Hirdetés
Hirdetés

Új törésvonalak – a nyugdíjkérdés vagy a menekültkérdés lesz fontosabb?

2017. november 30., 15:59

Németországban új koalíciós tárgyalások következhetnek, a zöldekkel és a liberálisokkal folytatott tárgyalások zátonyra futása után ismét a szocialistákkal állhat össze Merkel. Itt is vannak azonban bőven nézeteltérések, így a bevándorlás kérdésében, a nyugdíjak jövőjében, de az államháztartás és az adósság vagy az egészségügy is ilyen.

Annak ellenére, hogy sokáig ódzkodtak ellene, lehet, hogy mégis újra a “GoKo”, azaz a nagykoalíció (Große Koalition) jöhet Németország irányításában, azaz Merkel kereszténydemokrata tömörülése a szocialistákkal szövetkezik. (CDU/CSU + SPD.) Az úgynevezett Jamaika-koalíció (kereszténydemokraták, zöldek és liberálisok) előzetes tárgyalásai ugyanis nemrég zátonyra futottak. (Mi lehet az a Jamaika-, a villanyrendőr- és a Kenya-koalíció? – erről nemrég itt írtunk a keretesben.)

Ám az új tárgyalások sem ígérkeznek sétagaloppnak. A szocialisták már jó előre kijelentették, hogy nem akarnak megint nagykoalícióban másodhegedűsködni, és ezt a tagságuk is támogatta. Most ugyan puhul az álláspontjuk, és eljátsszák a nemzetet megmentő mártírokat, de vastagon benyújthatják ezért a számlát.

Hirdetés

Magándoki vagy állami?

Drága lehet egy új nagykoalíció – írja a német N-Tv.de is annak kapcsán, hogy Frank-Walter Steinmeier államelnök ma estére összehívta a CDU, a CSU és az SPD vezetőit. A weboldal összeszedte, milyen kérdésekben tér el a kereszténydemokraták és a szocialisták álláspontja. Az egyik legnagyobb törésvonal szerintük az egészségügyben lehet. A szocialisták egy központi, állami rendszer mellett teszik le a voksukat, a jobboldal a magán-egészségbiztosítást is támogatja.

A nyugdíjas-szegénységtől rettegnek

Mindjárt második helyen a nyugdíj áll, a németek nagy bánata ugyanis, hogy a nyugdíjak viszonylag alacsonyak. Egyrészt a fizetésekhez képest, másrészt egyéb európai államok, például Ausztria nyugdíj-színvonalához képest. Ezért az SPD az utolsó bér 48 százalékában szeretné minimálisan megszabni a nyugdíjakat, sőt egyes baloldali politikusok 50 százalékot követelnek. (Nálunk ez az úgynevezett helyettesítési ráta jóval magasabb, de hát a bérek is sokkal alacsonyabbak.)

A munkavállalók által fizetendő nyugdíjjárulékot viszont 22 százalékban mérsékelnék. Csakhogy erre nem lesz elegendő pénz a nyugdíjkasszában, amelyet egyébként is sújt a munkavállalók számának fogyása és a nyugdíjasok számának, életkorának növekedése, azaz az elöregedés.

Jöhetnek a képzett bevándorlók

Tehát a többletterheket az adófizetők pénzéből, a járulékok helyett az adókból kéne finanszírozni. Ráadásul a baloldal a túl keveset keresők, illetve munkaviszony helyett korábban gyermekeiket nevelő kisnyugdíjasok helyzetén is plusz juttatásokkal akar segíteni.

Olvasd el ezt is nyugdíj-témában:

- 70 évre kéne emelni a nyugdíjkorhatárt

- Sorba állították a világ országait aszerint, hogy hol a legjobb nyugdíjasnak lenni. Kik a csúcstartók, és hol áll Magyarország?

- Megöregedtünk, de mi lesz utána? Hány évünk maradt?

A bevándorlás terén az SPD olyasmit követel, amit az első kormányzati ciklusban a kereszténydemokraták már elutasítottak: pontrendszeren alapuló legális bevándorlási lehetőséget a jól képzett dolgozók számára. (Például Kanadában, Ausztráliában van hasonló.) Ám a Zöldekkel az előző koalíciós tárgyalásokon már előrehaladott tárgyalások egy hasonló megoldásról, így ez várhatóan most nem lesz nagy probléma.

Muzulmán családtagokat inkább ne?

Nagyobb a szakadék az ideiglenes védettséget kapott menekültek családtagjainak áthozatalával kapcsolatban. Ezt a lehetőséget két évvel ezelőtt a CDU/CSU felfüggesztette, ami tavasszal lejár. A jobboldal hosszabbítani akarja a tilalmat, a szocialisták viszont el akarják törölni. Ez a menekültek több százezer családtagját is érintheti.

Ráadásul a bajor CSU követei, hogy évi 200 ezerben korlátozzák a befogadott menekültek számát, az SPD várhatóan ennek is ellenszegül majd.

Adócsökkentést, de kinek?

Az oktatásban is sokba kerülhet az SPD, amely ingyenes képzést szorgalmaz a napköziotthonos óvodáktól az egyetemekig, szakmunkás-képzőkig.

A pénzügyek területén mindkét párt adócsökkentéseket szorgalmaz, de az SPD főleg a kisebb keresetűek és a középosztály számára. A spórolós CDU csak addig nyújtózkodna, amíg a takaró ér, azaz a költségvetés egyenlegét nullán tartaná, nem növelné az adósságot. Az SPD ezt “fétisnek” nevezi, és megengedhetőnek tartja az adósság növelését. Követelései amúgy is sok-sok milliárd euróba kerülnének.

Piacellenes lépések

A környezetvédelemben is vannak ellentétek, de jóval kevesebb, mint a Zöldekkel volt. Az SPD például nem akarja bezáratni a szénerőműveket, védi az ott dolgozók munkahelyeit. A glifozát nevű, rákkeltőnek tartott gyomirtó engedélyezése a napokban viszont máris csúnya vitát váltott ki, az SPD be akarja tiltatni, a CDU viszont mellette van.

A családok támogatásában a jobb– és baloldal egymásra licitált a kampány során, a családi munkaidő bevezetése, a fix összegű gyerektámogatás (Kindergeld) emelése, a magánlakások bérleti díjainak korlátozása, a férfiak és nők egyenlő bérezésének megteremtése vannak a listán. Ebből a bérleti díjak piacszerűtlen korlátozását például a jobboldal nem támogatja.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Stratégiát vált az Aldi? Furcsa üzlethelyiséget nyitott

Stratégiát vált az Aldi? Furcsa üzlethelyiséget nyitott

Bár az Aldi-üzletek általában majdnem egyformák, most mégis nyitottak egy, a többitől alaposan eltérő egységet. Stratégiaváltásról állítólag nincsen szó, mégis lehetséges, hogy újabbak követik. Jöhetnek a mini-Aldik? Németországban megeshet, Magyarországon pedig eddig is jelentős rugalmasságról tettek tanúbizonyságot.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?