<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Minden nyolcadik erőszakos bűncselekmény a menekültekhez kapcsolódik, de nem azért, mert menekültek, hanem mert fiatalok, akik köréből a legtöbb bűneset egyébként is kikerül – írja egy német tanulmány. Az egyes származási országok között is nagy a különbség, a háborús zónákból érkezők inkább szerényen meghúzzák magukat. Az esetek sértettjei sokszor maguk is menekültek.

 

Egy német tudóscsoport a bűnözés és a menekültek kapcsolatát vizsgálta Alsó-Szászországban, Németország egyik legnagyobb, közel nyolcmilliós tartományában. A tanulmányt a német Családügyi Minisztérium (Bundesfamilienministerium) megbízásából készítették, és széles körben idézték ma a német weboldalak. Három kriminológus a 2014 és 2016 közötti időszakban keletkezett rendőrségi statisztikákat vizsgálta erőszakos bűncselekmények nyomán.

Az említett időszakban a tartományban mintegy tíz százalékkal nőtt az erőszakos bűncselekmények száma, a növekedés – nem a bűnesetek – 92 százaléka pedig a menekültekkel volt kapcsolatos. Ennek ellenére a kutatók azt állítják, hogy a menekültek alapjában véve nem hajlamosabbak a bűncselekmények elkövetésére, mint mások.

Az egyik oka, amiért a menekültek számának növekedésével a bűncselekmények száma is nőtt, az, hogy körükben nagyon sok a fiatal. A 14-30 évesek körében ugyanis kimagaslóan nagy az erőszakos és szexuális bűncselekmények előfordulása, függetlenül attól, hogy milyen országból vagy kultúrából származnak. Hangsúlyozzák azt is, hogy a menekültek által elkövetett esetek nyomán kétszer akkora valószínűséggel születik feljelentés, mint a többi esetben.

Zsúfoltság és nőhiány

Egy további oka a menekültek által elkövetett bűncselekményeknek, hogy a különböző országokból és vallásokból származó menekülteket sokszor kis helyen zsúfolják össze, ami az erőszakos konfliktusok melegágya. Ráadásul sok a menekültek között a férfi, akik egymás között, férficsoportokban élnek, elvágva attól a lehetőségtől, hogy az ellenkező nemmel kapcsolatuk legyen.

A nőhiány mindig rossz – írják, utalva arra, hogy ilyenkor az erőszak elkövetése sokkal valószínűbb. Ezért a kutatók kifejezetten jó ötletnek tartják, hogy a menekültek hozhassák maguk után a családjukat, amiről egyébként sok vita folyik az országban. (Erről itt írtunk.) Ez is, illetve az integrálódás szabályainak pontos megfogalmazása hozzájárulhatna ahhoz, hogy a menekültek jobban akarjanak alkalmazkodni, beilleszkedni. megfigyelhető, hogy a jó németországi érvényesülési kilátásokkal rendelkező személyek sokkal ritkábban válnak gyanúsítottakká.

Egymás ellen harcolnak

Ezen kívül az egyes származási országok között is hatalmas különbségek vannak. A szíriaiak, afgánok, irakiak ritkábban követnek el bűncselekményeket, az észak-afrikaiak (Marokkó, Tunézia, Algéria) különösen gyakran. Az utóbbiak 2016-ban csak a menekültek 0,9 százalékát adták, de a gyanúsítottak között 17 százalékos volt az arányuk.

A menekültek által elkövetett erőszakos cselekmények mintegy harmadában az áldozatok maguk is menekültek, a gyilkosságoknál ez az arány 90 százalék volt. Vagyis a menekültek a leggyakrabban egymást gyilkolják. De a súlyos testi sértéseknek is háromnegyedét követték el más menekültek sérelmére.

Ki molesztálja az európai nőket?

A Frankfurter Rundschau cikke szerint több mint százezer svéd nő írta alá azt a petíciót, amelyben a munkahelyi szexuális zaklatások ellen tiltakoznak. Ehhez több ezer anonim esetleírást csatoltak, amelyekben kollégák, főnökök zaklatták őket. A nők között a színészektől a pincérekig, a tanárnőktől a nővérekig, sőt orvosnőkig szinte minden foglalkozás képviselői jelen vannak, az utcákon is tüntetnek.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung riportja szerint a város egyetemén gyakoriak a szexuális zaklatások, a leggyakrabban tanársegédek vagy professzorok követik el ezeket a diákok sérelmére. Sok eset a szürkezónában marad, azaz nem történik bizonyítható, nyomokat hagyó erőszak. A nők pszichológiai terrornak, zsarolásnak vannak kitéve a tanárok által, például rossz jegyekkel fenyegetik őket, ha nem készségesek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Forrósodó légkör, brutális tengerszint-emelkedés: baljós képet fest jövőnkről egy új jelentés
Wéber Balázs | 2021. szeptember 18. 05:54
Öt éven belül meg fogja haladni a 1,5 Celsius-fokot a globális átlaghőmérséklet emelkedése egy friss jelentés szerint, ami katasztrofális következményekkel járhat. A következő generációkra pedig még brutálisabb jövő vár: a tengerszint több mint 3 méterrel növekedhet 2300-ig. Az ENSZ-főtitkár szerint a szervezet közelgő klímakonferenciáján az eddigieknél ambiciózusabb tervekre lesz szükség a károsanyag-kibocsátás csökkentését tekintve. 
Makro / Külgazdaság Mivel járhat Orbán Viktorék újabb visszamenőleges jogalkotása? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. szeptember 17. 18:44
A hazai hiteltörlesztési moratórium már eddig is világcsúcstartó volt, de ezt a kétes dicsőséget az Orbán-kormány még tovább nyújtotta azzal, hogy egészen 2022. június 30-áig nem kell fizetni a bankok felé az adósságokat - igaz, már csak a rászorulóknak. Azzal is kedvez ugyanakkor a népnek, hogy visszamenőleges hatállyal csökkenti a bankok által a hitelkártyák és folyószámla-hitelkeretek után felszámított kamatot. Heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly arra keresi a választ, milyen hatásai lehetnek e nyilvánvalóan a jövő évi tavaszi választások jegyében meghozott intézkedéseknek.
Makro / Külgazdaság Vegyes hírek jöttek a tengerentúlról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 17:49
Javult kissé a fogyasztói hangulat szeptemberben.
Makro / Külgazdaság Szlovénia szigorú lesz: csak oltottak dolgozhatnak az állami hivatalokban
MTI | 2021. szeptember 17. 15:57
Csak oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az állami hivatalokban dolgozók Szlovéniában - jelentette ki Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter pénteken Ljubljanában. Hangsúlyozta: a negatív tesz nem lesz elég.
Makro / Külgazdaság London is részt vesz egy tajvani konfliktusban? – Kína éles figyelmeztetése
Káncz Csaba | 2021. szeptember 17. 15:13
A nukleáris tengeralattjárókkal Ausztrália ezentúl képes lesz észrevétlenül járőrözni a Dél- és a Kelet-kínai-tenger forrongó vizein. A brit parlamentben Boris Johnson miniszterelnök tegnap nem zárta ki London katonai részvételét egy esetleges konfliktusban, ha Kína lerohanná Tajvant.
Makro / Külgazdaság Az energiaárak máshol is odavágtak az infációnak
MTI | 2021. szeptember 17. 12:27
A magas energiaárak miatt egy évtizedes csúcsra gyorsult az infláció az euróövezetben augusztusban.
Makro / Külgazdaság Iparűzési adó: a kamara nem bánná, ha maradna a felezés
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 10:19
Eltérő véleményen van az iparűzési adó mértékéről és elosztásáról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a főpolgármester-helyettes. Előbbi szerint jó lenne a csökkentett szintet megtartani, ezzel segítve a vállalkozásokat, Kiss Ambrus szerint viszont a kormány fegyelmező eszközként használja a Népszava írása szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Ferenc pápa azt mondta nekünk, "csinálják csak!"
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 08:32
A miniszterelnök szerint a pápa az ő pártját fogta ebben a kérdésben Brüsszel ellen.
Makro / Külgazdaság Bolsonarót nem érdekli a vakcina-kötelezettség, ő oltás nélkül is ott lesz az ENSZ Közgyűlésén
MTI | 2021. szeptember 17. 07:10
António Guterres ENSZ-főtitkár már közölte, hogy az államfők esetében nem tudja érvényesíteni a kötelezettséget.
Makro / Külgazdaság Indulnak az orosz választások
MTI | 2021. szeptember 17. 06:42
Parlamenti és regionális is lesz, talán nem tévedünk nagyot, ha megjósoljuk: Vlagyimir Putyin megőrzi hatalmát.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos