BUX
34 645.16
+0.07%
+25.00
OTP
10 390.00
+1.27%
+130.00
MOL
1 718.00
-0.23%
-4.00
RICHTER
6 750.00
-1.24%
-85.00
MTELEKOM
370.00
+0.82%
+3.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. március 5. 11:15

A Kínából indult koronavírus több mint 70 országban jelent meg világszerte eddig. Európában a legtöbb fertőzött Olaszországban van, ahol a halálos áldozatok száma száz fölé nőtt. A szomszédos Ausztriában eddig 37 fertőzöttet regisztráltak. Iránban – innen származnak a Magyarországon tanuló beteg diákok – mintegy háromezer fertőzöttet tartanak számon hivatalos adatok szerint. Több mint ötvenezren ugyanakkor már meggyógyultak.

Fertőtlenítés Szöulban, Dél-Korea fővárosában. EPA/KIM CHUL-SOO

Eddig összesen mintegy 95 ezer fertőzöttről tudnak, közülük több mint 80 ezren Kínában vannak. A halálos áldozatok száma meghaladja a háromezret. Többségük szintén a távol-keleti országban veszítette életét, több mint ötvenezren ugyanakkor meggyógyultak.

Összefoglaltuk, hogy mi a helyzet a legfontosabb gócpontokban.

Olaszország

A fertőzöttek száma 2700 fölé nőtt. 107-en életüket vesztették, 276-an viszont meggyógyultak. A vírus több mint 20 régióban van jelen.

A kormány tegnap jelentette be, hogy március 15-ig bezárja az összes iskolát és egyetemet, a nagyobb sporteseményeket pedig zárt kapuk mögött rendezik meg.

Németország

A betegek száma 349, halálos áldozat nincs. Szász-Anhalton kívül már az összes tartományból jelentettek fertőzöttet. Jens Spahn egészségügyi miniszter szerint ez a szám várhatóan növekedni fog.

A vírus terjedése miatt Németországban is megnőtt a recesszió veszélye.

Egyesült Királyság

A fertőzöttek száma 36-tal 87-re nőtt, ez az eddigi legnagyobb emelkedés napi szinten.  Az új betegek közül szinte mindegyik járt fertőzött országokban a közelmúltban, vagy olyan személyekkel érintkezett, akik ilyen térségekből jöttek.

80 fertőzött van Angliában, három-három Skóciában és Észak-Írországban, egy pedig Walesben.

Franciaország

Eddig 257 fertőzöttet találtak, a halálos áldozatok száma négy. A vírus eddig 13 régióban jelent  meg.

A párizsi repülőtereken ellenőrzik az érintett országokból érkezőket. Bár a párizsi félmaratont és a Párizs-Nizza kerékpárversenyt elhalasztották, a sportesemények többségét egyelőre megtartják.

Ausztria     

A fertőzöttek száma 37-re nőtt, miután tegnap nyolc új esetet találtak. A legtöbb beteg Bécsben (16) és Alsó-Ausztriában (12) van.

Többnyire ugyanakkor enyhe lefolyású a betegség, két fertőzött pedig már meg is gyógyult. Egy 72 éves bécsi férfi állapota viszont súlyos.

Eddig egyébként mintegy 3700 embert ellenőriztek.

Kína

A fertőzés „őshazájában” eddig több mint 80 ezren kapták el a vírust, a halálos áldozatok száma pedig háromezer fölé nőtt. A halálesetek kivétel nélkül a fertőzés epicentrumában, Hupej tartományban történtek.

A  kezelés alatt állók száma meghaladja a 25 ezret, közülük csaknem 6 ezer beteg állapota súlyos. Több mint 52 ezren ugyanakkor már meggyógyultak.

Dél-Korea

A regisztrált fertőzöttek száma csaknem hatezerre emelkedett, egy nap alatt 438 új beteget fedeztek fel. A halálos áldozatok száma 35.

A dél-koreai kormány egyúttal megtiltotta a maszkok exportját.

Japán

A fertőzöttek száma ezer fölé nőtt – ebben benne van az a több mint hétszáz ember, akik az ország partjainál hajózó brit-amerikai üdülőhajón, a Diamond Princessen fertőződtek meg. A halálos áldozatok száma 12.

Az iskolák 99 százalékát bezárták, ami nehéz helyzetbe hozta a szülőket. A tokiói olimpiát viszont továbbra is szeretnék megtartani.

Irán

A hivatalos adatok szerint eddig csaknem háromezer fertőzöttet regisztráltak, a halálos áldozatok szám 92. Nyugati sajtóhírek szerint ugyanakkor a valós szám ennél jóval nagyobb lehet.

Az Egészségügyi Világszervezet szakértői csapatot küldött Teheránba, hogy segítse a vírus elleni küzdelmet.

Iránból származnak a Magyarországon tanuló fertőzött diákok.

Egyesült Államok

A fertőzöttek száma 150, a halálos áldozatok száma 11 – a legutolsó áldozat egy 71 éves férfi. Kalifornia, Washington és Florida is rendkívüli állapotot hirdetett a betegség terjedésének megakadályozására.

A Nemzetközi Valutaalap egyébként 50 milliárd dollárral segíti a koronavírussal sújtott országokat, jelentette be a szervezet. A pénzzel a szegény vagy közepesen fejlett, gyenge egészségügyi rendszerrel rendelkező országoknak nyújtanak támogatást.

A szervezet egyúttal arra figyelmeztetett, hogy a fertőzés terjedése miatt idén a globális gazdasági növekedés szintje el fog maradni a tavalyitól.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nyolcszorosára nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Spanyolországban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 10:07
Ismét terjed a koronavírus-járvány a dél-európai ország egyes részein a veszélyhelyzet megszüntetése óta. Igaz, pánikra nincs ok: a helyzet messze nem annyira súlyos, mint tavasszal.
Makro / Külgazdaság 25 ezerrel kevesebben keresnek állást
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 09:17
A június közepi mélypontot követően augusztus első napjaira közel 25 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, ami egyértelműen jelzi, hogy kedvező fordulat megy végbe a munkaerőpiacon – mondta Bodó Sándor.
Makro / Külgazdaság Hogy áll most a koronavírus-járvány világszinten?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 08:08
A világon 18 224 253 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 692 679, a gyógyultaké pedig 10 865 548 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki rendelettel zárnák az amerikai munkaerőpiacot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 07:49
Donald Trump rendeletet írt alá az amerikai munkahelyek védelméről, amely azt kívánja megakadályozni, hogy külföldi munkavállalókat, akár alkalmi munkára is, amerikai munkavállalók helyére vegyenek fel.
Makro / Külgazdaság Mint az első világháború előestéjén – elfajulhat Kína démonizálása
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 07:33
Az új hidegháború keretei között Washington következetesen, folyamatosan és számos csúsztatással démonizálja Kínát. Geopolitikailag a jelenlegi amerikai-kínai szembenállás kísértetiesen hasonlít a múlt század eleji angol-német szembenállásra - amely aztán az első világháborúba torkollott. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ezzel segítene a kormány a turisztikai szektornak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 06:52
A koronavírus turizmusban mért káros hatásainak enyhítésére induló Széchenyi Turisztikai Kártya Programról érkeztek részletek a legfrissebb Magyar Közlönyben.
Makro / Külgazdaság 80 milliárdos lyukat üt az államkasszán a fesztiválok elmaradása
MTI | 2020. augusztus 3. 10:14
A magyar fesztiválipar áfacsökkentéssel, támogatással élne túl.
Makro / Külgazdaság Már több mint 18 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. augusztus 3. 10:05
A halálos áldozatok száma átlépte a 688 ezret.
Makro / Külgazdaság 101 ezren diplomáztak le eddig a koronavírusnak köszönhetően
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:38
Ennyi beragadt diplomát adtak ki a nyelvvizsgamentesség bevezetése óta.
Makro / Külgazdaság Valami megmozdult a magyar gazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:04
Az elmúlt hónapok erős pesszimizmusa után a júliusi Beszerzési Menedzserindex minimális élénkülést mutat. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság által számolt index azt jelzi, hogy a mélyponton átlendültünk, de az érték alulmúlja az elmúlt évi számot és a korábbi három év átlagát is.
Friss
hírlevél