<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Még javában zajlik a tokiói olimpia, majd jön 2024-ben a párizsi, s csak hét év múlva lesz Los Angelesben, de a kaliforniai metropolisz már most elkezdte a felkészülést. Hatalmas projektekről döntöttek július legvégén.

Nem akarja a véletlenre bízni a dolgot a város vezetése, ezért Eric Garcetti polgármester vezetésével már tavalyelőtt kijelölték azt a 28 nagy, többnyire közlekedés fejlesztési projektet, amit feltétlenül megvalósítanak. Ezeket a napokban hagyták jóvá. A 28 nyilván szimbolikus szám, hiszen 2028-ban rendezik ott a nyári játékokat. A metro, a vasút és a közúti fejlesztések mellett lesznek új kerékpárutak és a Los Angeles folyót átszelő kisebb hidak is.

Egyes beruházásokat előre hoznak, ilyen például a csak 2033-as átadással tervezett új vasútvonal, ami a város nyugati részét összeköti a San Fernando völggyel - olvastuk a terveket soroló bisnow.com üzleti portálon. 

A tervezett új vasút egyik látványterve (forrás: Metro Los Angeles)A tervezett új vasút egyik látványterve (forrás: Metro Los Angeles)

Még nincsenek meg a végleges tervek erre a vonalra, de azt tudni lehet, hogy vagy egy monorailt (egyvágányos vasút) építenek vagy egy kétvágányos gyorsvasutat, nagy kapacitással, ami a nyugati végeken található egykori Expo Line-t kötné össze a Van Nuys Metrolink Station-nel. Egyúttal kapcsolódást is biztosítana a nemzetközi repülőtérrel.

Egyes lakosok abban reménykednek, hogy ez az új összeköttetés a köztes állomások körzeteit is felélesztené és beindulna ott a fejlődés. Új szabadidős, lakó-és kereskedelmi ingatlanberuházások kezdődhetnének. A városvezetők azért is érvelnek mellette, mert így nagyobb szerepet kaphatna a tömegközlekedés a jövőben és kisebb lenne az autók okozta környezetterhelés. 

Az első számítások szerint ha a leghosszabb verzió valósul meg, sok állomással, akkor legalább 10-14 milliárd dollárba kerülne az új vonal, ebből 5,7 milliárd dollárt már félre is tett a városvezetés. Természetesen a végösszeg kisebb lehet, ha a közepes verziók közül választanak. 

Az új vasút naponta 120-140 ezer embert tudna elszállítani. Érdekes, hogy a nagyváros metróvonalain már nem egy olyan állomás van, amely fölött lakóépületeket alakítottak ki. Az új vonallal kapcsolatban is elképzelhetők ilyenek - erősítette meg a városi közlekedési hatóság (helyi BKK) vezetése. 

A város központi támogatásra is számít, de nem zárja ki a PPP (köz és magán pénzek) típusú megvalósítást sem. A 28 legfontosabb közül legalább négy projekt PPP formában lehetne, köztük lenne az említett vasút is. Joe Biden amerikai elnök a napokban hagyta jóvá óriási, majdnem 1,2 ezer milliárd dolláros infrastrukturális fejlesztési programját, amit még a választási kampányban ígért meg. Ebbe bőven belefér, hogy a Los Angeles-i beruházások egy részét washingtoni forrásokkal is támogassák. 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyebek között azért is mondott viszonylag könnyen igent Los Angeles pályázatára, mert nagyon sok már működő sportlétesítménye van a városnak, illetve a kaliforniai szervezők sok ideiglenesen használható egység megalkotását ígértek. Ezen kívül azt is világossá tették, hogy teljes mértékben vállalati támogatásokat akarnak felhasználni. A városvezetés – a játékokra hivatkozva - az elmúlt években, két ütemben fél-fél cent áfa-emelést hajtott végre, amit elfogadott a lakosság. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: rekordmagas lehet a gazdasági növekedés 2021-ben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 13:02
A pénzügyminiszter szerint az újraindítás célja nem a 2019-es szint, hanem a koronavírus kitörése előtti lendület elérése.
Makro / Külgazdaság Törlesztési csődközelben a China Evergrande
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 11:32
Közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz a China Evergrande, a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport, miután elmulasztotta egyik dollárkötvényének kamatait kifizetni a csütörtöki határidőre.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a korábban elvett nyugdíjat még a választások előtt visszaadná
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 08:25
A miniszterelnök még nem látja a pontos megoldást, de mindent megtesz azért, hogy a 13. havi nyugdíjakat a tervezettnél gyorsabban kifizessék, és az érintettek még a választások előtt megkapják a pénzt.
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentést tett Varga Mihály az adóvisszatérítésről
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 07:24
Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a közösségi oldalára feltöltött videóban.
Makro / Külgazdaság Hajléktalan tüntetők foglalták el a tőzsdét Brazíliában
MTI | 2021. szeptember 24. 06:54
Több tucat hajléktalan tüntető rövid időre elfoglalta csütörtökön a brazíliai Sao Paulo, Latin-Amerika legnagyobb tőzsdéjét, hogy elítéljék az országban egyre növekvő egyenlőtlenséget.
Makro / Külgazdaság Választ Németország – Újabb kritikát kapott az Orbán-kormány
Wéber Balázs | 2021. szeptember 24. 05:34
A német választások kimenetele teljesen nyílt, de akár az SPD, akár a CDU-CSU nyer, csak kisebb pártokkal összefogva alakíthat majd kormányt, mondta Thomas Petersen, az Allensbach Közvéleménykutató Intézet projektvezetője a Privátbankár.hu-nak adott interjúban. A kommunikációs szakember szerint a német politika „hollandosodik”: két nagy erő helyett féltucatnyi, közel azonos erősségű párt alakíthatja a politikai életet. Szerinte Magyarország szempontjából szinte mindegy, hogy ki nyeri a német választást, a kormányzásra esélyes pártok külpolitikája ugyanis hasonló. A szakember, aki múlt héten tartott előadást Budapesten a Mathias Corvinus Collegium egyik intézetének meghívására, aggódik a magyarországi fejlemények miatt. Úgy érzi, hogy a rendezvényen megpróbálták eszközként felhasználni. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy a magyar kormány hatalmas pénzeket fordít propagandára.
Makro / Külgazdaság AUKUS: veszélybe került a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása
Káncz Csaba | 2021. szeptember 23. 18:32
Az új biztonságpolitikai megállapodás negatívan befolyásolja a már amúgy is megrendült atomsorompó szerződést. Az AUKUS után kevés érv marad a „Nyugat” kezében akár az iráni, akár az észak-koreai, esetleg japán, dél-koreai, szaúdi vagy török atomprogramokkal való nemzetközi vita során. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ürge-Vorsatz Diána: a karbonsemlegesség elérése már nem opció, hanem kötelesség
Tiszai Balázs | 2021. szeptember 23. 16:07
A klímakutató az 59. Közgazdász-vándorgyűlésen beszélt arról, hogy már most mennyire kritikus szintre ért a klímaváltozás - de arról is, hogy az azt kiváltó fosszilis energiaipar leszerelése, bár rengetegbe kerül, megéri - anyagilag is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos