<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Munkatársunk a Trend FM vendége volt; a műsorban a Privátbankár Árkosár-felmérése mellett az inflációs folyamatok várható alakulása volt a téma, egy nappal a KSH keddi adatközlése előtt.

A júniusi inflációs adattal kapcsolatos elemzői várakozások közül végül a legpesszimistábbak igazolódtak, amikor a KSH kiadta az 5,3 százalékos tényadatot. A júliusra vonatkozó várakozások alapján elmondható: ha a keddi adatközlés újra 5-ös számmal kezdődik, az mindenképpen negatív meglepetést jelent majd - mondta a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában munkatársunk. Gáspár András felidézte: a friss elemzői konszenzus a július fogyasztóiár-adatra 4,7 százalék, de a legpesszimistábbak sem várnak 4,9 százaléknál magasabb inflációs adatot.

Miközben az elmúlt hónapban már az egész Európai Unió legmagasabb inflációs mutatója volt a magyar, nem csak az elemzők, szakújságírók keresik az okokat: a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium a nyilvánosság előtt bonyolódott újfent szakmai vitába azzal kapcsolatban, hogy melyik szervezet felelőssége nagyobb az áremelkedés felpörgésében, és melyiknek van inkább teendője abban, hogy orvosolja a helyzetet - idézte fel Gáspár András. A dolog pikantériéja, hogy az MNB-nek elsődlegesen inflációs célja van (amelytől a tényadat jelenleg meglehetősen messze van, de még a tolerancia-sávtól is), a kormány viszont választási kampányra készül - ez nem csak a helyzet kommunikációját nehezíti meg, hanem adott esetben a szükséges fiskális intézkedések meghozatalához is hiányozhat a politikai akarat.

Az MNB mindenesetre a holnap nyilvánosságra kerülő KSH-jelentés függvényében további lépésekre kényszerülhet, hogy a fogyasztóiár-emelkedés szintjét közelíteni tudja inflációs céljához. Hogy elegendő lesz-e a várt újabb 30 bázispontos alapkamat-emelés, vagy további szigorításra, intervencióra is lesz-e szükség, azt kedd reggel tudjuk majd pontosabban megbecsülni.

A műsorban külön foglalkoztak az élelmiszerárakkal is - hétfőn reggel, a KSH inflációs adatközlése előtt egy nappal jelent meg ugyanis a Privátbankár.hu rendszeres felmérésének legfrissebb része. A Privátbankár Árkosár hónapról hónapra vizsgálja az élelmiszerárak alakulását három hazai hipermarket-lánc egy-egy egységében; a legfrissebb adatok szerint éves szinten 4,4 százalékkal emelkedett az átlagos családi nagybevásárlás ellenértéke.

A termékek közül a legnagyobb mértékben az étolaj drágult, jelenleg 33 százalékkal többe kerül, mint egy éve. Ettől nem függetlenül a margarin ára is jelentős mértékben, több mint 20 százalékkal drágult - az olajnövények árának emelkedése részben időjárási, részben (elsősorban Kína irányából érkező) keresleti okokra vezethető vissza. Gáspár András azt is elmondta: a tavalyi évben legtöbbet dráguló alma ára viszont sokat csökkent, 45 százalékkal olcsóbban lehet most megvenni a gyümölcsöt, mint a rekordot jelentő tavalyi évben.

A beszélgetést alább hallgathatja meg; a riporter Imre Lőrinc volt.

Makro / Külgazdaság Lengyel vadászgépekre fáj az ukránok foga - hideg fogadtatást kapott az új amerikai nagykövet Moszkvában
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 20:14
Hétfőn sem volt hiány az eseményekből a háborúban. 
Makro / Külgazdaság Putyin telefonált: itt van, miről volt szó
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 19:36
Az orosz elnök a nemzetközi színtéren hozzá hasonlóan vitatott személlyel beszélt.
Makro / Külgazdaság A politizáló orosz menekültek után halálosztag indulna
Káncz Csaba | 2023. január 30. 19:13
A Biztonsági Tanács elnökhelyettese halálosztagok bevetésére szólít fel az országot elhagyó, de politikailag továbbra is aktív oroszok ellen. A külföldre menekült informatikusokat viszont busás jutalmakkal csábítanák haza. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Néhány hónap, és brit tankok érkeznek az orosz-ukrán frontra
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 17:32
Ukrajna dörzsölheti a markát a brit védelmi miniszter kijelentése után.
Makro / Külgazdaság Veszélyben Kína hosszútávú fejlődése – mutatjuk, miért
Tiszóczi Roland | 2023. január 30. 15:24
A szülőképes korú nők száma Kínában tavaly több mint négymillióval csökkent, ami az egygyermekes politika öröksége. Ugyanakkor egy gyermek felnevelésének költsége Kínában az egy főre jutó GDP közel hétszerese, ez majdnem a duplája az Egyesült Államokban vagy Japánban erre fordított összegnek, ami visszaveti a gyermekvállalási kedvet.
Makro / Külgazdaság Erőteljesen bővít a két légióriás
Szakonyi Péter | 2023. január 30. 14:15
Idén tízezerrel bővíti dolgozói létszámát a Boeing. Az amerikai repülőgépgyártó óriás már tavaly is “hízott” - akkor 23 ezer új dolgozót vett állományba.
Makro / Külgazdaság Ha ez igaz, Putyin tényleg valami durvát mondott telefonon
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 13:51
Elég meredek kijelentéseket tett Vlagyimir Putyin állítólagos szavairól a volt brit miniszterelnök.  
Makro / Külgazdaság Megszólalt az Európai Unió Tanácsa az uniós minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 12:38
Tagállami szinten kell meghatározni, és rendszeresen felül kell vizsgálni.
Makro / Külgazdaság Itt a friss német GDP-adat
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:36
A negyedik negyedévre és a 2022-es év egészére is kaptunk információkat Európa legnagyobb gazdaságáról.
Makro / Külgazdaság Szerdán a dízelesek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:01
Csökken a gázolaj beszerzési ára, de kérdés, ez megjelenik-e a kútoszlop áraiban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG