3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Még javában zajlik a tokiói olimpia, majd jön 2024-ben a párizsi, s csak hét év múlva lesz Los Angelesben, de a kaliforniai metropolisz már most elkezdte a felkészülést. Hatalmas projektekről döntöttek július legvégén.

Nem akarja a véletlenre bízni a dolgot a város vezetése, ezért Eric Garcetti polgármester vezetésével már tavalyelőtt kijelölték azt a 28 nagy, többnyire közlekedés fejlesztési projektet, amit feltétlenül megvalósítanak. Ezeket a napokban hagyták jóvá. A 28 nyilván szimbolikus szám, hiszen 2028-ban rendezik ott a nyári játékokat. A metro, a vasút és a közúti fejlesztések mellett lesznek új kerékpárutak és a Los Angeles folyót átszelő kisebb hidak is.

Egyes beruházásokat előre hoznak, ilyen például a csak 2033-as átadással tervezett új vasútvonal, ami a város nyugati részét összeköti a San Fernando völggyel - olvastuk a terveket soroló bisnow.com üzleti portálon. 

A tervezett új vasút egyik látványterve (forrás: Metro Los Angeles)
A tervezett új vasút egyik látványterve (forrás: Metro Los Angeles)

Még nincsenek meg a végleges tervek erre a vonalra, de azt tudni lehet, hogy vagy egy monorailt (egyvágányos vasút) építenek vagy egy kétvágányos gyorsvasutat, nagy kapacitással, ami a nyugati végeken található egykori Expo Line-t kötné össze a Van Nuys Metrolink Station-nel. Egyúttal kapcsolódást is biztosítana a nemzetközi repülőtérrel.

Egyes lakosok abban reménykednek, hogy ez az új összeköttetés a köztes állomások körzeteit is felélesztené és beindulna ott a fejlődés. Új szabadidős, lakó-és kereskedelmi ingatlanberuházások kezdődhetnének. A városvezetők azért is érvelnek mellette, mert így nagyobb szerepet kaphatna a tömegközlekedés a jövőben és kisebb lenne az autók okozta környezetterhelés. 

Az első számítások szerint ha a leghosszabb verzió valósul meg, sok állomással, akkor legalább 10-14 milliárd dollárba kerülne az új vonal, ebből 5,7 milliárd dollárt már félre is tett a városvezetés. Természetesen a végösszeg kisebb lehet, ha a közepes verziók közül választanak. 

Az új vasút naponta 120-140 ezer embert tudna elszállítani. Érdekes, hogy a nagyváros metróvonalain már nem egy olyan állomás van, amely fölött lakóépületeket alakítottak ki. Az új vonallal kapcsolatban is elképzelhetők ilyenek - erősítette meg a városi közlekedési hatóság (helyi BKK) vezetése. 

A város központi támogatásra is számít, de nem zárja ki a PPP (köz és magán pénzek) típusú megvalósítást sem. A 28 legfontosabb közül legalább négy projekt PPP formában lehetne, köztük lenne az említett vasút is. Joe Biden amerikai elnök a napokban hagyta jóvá óriási, majdnem 1,2 ezer milliárd dolláros infrastrukturális fejlesztési programját, amit még a választási kampányban ígért meg. Ebbe bőven belefér, hogy a Los Angeles-i beruházások egy részét washingtoni forrásokkal is támogassák. 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyebek között azért is mondott viszonylag könnyen igent Los Angeles pályázatára, mert nagyon sok már működő sportlétesítménye van a városnak, illetve a kaliforniai szervezők sok ideiglenesen használható egység megalkotását ígértek. Ezen kívül azt is világossá tették, hogy teljes mértékben vállalati támogatásokat akarnak felhasználni. A városvezetés – a játékokra hivatkozva - az elmúlt években, két ütemben fél-fél cent áfa-emelést hajtott végre, amit elfogadott a lakosság. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország joggal irigykedhet Csehországra
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 08:54
Jobban tetszik a cseh gazdaság a hitelminősítőnek. Magyarország nagyon le van maradva a cseh osztályzattól. 
Makro / Külgazdaság Szomorú látvánnyal szembesülhetnek az autósok a magyar kutakon
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 08:44
Nemzetközi összevetésben kimondottan drágák a magyar üzemanyagok. 
Makro / Külgazdaság Nagyon érzékeny veszteséget szenvedett el az orosz hadsereg
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 07:55
Oroszország légterében lelőttek egy A-50 AWACS repülőgépet, már a másodikat ebből a méregdrága, high-tech fegyverből, amelyből csak néhány szolgál az orosz hadseregben.
Makro / Külgazdaság Vezércsere jöhet az ukrán sakkjátszmában – A hét videója
Izsó Márton – Káncz Csaba – Wéber Balázs | 2024. február 23. 19:35
Ukrajna Avgyijivkánál fájdalmas vereséget szenvedett, Zelenszkij elnök „mindent vissza” álma egyre távolodik. A Nyugat titokban már tárgyalt a Zelenszkij által menesztett főparancsnokkal, Zaluzsnijjal, aki elnökként térhet vissza. Vezércsere és kiegyezés készül? Erről is beszélt az ukrajnai háború kitörésének második évfordulóján Káncz Csaba nemzetközi politikai szakértő és Wéber Balázs külpolitikai újságíró.
Makro / Külgazdaság Nagy meglepetésre készül Zelenszkij
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 19:25
Szankcióháború: az EU és az USA Oroszország ellen, Moszkva az EU ellen fogadott el korlátozásokat.
Makro / Külgazdaság "Addig támogatjuk Ukrajnát, ameddig kell" - mondták a legfőbb uniós vezetők
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 17:36
Közös sajtóközleményt adott ki Charles Michel, az Európai Tanács, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság, és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke a háború két évvel ezelőtti kezdetéhez igazítva.
Makro / Külgazdaság Washington Putyin nyakába akasztott 500 szankciót
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 17:18
Az Egyesült Államok ötszáz intézkedésből álló szankciós csomagot jelentett be Oroszország ellen a háború kezdetének évfordulójára.
Makro / Külgazdaság Volodimir Zelenszkij: Ukrajna új ellentámadásra készül
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 17:05
Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Putyin begurult, szankciókat vezetett be az EU ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 16:18
Oroszország újabb korlátozásokat vezetett be az Európai Unióval szemben, válaszul az ellene elfogadott újabb szankciócsomagra - közölte a külügyminisztérium.
Makro / Külgazdaság EU-brit akciósorozat kezdődik az illegális bevándorlás ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 14:28
Együttműködési megállapodást kötött pénteken a brit kormány az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségével (Frontex) az illegális bevándorlás elleni közös fellépésről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG