5p
Kijött a friss kiskereskedelemi adat, amelyből kiderült: három terület tudott nagyot nyomni a júliusi mérlegen. Több pénzt költöttünk élelmiszerre, gyakrabban vásároltunk a weben, szárnyra kapott a bútorok és a műszaki cikkek értékesítése. Az előző hónapok gyengébb adatai mögött a kormány családtámogatási programjai és az új szuperállampapír iránti kereslet állhatnak. Idén 5 százalékkal nőhet a kiskereskedelem, ami nem egy rossz eredmény.
(Fotó: depositphotos.com)

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt adatai szerint júliusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 6,9, naptárhatástól megtisztítva 6,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,3 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

Az év első hét hónapjában a forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 5,8 százalékkal haladta meg a tavalyit.

A szerdán publikált, júliusi adat az év harmadik legerősebb eredménye volt a gyenge májusi és a júniusi adat után, mikor is 3, illetve 4,3 százalékkal haladta meg a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene az előző évit.

Hullámzó növekedés

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a kiskereskedelmi adatokra reagálva a Privátbankár.hu-nak elmondta: év közben mindig hullámozni szokott a növekedési ütem, s a 2019-es év sem kivétel.

A májusi és a júniusi kiskereskedelmi forgalom kisebb növekedési üteme az akkor meghirdetett családtámogatási programokkal (az érintett háztartások a program részleteinek megismeréséig kivártak a nagyobb költekezéssel, elkezdtek tervezni, mire érdemes költeni), és a június elején megjelent Magyar Állampapír Plusszal magyarázhatók az OKSZ főtitkára szerint. (Hogy mennyi pénz folyik egy-egy nap az új állampapírba, arról itt írtunk a héten.)

Ezzel szemben a júliusi adat három terület erőteljesebb bővülésének köszönhető:

  • újból nagyobb mértékben nőtt az élelmiszerek forgalmának volumene (4,5 százalék),
  • valamint a bútor- és műszakicikk- (6,6 százalék),
  • valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumenének (40 százalék) növekedésével.

Néhány konkrét példát hozva: az élelmiszerek kiskereskedelmi forgalmának júliusi megugrása mögött megfigyelhető az iskolaszünet is. Azaz a gyerekek nem a menzán, hanem otthon étkeznek. További tényező, hogy az április óta gyenge forint miatt a határ melletti forgalom szintén megélénkül. Az élelmiszerpiac megugrásának oka közé sorolható továbbá, hogy a zöldség és gyümölcs júliusban olcsóbb a korábbi hónapokhoz képest.

Júliusban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1066 milliárd forint volt. A forgalom 45 százaléka egyébként az élelmiszer- és élelmiszer jellegű üzletekben realizálódott, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az benzinkutakon.

Szép teljesítmény, nincs miért aggódni

Vámos György úgy számol, idén bár a növekedés üteme mérsékeltebb lesz, mint a tavalyi, így is erőteljes, 5 százalék körüli éves kiskereskedelmi forgalom várható. (Tavalyi 6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a kiigazított adat szerint egyaránt.)

Az OKSZ főtitkára egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy ez még mindig kiváló eredmény. A mérséklődés üteme semmiféle hanyatlását, visszaesését nem jelzi a gazdaságnak, hanem egyfajta átrendeződés történik. A családsegítő programok a második félévben el fognak venni valamennyi pénzt a kiskereskedelemből, lesznek olyan családok, akik a már ténylegesen elérhető segítség mellett átcsoportosítják a költekezésüket. Például nagyobb súlyt fog jelenteni a családi összköltésen belül a lakhatással kapcsolatok kiadás. Emellett azt is megfigyelhető, hogy nő a szolgáltatások súlya a vásárlásokban. Például gyakrabban étkezünk vendéglőben, utazásra és járművekre is többek költünk.

Romló külső környezet mellett teljesít a magyar gazdaság

Virovácz Péter, az ING senior elemzőjének kommentárja szerint kedvezően indult a harmadik negyedév. Mindenképp bizakodásra ad okot, hogy a belső tényezők képesek lesznek húzni a magyar gazdaságot, még akkor is, ha a külső környezet tovább romlik. A dinamikus bérnövekedés továbbra is elegendő forrást biztosít mind a megtakarítások, mind a fogyasztás növekedéséhez.

Júliusban egyedül az üzemanyag-kiskereskedelem forgalma növekedett lassabb ütemben, mint a megelőző hónapban, ami az akkor dráguló üzemanyagárak eredménye lehet. Ezzel szemben érzékelhetően gyorsult mind az élelmiszer, mind a nem-élelmiszer üzletek forgalma.

Nemzetközi szinten elbizonytalanodni látszik a lakosság – ezt már Németh Dávid, a K&H vezető makrogazdasági elemző látja. Mindez hatással lehet a magyar gazdaságra és az exportra, munkahelyeket is veszélyeztethet, ezen keresztül pedig áttételesen a magyar kiskereskedelem teljesítményére is hatással lehet. A szakember szerint nemzetközi szinten a fogyasztói bizalom a korábbinál kedvezőtlenebb képet mutat. Vannak statisztikák, amelyek a luxustermékek iránti kereslet visszaesését mutatják, emellett az autóeladások Európában, Kínában és Amerikában is csökkenést mutatnak.

Olcsóbb a családi bevásárlás

És hogy mi várható a július utáni hónapokban? Legutóbbi árfelmérésünk során, augusztusban az előző hónapok tempós áremelkedését követően szokatlanul nagy csökkenést mértünk. Az Árkosár-felmérésünkben az általunk vizsgált három hipermarketben 5-7 százalék körüli havi árcsökkenést regisztráltunk. Ez vélhetően kedvezően hatott a kiskereskedelmi forgalomra abban az időszakban. (A frissebb, szeptemberi felmérésünk jövő hétfőn, az augusztusi inflációs adat keddi közlése előtt fog megjelenni.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG