4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

London vádja darabjaira esett, ennek ellenére Szkripalék nem érintkezhetnek a sajtóval, a saját családtagjaikkal és az orosz diplomatákkal sem. De ha egy nagy politikai gépezet beindul, akkor nem egyszerű leállítani. Ennek köszönhető, hogy egyelőre "késik" a Chelsea labdarúgóklub oroszországi tulajdonosa, Roman Abramovics lejárt brit befektetői vízumának meghosszabbítása.

A Nyugat és Moszkva viszonyát súlyosan megterhelte egy kettős-ügynök rosszulléte. A dél-angliai Salisbury kórházába március 4-én került be válságos állapotban két ember - egyikük a 66 éves Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) által beszervezett ügynök, egyben az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese, a másik pedig 33 éves lánya, Julija Szkripal. Theresa May brit miniszterelnök pár napra rá, még a vizsgálat befejezése előtt kijelentette, hogy „nagy valószínűséggel” Oroszország áll a katonai fokozatú idegméreggel végrehajtott támadás mögött. A feltételezett orosz szál miatt a NATO több, mint huszonöt tagja és partnere legalább 140 orosz diplomatát utasított ki.

Szkripalék feltámadása

Igen ám, de május 18-án Szerkej Szkripalt kiengedték a kórházból – a lányát már április 6-án -, ami nevetségessé teszi az eredeti vádat, miszerint (orosz?) katonai fokozatú idegméreggel érintkeztek volna, hiszen abban az esetben már rég eltemették volna őket. A vád tehát darabjaira esett, ennek ellenére Szkripalék nem érintkezhetnek a sajtóval, a saját családtagjaikkal és az orosz diplomatákkal sem. A londoni orosz nagykövetség álláspontja szerint „a brit hatóságok gyakorlatilag erőszakkal fogva tartanak vagy elhurcolnak két orosz állampolgárt”.

De ha egy nagy politikai gépezet beindul, akkor nem egyszerű leállítani. Hétfőn jelent meg a brit parlament alsóházának külügyi bizottsága által összeállított elemzés, amely szerint az Egyesült Királyság nemzetbiztonsági érdekeit sérti és nemzetközi befolyását gyengíti, hogy a brit kormány eltűri hatalmas értékű, korrupciós ügyletekből eredő orosz tőke folyamatos "átmosását" a londoni pénzügyi szektoron és az ingatlanpiacon keresztül. A beszámoló szerint a brit kormány "robusztus" intézkedésekkel reagált ugyan a Szkripalék elleni mérgezéses támadásra, ám "az erőteljes retorika ellenére Putyin orosz elnök és szövetségesei ugyanúgy folytathatják korrupt módon szerzett vagyonuk elrejtését és átmosását Londonban, mintha mi sem történt volna". A dokumentum szerint ezek a vagyonok, amelyeket "a Kreml bármikor igénybe vehet", közvetlenül és közvetve segítik Putyinnak a szabályokra épülő nemzetközi rendszer felforgatására irányuló kampányát.

Abramovics az első a sorban

Az alsóházi testület felszólítja a brit kormányt, hogy foganatosítson szankciókat még több olyan egyén ellen, akiknek tevékenysége "a Kremlhez köthető", és akik felelősek az emberi jogok súlyos megsértéséért. A jelentés szerint - az Egyesült Államokkal, az EU-val és a hét vezető ipari hatalommal (G7) együttműködve - Londonnak szigorítania kell a szankciórendszer azon elemeit is, amelyek jelenleg lehetővé teszik, hogy Oroszország szankcionált bankok segítségével jelenjen meg új szuverén kötvényekkel a nemzetközi tőkepiacon.

Káncz Csaba

Minden bizonnyal ennek köszönhető, hogy egyelőre "késik" a Chelsea labdarúgóklub oroszországi tulajdonosa, Roman Abramovics lejárt brit befektetői vízumának meghosszabbítása. A BBC forrásai szerint Abramovics vízuma hetekkel ezelőtt lejárt, az "orosz" pénzember Boeing 767-es magánrepülőgépe már április 1-jén elhagyta Nagy-Britanniát, és jóllehet azóta megfordult New Yorkban, Monacóban és Svájcban, Londonba nem tért vissza. A The Sunday Times, amely 1989 óta minden év tavaszán összeállítja listáját - Rich List - a Nagy-Britanniában élő ezer leggazdagabb mágnás becsült vagyonáról, a múlt héten megjelent idei rangsorában 9,33 milliárd fontra (csaknem 3390 milliárd forintra) taksálta Abramovics vagyonát.

Abramovics az egykori Komszomol-funkcionáriusból – a kommunista párt ifjúsági élcsapatából – a nagyburzsoázia élcsapatává lett fiatal tőkések emblematikus alakja. Vagyonát a jelcini rabló-privatizáció korszakában szerezte a Szibnyeft olajvállalat privatizációja során. Putyin hatalomra kerülésekor kiegyezett az elnökkel – Hodorkovszkijjal ellentétben ezért nem kapott szibériai börtönbüntetést - és vagyonával szabadon távozhatott Londonba, sőt 2001 és 2008 között még a sarkkörön túli Csukcsföld kormányzójaként is tevékenykedhetett.

Káncz Csaba jegyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
Makro / Külgazdaság Megint irigykedhetünk Romániára
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:38
Pörög az autóipar a szomszédban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG