TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Több száz óra videokamera felvétel átrágása és számos ügynök együttes nyomozása eredményeként a Scotland Yard több embert is azonosított, akiknek közük lehet a volt kettős ügynök megmérgezéséhez. Szkripal esete sok port kavart a politikai színtéren, szinte rögtön elmérgesítve a britek és az oroszok viszonyát - számos körülmény azonban épp cáfolja, hogy az orosz állam megrendelésére történt mindez.

A brit rendőrség szerint a Scotland Yard több olyan orosz állampolgárt is beazonosított, akik a feltételezések szerint részt vettek Szergej Szkripal és lányának megmérgezésében. Ahogy arról korábban is írtunk a Privátbankár.hu-n, a volt orosz-brit kettősügynököt és lányát, Julija Szkripalt márciusban Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyaggal mérgezték meg a délnyugat-angliai Salisburyben.

A Press Association brit hírügynökség név nélkül nyilatkozó rendőrségi forrást idézve arról számolt be, hogy a Scotland Yard szerint "néhány orosz" követhette el a támadást. A rendőrség szerint mindenképpen egynél több támadóról van szó.  A források szerint a Scotland Yard terrorellenes és különleges műveleti ügyosztálya, amely a vizsgálatot vezeti, zártláncú térfigyelő kamerák több ezer órányi felvételét tanulmányozva azonosította a támadással gyanúsíthatók körét, és ezt összevetette az akkoriban Nagy-Britanniába beutazók adataival. Ennek alapján a rendőrség a forrás szerint biztos abban, hogy a gyanúsítottak oroszok.

Összerúgták a port az oroszok és a britek

Moszkva folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a ügyhöz, London azonban gyilkossági kísérletként kezeli a mérgezést, amelyért az orosz kormányt tartja felelősnek. Retorzióként a brit kormány kiutasította a londoni orosz nagykövetség hírszerzőként azonosított 23 diplomatáját, és gyakorlatilag befagyasztotta a magas szintű kormányközi érintkezéseket Oroszországgal, ezt a lépést további 26 ország követte hasonló intézkedésekkel. A feltételezett orosz szál miatt a NATO több, mint huszonöt tagja és partnere legalább 140 orosz diplomatát utasított ki.

Szkripalékat azóta kiengedték a kórházból, ennek ellenére nem érintkezhetnek a sajtóval, a saját családtagjaikkal és az orosz diplomatákkal sem. Mindez azonban felveti a kérdést, hogy miért is használt volna az orosz hírszerzés egy olyan idegmérget, amelynek köztudott múltja van a Szovjetunióval, de az sem mellékes, hogy egy katonai szintű idegméreg miért nem volt képes végezni a két emberrel. További részletek Káncz Csaba jegyzetében >>>

Pár héttel ezelőtt további hírek jöttek az ügy kapcsán: újabb két embert mérgezett meg ugyanaz az anyag, a Novicsok nevű idegméreg, mégpedig nem messze, 13 kilométerre az első mérgezés helyszínétől. A két ember, 45 éves Charlie Rowley és élettársa, a 44 éves, háromgyermekes Dawn Sturgess még szombaton lett rosszul, akkor azt gondolták az orvosok, hogy kábítószer-túladagolás áldozatai lettek. Miután állapotuk nem javult, gyanús lett a dolog, és méregre kezdtek gyanakodni.

Véletlenül estek áldozatul még ketten?

A vizsgálat pár nappal rá ki is mutatta ugyanazt az anyagot. Rowley azóta visszanyerte öntudatát, és a nyomozók beszéltek is vele, Dawn Sturgess azonban a kórházban életét vesztette. A rendőrség a minap bejelentette, hogy Rowley házában megtalálta azt a kis parfümös tubust, amely az idegméreg-hatóanyagot tartalmazta. A tubust a brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézetébe szállították, és az intézmény szakértői megállapították, hogy az üvegcsében Novicsok idegméreg-hatóanyag volt.

Elképzelhető, hogy első mérgezéskor visszamaradt anyaggal kerülhettek véletlenül kapcsolatba az áldozatok. Ez ugyanakkor az orosz állami elkövetés ellen szól: ők azért feltehetően nem hagytak volna hátra mérgező anyagot – a két britnek ráadásul nincs igazolható kapcsolata Oroszországgal, egy újabb merénylet így valószínűtlen, főleg az eredeti helyszínhez közel, a világbajnokság ideje alatt.

A Scotland Yard legutóbbi hivatalos tájékoztatása szerint további tudományos vizsgálat folyik annak kiderítésére, hogy a két brit mérgezését okozó Novicsok hatóanyag ugyanabból az adagból származik-e, amelytől négy hónapja Szkripalék megbetegedtek. A nyomozók a méreganyagot a legnagyobb töménységben Szkripal Salisburyben lévő házának ajtaján mutatták ki.

Az oroszok már korábban is tiltakoztak

Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet úgy fogalmazott, hogy Nagy-Britannia megbánja majd, hogy Oroszországot vádolta meg Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök és leánya megmérgezésével. A diplomata szerint London ugyanis összehangolt hadjáratot folytat Moszkva lejáratására. Emellett leszögezte azt is, hogy Oroszországnak jó oka van feltételezni, hogy a gyilkossági kísérlet hátterében több ország titkosszolgálata áll. További részletek >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél