<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Áprilisban az ipari termelés 10,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A termelés bővülésében elsősorban a járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatok, valamint az élelmiszeripar eladásainak növekedése játszott szerepet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Privátbankárral.

A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A termelés az év első négy hónapjában 8,9 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban 2,4 százalékkal emelkedett.

Nagyot nőtt a járműexport

A KSH adatai szerint az ipari export az év első négy hónapjában 11,4 százalékkal, áprilisban 9,8 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének felét adó két alágból a több mint egyharmad részt képviselő járműgyártás kivitele áprilisban, 19,1 százalékkal nőtt.

A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export közel egyhetedét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 5,7 százalékkal emelkedett.

Az ipar belföldi értékesítése január–áprilisban 1,4 százalékkal csökkent, míg áprilisban – idén első ízben – nőtt, 3,8 százalékkal 2013 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai áprilisban 11 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Valamint a feldolgozóipar

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2014 áprilisában a feldolgozóipar termelése 11,1 százalékkal, a csekély súlyú bányászaté hasonló mértékben,11,2 százalékkal nőtt 2013 áprilisához viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 8,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt.

2014 áprilisában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül csupán egyben regisztrált a KSH termeléscsökkenést, a többi alágban 1,6 és 21,6 százalék közötti volumenbővülés figyelhető meg az előző év azonos hónapjához képest.

Az ipari termelés volumenváltozásai az előző hónaphoz viszonyítva,
szezonálisan és munkanappal kiigazítva. Forrás: KSH

A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés közel három tizedét adó járműgyártás kibocsátása 21,6 százalékkal emelkedett. Az alág domináns szakágazatában, a közúti gépjármű gyártásában még ennél is magasabb, 32 százalékos volumennövekedést mért a KSH.

Már második hónapja emelkedik a második legnagyobb alág, a számítógép, elektronikai,optikai termék gyártása: áprilisban a kibocsátás 7,8 százalékkal volt nagyobb,mint egy évvel korábban, amelyhez elsősorban az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának több mint 25 százalékos bővülése járult hozzá.

Megköszönhetjük a nyuszinak

A feldolgozóipari rangsorban harmadik alág, a feldolgozóipari termelés egykilencedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása számottevően, 10,1 százalékkal emelkedett. Az alág jó teljesítményében szerepet játszott a húsvéti ünnepek hatása is: idén áprilisra, tavaly pedig márciusra esett a húsvét.

A kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása – idén először –nőtt, 13,1 százalékkal, főként a kivitel kedvező alakulásának köszönhetően.

Mi teljesített kiugróan?

Átlag feletti volumenbővülés figyelhető meg a közepes súlyú vegyi anyag, termék (17%), valamint a legkisebb súlyú textília, ruházat, bőr és bőrtermékgyártásában (14,8%) is. Termeléscsökkenést (-8,4%) csak a gép, gépiberendezés alágban regisztrált a hivatal, mind a hazai, mind a külpiaci kereslet jelentős visszaesése következtében.

Mennyi volt a rendelés?

2014 áprilisában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes újrendelése 6,5 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Az újbelföldi rendelések 18,2 százalékkal, az új exportrendelések 4,8 százalékkal emelkedtek.

 

Az ipar belföldi és exportértékesítésének trendje 2010. év havi átlaga = 100,0

Az összes rendelésállomány 18,4 százalékkal haladta meg az előző év áprilisit. 2014 első négy hónapjában – 2013 azonos időszakához viszonyítva – az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 6,7 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2,2 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

2014 január–áprilisában Magyarország minden régiójában nőtt az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékűvolumenbővülést ebben az időszakban Nyugat-Dunántúlon (22,5%) regiszt-ráltuk, míg a többi régióban 4,4 és 11,1 százalék közötti növekedést a KSH.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság OTP Bank-felmérés: azért hordunk készpénzt, ha esetleg nem tudnánk kártyával fizetni
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 20:12
Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
Makro / Külgazdaság Állati testrészeket küldtek az ukrán diplomáciai képviseleteknek
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 19:31
Ez történt az orosz–ukrán háború szombati napján.
Makro / Külgazdaság Megállapodott az EU és a G7 az olajárplafonról, Magyarország mentességet kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 18:21
Jóváhagyta a pénteki döntést az Európai Tanács, a magyar külügyminiszter örül a mentességnek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ugrásra kész a sztárszobrász Csodaszarvasa
Kormos Olga | 2022. december 3. 17:19
Úgy tűnik, hamarosan szoboravató lesz a Buda Palotánál. 
Makro / Külgazdaság Lecsapott egy orosz üzletemberre a brit „kleptokrácia-ügyosztály”
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 16:11
Az 58 éves férfi mellett őrizetbe vették 35 éves alkalmazottját is, amint több ezer font készpénzzel a táskájában próbálta elhagyni a rezidenciát.
Makro / Külgazdaság Az infláció miatt is emelkedik a kártyás vásárlások összege
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 15:32
Míg a bankkártyás tranzakciók száma a második negyedévben 29 százalékkal emelkedett, a vásárlások összértéke markánsabban, 35 százalékkal bővült. A Biztosdöntés.hu elemzése szerint ez is jelzi az inflációt.
Makro / Külgazdaság HIMARS-rakétarendszert vásárol Észtország
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 14:52
A balti állam hadvezetése úgy véli, ezzel még idejekorán el tudják rettenteni az ellenséget.
Makro / Külgazdaság Az ukránok még a 60 dolláros olajársapkát is magasnak tartják, az oroszok szerint pedig piacellenes
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 13:56
A két, háborúban álló fél érthető módon ellentétesen reagált a szankciós döntésre.
Makro / Külgazdaság Jól járhat, aki most vesz 11,75 százalékos kamattal állampapírt – Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 12:05
Ez is elhangzott azon a beszélgetésen, amelyet a hazai makrogazdasági elemzőket megszólaltató sorozatunk legújabb adásában lapunk főszerkesztője, Csabai Károly folytatott Suppan Gergellyel, a Magyar Bankholding vezető elemzőjével. A szakember ugyanis úgy vélte, a most még 20 százalék feletti infláció 2023 végére egyszámjegyűvé csökkenhet, ami egyúttal azzal is járna, hogy végre ismét reménykedhetnek pozitív reálkamatban.
Makro / Külgazdaság Hamarosan nemzetközi jogszabály szólhat a műanyagszennyezésről
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 11:44
Két év múlva, 2024 végén érkezhet az első kötelező érvényű nemzetközi jogszabály a műanyagszennyezés ellen – derült ki az ENSZ-tagországok uruguayi tanácskozásának eredményéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG