<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Egy kínai állásportál összesítése szerint a gazdaság lassulása, a munkaerő-piaci aránytalanságok és az oktatási rendszer gyengeségei miatt több százezer friss diplomás van ma munka nélkül Kínában.

A frissen végzettek munkaerőpiaci helyzete nehezebb ma, mint 2009-ben, a válság kezdetekor volt - olvasható az egyik legnagyobb kínai álláskereső portál összesítésében. A kínai gazdaság lassulásával a gyakorlatot nem igénylő állások száma csökkent leginkább. A kevesebb felkínált álláshoz minden eddiginél magasabb számú végzős is társul: az emberi erőforrás és társadalmi biztonság minisztériumának adatai szerint az idén a számuk elérte a 6,8 milliót, ami 200 ezerrel több a tavalyinál, az ezredfordulóhoz képest 150 százalékkal magasabb.

A statisztikák szerint az elmúlt években átlagosan 20 százalék körül alakult Kínában a frissdiplomás munkanélküliség, 2010-ben a végzettek 28, a 2011-ben végzettek 13 százaléka nem tudott elhelyezkedni. A fiatalok sokszor az oktatási rendszer és a valós munkaerő-piaci igények közti összhang hiánya miatt maradtak állás nélkül. A korábban javarészt az exportra és a feldolgozó iparra épülő gazdaságának a szolgáltató szektor felé orientálódó szerkezetátalakítása lassú, a valós kereslethez képest a diplomások száma magas az országban.

A felsőoktatási rendszer a gyors gazdasági változásokhoz sem volt képes alkalmazkodni, ennek bizonyítéka a strukturális munkanélküliség: a munkanélküliséggel párhuzamosan ugyanakkor a pénzügyi és speciális tanári állásokban például jelentős hiány mutatkozik. Sokatmondó a pekingi Csinghua Egyetem egy tavalyi felmérése, amely szerint a közepes színvonalú egyetemekről kikerültek mintegy 70 százalékának kezdő fizetése a vidékről városokba költözött, gyárakban dolgozó migráns munkások átlagfizetését sem érte el.

Gyakran van gond a frissen végzettek képességeivel is. A versenynek mindinkább kitett vállalatok többnyire az idegennyelvtudás hiányát említik, és azt, hogy egyetemről kikerülő kínai fiatalok nem kreatívak, túlságosan mechanikusak, nem képesek önálló munkavégzésre, szociális készségeik szintje alacsony. Viszont az 1980-as, 1990-es években született generációnak ráadásul a szüleikhez képest magasabbak az igényei, mind a fizetéseket, mind pedig a végzett munka jellegét illetően. A statisztikákból kiderül: a 2011-ben végzettek kétötöde egy éven belül munkát váltott, 47 százalékuk pedig elégedetlen munkahelyével, de sokan megfelelő munkahely hiányában inkább az otthonmaradást választják.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktorék újratervezik a 2023-as költségvetést, másfél százalékos növekedéssel számolnak
Dobos Zoltán | 2022. december 2. 09:25
Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában a készülő újabb szankciós csomagról, a helyreállítási alapból várható uniós forrásokról, az Ukrajnának nyújtandó segítségről, a globális minimumadóról, a jövő évi költségvetés újratervezéséről és a migrációs nyomásról beszélt.
Makro / Külgazdaság Európa egyedül túl gyenge, hogy szembeszálljon Moszkvával
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:50
Európa "nem elég erős" ahhoz, hogy egyedül szembeszálljon Moszkvával - jelentette ki Sanna Marin finn miniszterelnök pénteken, amikor az öreg kontinens képességeit értékelte Oroszország ukrajnai háborúja kapcsán.
Makro / Külgazdaság Holoda Attila: a benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:14
A benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan, az ellátási problémák miatt mára inkább bosszankodást okoz. Mivel így nem jelent már politikai előnyt, januártól biztosan kivezetik. Holoda Attila energiapiaci szakértő, korábbi energetikáért felelős helyettes államtitkár adott laptársunk, az Mfor számára interjút.
Makro / Külgazdaság Ismét Zaporizzsját támadták az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:30
Röviden összefoglaljuk az elmúlt órák eseményeit.
Makro / Külgazdaság Súlyos esetre gyakorlatoznak Franciaországban
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 06:48
Franciaországban szimulációs gyakorlatot szerveznek az energetikai hatóságok december 9-én az esetleges téli áramhiányok kezelésére. Az országos teszt célja annak felmérése, hogy a hálózat mennyire készült fel a válságkezelésre.
Makro / Külgazdaság Saját hazugságai véreztetik ki Putyin hadseregét
Litván Dániel | 2022. december 2. 05:43
Mi van akkor, ha az orosz haderőnél nemcsak kifele, hanem belső használatra is hazudoznak? Akkor baj van, mert a háború nem igazán tolerálja a valóság kreatív megszépítését. Csakhogy a hazugságok árát nem azok elkövetői, hanem a ranglétra legalján állók fizetik meg leginkább.
Makro / Külgazdaság Joe Bidennek meglepetést okoztak az oroszok - nincs áram Herszonban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 20:11
Az orosz-ukrán háború 281. napjának legfontosabb eseményei esti hírösszefoglalónkban. 
Makro / Külgazdaság Tíz év után újra helyreáll Magyarország kapcsolata ezzel az országgal
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 19:13
Tíz év telt el az azeri baltás gyilkos kiadatása óta.
Makro / Külgazdaság Az európai jó hangulat húzta magával Budapestet
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:35
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 384,18 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 46 368,37 ponton zárt csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Ezt már megérzik az oroszok? Megállapodhattak az olaj árplafonjáról
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:09
Múlt héten még más számok szerepeltek a tervezetben.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG