BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 5. 20:10

Fél helyett másfél hónapig várhatunk, mire megtudjuk, mi van a szerződésekben.

Az eddigi 15 napról 45 napra emelkedik a közérdekű adatkérelem válaszadásának határideje egy tegnap este megjelent kormányrendelet értelmében. A veszélyhelyzettel indokolt módosítás másik lényeges pontja szerint a kérelmet szóban nem lehet előterjeszteni. Az intézkedések a veszélyhelyzet megszűnéséig maradnak hatályban - írja laptársunk, az Mfor.hu.

Egyre nehezebb hozzáférni a szerződésekhez (Fotó: depositphotos.com) Egyre nehezebb hozzáférni a szerződésekhez (Fotó: depositphotos.com)

Az egyre szűkülő állami információs csatornák korában az egyik utolsó eszköz maradt a sajtó - illetve bármely érdeklődő - számára, hogy közérdekű adatigénylés formájában kéri ki az állami feladatot ellátó szervezet tevékenységére vonatkozó információkat. A közérdekű adatigénylésnek az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011-es törvény (infotörvény) teremti meg a jogalapját. A törvény III. fejezete foglalja össze az eljárásrendet, jelöli ki az adatszolgáltatásra kötelezettek körét.

Mivel az egyéb megkeresésekre egyre ritkábban válaszolnak az állami szervezetek, kényszerből erre a törvényre hivatkozva kér tájékoztatást a média. Ez esetben ugyanis törvényi kötelezettség a válaszadás. Ugyanakkor a törvény - melyet most a veszélyhelyzetre tekintettel egy kormányrendelettel írnak felül - kiskapukat hagy nyitva az adatközlők számára, amikor például az adatok előállításának költségét kiszámlázhatják az adatkérőnek, amennyiben az adatigénylés teljesítése "a közfeladatot ellátó szerv alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár, vagy az a dokumentum vagy dokumentumrész, amelyről az igénylő másolatot igényelt, jelentős terjedelmű, illetve a költségtérítés mértéke meghaladja a kormányrendeletben meghatározott összeget".

Erre hivatkozva adott esetben több tízezer forintos, de akár százezres nagyságrendű költségtérítést is elvárhatnak az állami szervek, ami értelemszerűen szűkíti a hozzáférést a kért adatokhoz.

A eddigi szabály szerint az adatkezelőnek legfeljebb 15 napja volt a válaszadásra, ha teljesültek a formai feltételek (például az adatkérő azonosította magát). Amennyiben terjedelmes adatállományról van szó, újabb 15 nappal hosszabodhatott meg ez a határidő. Ha nem jutnak dűlőre a felek, akkor az adatkérő bírósághoz fordulhat - mint az történt számos alkalommal a sajtóban.

A mától hatályos rendelkezés értelmében 45 napra emelkedik a válaszadás határideje, (ideértve az indokolt esetben szükséges hosszabbítást is), ráadásul a már folyamatban lévő ügyeknél is ezt a szabályt kell alkalmazni.

Vagyis ennyi időbe telhet, mire az állami szervezet információkat szolgáltat a tevékenységéhez kapcsolódó szerződésekről, kifizetésekről. Ráadásul szóban már nem lehet előterjeszteni a kérelmet (amivel a rendelet szövegéből kihámozhatóan a járvány terjedését igyekeznek megakadályozni).

Álljon itt egy rész az infotörvényből, hogy értsük, milyen célt is szolgál a közérdekű adatigénylés:

A közfeladatot ellátó szerv a feladatkörébe tartozó ügyekben - így különösen az állami és önkormányzati költségvetésre és annak végrehajtására, az állami és önkormányzati vagyon kezelésére, a közpénzek felhasználására és az erre kötött szerződésekre, a piaci szereplők, a magánszervezetek és -személyek részére különleges vagy kizárólagos jogok biztosítására vonatkozóan - köteles elősegíteni és biztosítani a közvélemény pontos és gyors tájékoztatását.

A rendelet más pontján is módosítja az infotörvényt: leáll a személyes adatok kezelésével kapcsolatos tájékoztatás. A veszélyhelyzet elmúltáig minden erre irányuló intézkedést fel kell függeszteni a rendelet szerint.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Mindenki a koronavírussal törődik - de mi lesz a többi beteggel?
MTI | 2020. június 1. 17:37
A koronavírus-járvány miatt kevesebb ellátás jut a más betegségektől szenvedő pácienseknek - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett felméréséből, amelyet májusban végeztek a világ 155 országban.
Makro / Külgazdaság Mindjárt a postaládákban az újabb nemzeti konzultáció - ebben is lesz Soros
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 17:04
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, és a következő napokban témakörönként mutatja be a kérdéseket, amelyek között lesz Soros Györggyel kapcsolatos is. A kérdőívek gyártása és postázása június elején indul - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn. 
Makro / Külgazdaság Feltámad a magyar turizmus - mindenki elkezdett szállást foglalni
MTI | 2020. június 1. 16:04
Újraindult a belföldi turizmus - mindenki elkezdte lefoglalni a belföldi nyaralását is.
Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzt adnának a németeknek, hogy vegyenek új autót
MTI | 2020. június 1. 14:04
Közpénzből finanszírozott autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezi a német kormány a koronavírus-világjárványt megszenvedő autóipar támogatására, a Der Spiegel című hírmagazin szerint az év végéig 5 milliárd eurót (1750 milliárd forint) fordíthatnak erre a célra.
Makro / Külgazdaság Oroszországban már van koronavírus-gyógyszer
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 13:19
Oroszországban a jövő héttől hozzájuthatnak az első jóváhagyott, a Covid-19 kezelésére használható gyógyszerhez a betegek - írja a Reuters.
Makro / Külgazdaság Már a Fehér Ház mellett gyújtogatnak - mit csinál eközben Donald Trump?
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 09:37
Miután bejárta az egész világot a videó, amelyen amerikai rendőrök intézkedés közben megölnek egy afroamerikai polgárt, Amerika-szerte zavargások törtek ki. Több tucat államban hirdettek kijárási tilalmat, kivezényelték a Nemzeti Gárdát, beindultak a fosztogatások is, a Fehér Ház közelében is gyújtogattak már - Trump elnök mégsem szól a nemzethez, nem próbálja meg lenyugtatni a kedélyeket.
Makro / Külgazdaság Egyetlen új halottja van a koronavírusnak - hónapok óta nem láttunk ilyet
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 08:38
15-en fertőződtek meg a legfrissebb adatok szerint - csak egy új áldozata van a vírusnak, április legeleje óta nem volt ilyen.
Makro / Külgazdaság Kinyithatnak keddtől a párizsi vendéglátóhelyek, a teraszok a járdákat és az úttesteket is elfoglalhatják
MTI | 2020. május 31. 18:24
Mert benti kiszolgálás még nem lesz.
Makro / Külgazdaság Szlovéniában már harmadik napja nincs új koronás fertőzött
MTI | 2020. május 31. 16:51
És ötödik napja nem halt bele senki a betegségbe.
Makro / Külgazdaság A Szegedi Szabadtéri Játékokon már nem segít a kormányrendelet
Kormos Olga | 2020. május 31. 14:07
Bár május 28-tól fogadhatnak nézőket a szabadtéri színházak és mozik, sőt, a vándorcirkuszok is, de nyilvánvaló, hogy olyan gyorsan egy intézmény sem tud reagálni, hogy már ezen a héten előadást tartson. A társadalmi távolságtartás szabályai miatt pedig kicsit olyan a helyzet, mint a népmesében: kaptak is, meg nem is.
hírlevél