<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Minden nyolcadik erőszakos bűncselekmény a menekültekhez kapcsolódik, de nem azért, mert menekültek, hanem mert fiatalok, akik köréből a legtöbb bűneset egyébként is kikerül – írja egy német tanulmány. Az egyes származási országok között is nagy a különbség, a háborús zónákból érkezők inkább szerényen meghúzzák magukat. Az esetek sértettjei sokszor maguk is menekültek.

 

Egy német tudóscsoport a bűnözés és a menekültek kapcsolatát vizsgálta Alsó-Szászországban, Németország egyik legnagyobb, közel nyolcmilliós tartományában. A tanulmányt a német Családügyi Minisztérium (Bundesfamilienministerium) megbízásából készítették, és széles körben idézték ma a német weboldalak. Három kriminológus a 2014 és 2016 közötti időszakban keletkezett rendőrségi statisztikákat vizsgálta erőszakos bűncselekmények nyomán.

Az említett időszakban a tartományban mintegy tíz százalékkal nőtt az erőszakos bűncselekmények száma, a növekedés – nem a bűnesetek – 92 százaléka pedig a menekültekkel volt kapcsolatos. Ennek ellenére a kutatók azt állítják, hogy a menekültek alapjában véve nem hajlamosabbak a bűncselekmények elkövetésére, mint mások.

Az egyik oka, amiért a menekültek számának növekedésével a bűncselekmények száma is nőtt, az, hogy körükben nagyon sok a fiatal. A 14-30 évesek körében ugyanis kimagaslóan nagy az erőszakos és szexuális bűncselekmények előfordulása, függetlenül attól, hogy milyen országból vagy kultúrából származnak. Hangsúlyozzák azt is, hogy a menekültek által elkövetett esetek nyomán kétszer akkora valószínűséggel születik feljelentés, mint a többi esetben.

Zsúfoltság és nőhiány

Egy további oka a menekültek által elkövetett bűncselekményeknek, hogy a különböző országokból és vallásokból származó menekülteket sokszor kis helyen zsúfolják össze, ami az erőszakos konfliktusok melegágya. Ráadásul sok a menekültek között a férfi, akik egymás között, férficsoportokban élnek, elvágva attól a lehetőségtől, hogy az ellenkező nemmel kapcsolatuk legyen.

A nőhiány mindig rossz – írják, utalva arra, hogy ilyenkor az erőszak elkövetése sokkal valószínűbb. Ezért a kutatók kifejezetten jó ötletnek tartják, hogy a menekültek hozhassák maguk után a családjukat, amiről egyébként sok vita folyik az országban. (Erről itt írtunk.) Ez is, illetve az integrálódás szabályainak pontos megfogalmazása hozzájárulhatna ahhoz, hogy a menekültek jobban akarjanak alkalmazkodni, beilleszkedni. megfigyelhető, hogy a jó németországi érvényesülési kilátásokkal rendelkező személyek sokkal ritkábban válnak gyanúsítottakká.

Egymás ellen harcolnak

Ezen kívül az egyes származási országok között is hatalmas különbségek vannak. A szíriaiak, afgánok, irakiak ritkábban követnek el bűncselekményeket, az észak-afrikaiak (Marokkó, Tunézia, Algéria) különösen gyakran. Az utóbbiak 2016-ban csak a menekültek 0,9 százalékát adták, de a gyanúsítottak között 17 százalékos volt az arányuk.

A menekültek által elkövetett erőszakos cselekmények mintegy harmadában az áldozatok maguk is menekültek, a gyilkosságoknál ez az arány 90 százalék volt. Vagyis a menekültek a leggyakrabban egymást gyilkolják. De a súlyos testi sértéseknek is háromnegyedét követték el más menekültek sérelmére.

Ki molesztálja az európai nőket?

A Frankfurter Rundschau cikke szerint több mint százezer svéd nő írta alá azt a petíciót, amelyben a munkahelyi szexuális zaklatások ellen tiltakoznak. Ehhez több ezer anonim esetleírást csatoltak, amelyekben kollégák, főnökök zaklatták őket. A nők között a színészektől a pincérekig, a tanárnőktől a nővérekig, sőt orvosnőkig szinte minden foglalkozás képviselői jelen vannak, az utcákon is tüntetnek.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung riportja szerint a város egyetemén gyakoriak a szexuális zaklatások, a leggyakrabban tanársegédek vagy professzorok követik el ezeket a diákok sérelmére. Sok eset a szürkezónában marad, azaz nem történik bizonyítható, nyomokat hagyó erőszak. A nők pszichológiai terrornak, zsarolásnak vannak kitéve a tanárok által, például rossz jegyekkel fenyegetik őket, ha nem készségesek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kétezer ukránt öltek meg az oroszok egyetlen nap alatt 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 19:48
Lőszerraktárak semmisültek meg a Krímben.
Makro / Külgazdaság Meddig autózhatunk még olcsóbb benzinnel? - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2022. augusztus 12. 19:18
A hét egyik izgalmas gazdasági történése volt az orosz olajszállítás leállása. Félő volt, ha nem sikerül rövid időn belül újraindítani a tranzitot, az végleg megpecsételi az üzemanyagok esetében alkalmazott hatósági ár sorsát. Az olajszállítás ügyét sikerült végül rendezni, ám kérdéses, hogy meddig marad az árstop. A hét videója.
Makro / Külgazdaság Ömlik a közvetlen tőke Romániába
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:25
Folytatódik a felívelő trend keleti szomszédunknál.
Makro / Külgazdaság Amerika új frontot nyit Kínával szemben
Káncz Csaba | 2022. augusztus 12. 17:01
Peking aggodalommal figyeli Washington és Új-Delhi katonai közeledését, hiszen az USA bebizonyíthatja, hogy egy másik front nyitható Kínával szemben, ha az növeli a nyomást Tajvanra. A hadgyakorlattal Új-Delhi világosan jelzi, hogy nem teszi félre a Kínával kapcsolatos aggodalmait, nem riad vissza az Egyesült Államokkal való együttműködéstől és nem ad vétójogot Pekingnek a partnerségeit illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Cristiano Ronaldo országa lehet a felmentősereg Közép-Európának gázügyben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 16:33
Antonio Costa portugál kormányfő támogatta pénteki nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár csütörtöki felvetését egy Portugáliából Közép-Európába tartó gázvezeték létesítéséről.
Makro / Külgazdaság Bespejzoltak a németek gázból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 15:52
 Az orosz földgázszállítások erőteljes visszafogása ellenére megközelítette a szeptemberre előírt 75 százalékot a gáztározók töltöttsége Németországban a közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) pénteki adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Állítólag az ING bankon keresztül megy majd a tranzitdíj a kőolajért
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 14:55
Európai bank bonyolíthatja tovább a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz olajexport folytatása elől. 
Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG