<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Kövér szerint minden a legnagyobb rendben azzal az egyiptomi keresztény közösséggel, akiknek csak a múlt hónapban négy templomukat zárták be a hatóságok. Hazánk idén már megfúrt az ENSZ-ben egy határozattervezetet, amely Egyiptomot bírálta volna az országban tapasztalható jogsértések miatt. Budapest nagy megrendeléseket remél Kairótól.

A múlt héten hivatalos látogatásra Egyiptomba látogatott Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Kövér köszönetét fejezte ki Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnöknek azért a következetes politikáért, amit az egyiptomi vezetés és személy szerint a köztársasági elnök tanúsít az egyiptomi keresztények, a kopt közösség védelme érdekében, és azért, hogy őket egyenjogú, államalkotó közösségként ismerik el. Mint mondta, e közösség társadalmi megbecsülése, jogainak és vallásgyakorlásának biztosítása hozzájárul az ország hosszú távú stabilitásához.

A TASSZ jelenti

Nos, ezek a szavak a szovjet TASSZ hírügynökség időszakát juttatják az eszünkbe, ugyanis Egyiptom esetében stabilitásról nem beszélhetünk, a kopt keresztények védelméről pedig végképp nem. Az egyiptomi alkotmány 1952 óta kizárja, hogy egy keresztény lehessen Egyiptom miniszterelnöke, államelnöke, illetve bármilyen más, magas rangú politikusa. A keresztények Egyiptomban másodrendű polgároknak számítanak – megtűrt, ’dhimmi’ státuszban tartják őket.

A koptok - Egyiptom legnagyobb vallási kisebbsége - szerint jelenleg két oldalról állnak folyamatos támadás alatt: a muszlim szélsőségesek és az egyiptomi kormányzat részéről. Október végén a hatóságok négy templomukat zárták be Dél-Egyiptomban, amely csak tovább növelte a 90 milliós Egyiptom lakosságának tizedét kitévő keresztény koptok frusztrációját.

A rendőrség ki sem vizsgálja az incidenseket

A hatóságok a muszlim szélsőségesek kedvébe akarnak járni és azzal a képmutató indokkal zárják be a templomokat, hogy a társadalmi békét akarják megőrizni. A bezárást megelőző héten a muszlim szélsőséges csőcselék megtámadta a helyi templomokat és a keresztények otthonait. Október 12-én egy kopt lelkészt a nyílt utcán gyilkolt meg egy iszlamista, április 9-én pedig 44-en vesztették életüket, amint a virágvasárnapi zarándokokat levegőbe repítették a pokolgépek két város templomában.

2011 októberében az egyiptomi katonaság 28 keresztényt gyilkolt meg, akik a templomuk védelmében tüntettek. A civilek lemészárlása idején esz-Szíszi jelenlegi elnök volt az egyiptomi katonai hírszerzés feje és egyben a vezérkar tagja. 2011 és 2016 között 77 koptok elleni incidenst regisztráltak csupán Minja tartományban, ahol a lakosság egyharmada keresztény. Egyetlen egy ember sem került bíróság elé az incidensek miatt, a rendőrség általában ki sem vizsgálja az ügyeket.

Hallgatás és üzlet

Káncz Csaba

De mindezek után mi lehet az oka Kövér László és a magyar kormány hallgatásának? Nos, egy idén márciusi híradás szerint Egyiptom esetében sikerrel lobbizott a magyar diplomácia az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában. A testület március 14-ei ülésén tárgyalt egy határozattervezetet, amely Egyiptomot is bírálta volna az országban tapasztalható jogsértések miatt. Az EU a tanács tagjaként támogatta volna a kritikus állásfoglalást, de magyar kezdeményezésre módosítottak a szövegen, amelyből kikerültek a „számon kérő elemek”, a szöveg „konstruktívvá vált”. Az emberi jogi vonatkozások helyett és mellett „Egyiptom térségbeli szerepének fontosságát” emelték ki.

A háttérben gazdasági okok állnak. Tavaly júniusban Orbán Viktor és Szijjártó Péter vezetésével látogatott Kairóba magyar delegáció, és a tárgyalások után a külügyminiszter közlése szerint összesen 129 milliárd forint értékű gazdasági megállapodást kötöttek. A legjelentősebb ezek közül az a vasútfelújítási program, amelyben a Ganz venne részt.

Káncz Csaba jegyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Lukasenka elnök hibrid agressziója Litvánia ellen
Káncz Csaba | 2021. augusztus 4. 15:27
A belarusz ellenzéki vezető „megöngyilkolása” Ukrajnában már a Nyugat és Belarusz közötti szürke zónás küzdelemnek a része lehet.  A litván kormány „hibrid támadásról” beszél annak kapcsán, hogy a belarusz rezsim közel-keleti migránsokat használ egyfajta fegyverként és küldi át őket Litvániába.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Új lendülettel masírozhat a világgazdaság, de még mindig ott az inflációs banánhéj
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 14:53
Már 5,6 százalékos növekedésre lehet számítani globálisan, de vannak kockázatok.
Makro / Külgazdaság Olimpiai rekord: 29 új fertőzött 24 órán belül
MTI | 2021. augusztus 4. 13:22
Nem az ilyen csúcsokért követi az ember az eseményt.
Makro / Külgazdaság 60 ország kapott több mint 110 millió adag oltást az USA-tól
MTI | 2021. augusztus 4. 12:41
Az amerikai adományok mennyisége meghaladja a világ országainak összesített adományát, amelyet alacsony és közepes jövedelmű országoknak juttattak.
Makro / Külgazdaság Harmadakkora valószínűséggel fertőződnek meg a kétszer oltottak Coviddal, mint a teljesen oltatlanok
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 12:21
Mutatta ki egy friss felmérés.
Makro / Külgazdaság Továbbra is többet költünk élelmiszerre és kevesebbet bútorra, könyvre
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 10:52
Nőtt a kiskereskedelmi forgalom júniusban, megint többet kaszáltak az élelmiszerüzletek.
Makro / Külgazdaság Trendforduló a benzinkutakon? Péntektől olcsóbban tankolhatunk
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 10:05
Hatott a világpiaci kőolajárak csökkenése: péntektől a benzin literje átlagban bruttó 4, míg a gázolajé 2 forinttal lesz olcsóbb a hazai benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: megduplázódott a háromszor beoltottak száma
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 09:31
Elindult a harmadik oltások felvétele, 27 ezren már kérték, 8 ezren meg is kapták. Itt a friss koronavírus-jelentés.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Montenegróban minden nyolcadik fertőzött turista
MTI | 2021. augusztus 4. 08:22
Minden nyolcadik regisztrált fertőzött Montenegróban a turisták közül kerül ki - közölte az ország közegészségügyi intézete szerdán.
Makro / Külgazdaság Áder Jánostól két település kapott városi rangot
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 06:43
Kiskunlacháza és Nyírbogát szeptembertől már nem nagyközség, hanem város.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos