esetleg nem tudnánk kártyával fizetni
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 20:12
Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
Makro / Külgazdaság Állati testrészeket küldtek az ukrán diplomáciai képviseleteknek
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 19:31
Ez történt az orosz–ukrán háború szombati napján.
Makro / Külgazdaság Megállapodott az EU és a G7 az olajárplafonról, Magyarország mentességet kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 18:21
Jóváhagyta a pénteki döntést az Európai Tanács, a magyar külügyminiszter örül a mentességnek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ugrásra kész a sztárszobrász Csodaszarvasa
Kormos Olga | 2022. december 3. 17:19
Úgy tűnik, hamarosan szoboravató lesz a Buda Palotánál. 
Makro / Külgazdaság Lecsapott egy orosz üzletemberre a brit „kleptokrácia-ügyosztály”
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 16:11
Az 58 éves férfi mellett őrizetbe vették 35 éves alkalmazottját is, amint több ezer font készpénzzel a táskájában próbálta elhagyni a rezidenciát.
Makro / Külgazdaság Az infláció miatt is emelkedik a kártyás vásárlások összege
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 15:32
Míg a bankkártyás tranzakciók száma a második negyedévben 29 százalékkal emelkedett, a vásárlások összértéke markánsabban, 35 százalékkal bővült. A Biztosdöntés.hu elemzése szerint ez is jelzi az inflációt.
Makro / Külgazdaság HIMARS-rakétarendszert vásárol Észtország
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 14:52
A balti állam hadvezetése úgy véli, ezzel még idejekorán el tudják rettenteni az ellenséget.
Makro / Külgazdaság Az ukránok még a 60 dolláros olajársapkát is magasnak tartják, az oroszok szerint pedig piacellenes
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 13:56
A két, háborúban álló fél érthető módon ellentétesen reagált a szankciós döntésre.
Makro / Külgazdaság Jól járhat, aki most vesz 11,75 százalékos kamattal állampapírt – Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 12:05
Ez is elhangzott azon a beszélgetésen, amelyet a hazai makrogazdasági elemzőket megszólaltató sorozatunk legújabb adásában lapunk főszerkesztője, Csabai Károly folytatott Suppan Gergellyel, a Magyar Bankholding vezető elemzőjével. A szakember ugyanis úgy vélte, a most még 20 százalék feletti infláció 2023 végére egyszámjegyűvé csökkenhet, ami egyúttal azzal is járna, hogy végre ismét reménykedhetnek pozitív reálkamatban.
Makro / Külgazdaság Hamarosan nemzetközi jogszabály szólhat a műanyagszennyezésről
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 11:44
Két év múlva, 2024 végén érkezhet az első kötelező érvényű nemzetközi jogszabály a műanyagszennyezés ellen – derült ki az ENSZ-tagországok uruguayi tanácskozásának eredményéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG