<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Július 23-án hivatalosan is kezdetét veszi Tokióban a sporttörténelem első elhalasztott olimpiája. Hogy a japán szervezők és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ésszerű rizikót vállalt-e a rendezéssel, hamarosan kiderül. A könyörtelenül "végigtolt" rendezés segít abban, hogy leszámoljunk egy-két, az ötkarikás játékokkal kapcsolatos illúziónkkal.

Öt éve fújt a szél, zuhogott az eső és minden rendben volt. A riói Maracanában kialudt a láng, Tokió megkapta az ötkarikás zászlót, mindenki diadalmas-fáradt-megkönnyebbülten sóhajtott, vége az olimpiának, jönnek a hétköznapok, a japánoknak meg a visszaszámlálás. Magunk mögött hagyjuk Rio de Janeirót, szépségeivel és veszélyeivel, méregdrága létesítményeivel és dombokra kúszó nyomornegyedeivel.

Négy év múlva találkozunk.

Nem találkoztunk.

Közbeszólt egy világjárvány, egy példátlan halasztás, egy rettenetes év és 2021-ben különös olimpiát láthatunk: sosem látott egészségügyi és biztonsági intézkedések, rengeteg korlátozás, üres lelátók, kizárt nézők, rövid pórázra fogott média. Iszonyatos mennyiségű pénzt, munkát, energiát öltek abba, hogy egyáltalán valami legyen. Olimpia lesz – a sportolóknak, az edzőknek, a jogdíjtulajdonos tévéknek, amelyek pénzükkel az egész ötkarikás ökoszisztéma fő működtetői, a szponzoroknak –, de aligha nevezhetjük ezt ünnepnek. Olyannak semmiképpen, amelyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság reménykedett: felhőtlen egymásra találásnak a világ legjobb sportolói és a közönség között a lenyűgöző tokiói kulisszáktól körülvéve, a járvány végét ünnepelve. A kulisszák lenyűgözőek lesznek, csak épp üresek. A pandémia is itt van még velünk.

Üres lelátok előtt tartják a versenyeket (Forrás: tokyo2021.org) Üres lelátok előtt tartják a versenyeket (Forrás: tokyo2021.org)

A NOB üzenete: az olimpiai láng remény, fény egy sötét időszakban. Szép üzenet ez, illik az olimpia hagyományaihoz és tulajdonosához, magához az olimpiai eszméhez, a coubertin-i szavakhoz. Kicsit kevésbé illik jól az üres lelátókhoz, a korlátozásokhoz, az elszállt, 15,4 milliárd dolláros költségekhez (a japán kormány auditorai 25 milliárdra hozták ki az összeget), ahhoz, hogy a házigazda Tokió aligha fog közvetlenül profitálni a játékokból. Hiszen nincsenek drukkerek, nincs turizmus, a járvány berobbanásától tartva a kormány még a csoportos olimpianézést is megtiltotta, a szurkolói parkot lezárták. Pláne kevésbé illik jól a helyiek olimpiaellenes tiltakozásaihoz, orvoscsoportok félresöpört aggályaihoz.

Végtére is aligha van olyan egészségügyi szakértő a világon, aki a jelenlegi helyzetben azt mondja: csodálatos ötlet több mint kétszáz országból mintegy 85 000 embert összezsúfolni hetekre. Részletes szabályok ide, korlátozások oda, egyéni és csoportos felelősség amoda, senki sem tudja, hogy ebből mi lesz. A NOB képviselői és a tokiói szervezők felhasználták az olimpia előtt megrendezett nagy sportesemények tapasztalatait, kidolgozták a követendő protokollokat. De minden sportesemény eltörpül az olimpia szinte felfoghatatlan forgataga mellett, az összehasonlítás lehetetlen.

Az olimpiai faluban már egy héttel a megnyitó előtt kimutatták az első pozitív eseteket. A rendezők kalkulált kockázatot vállaltak, de ha elszámították magukat, az olimpiakritikus erők kifogyhatatlan muníciót kapnak, és a következmények beláthatatlanok lennének.

Beláthatatlanok lettek volna a törlés következményei is. Olimpiát még csak világháborúk miatt töröltek - halasztás most fordult elő először -, és ennek több oka is van. Az egyik a világ legnagyobb sporteseményének szimbolikus jelentősége. A másik természetesen a sportszakmai szerepe: az ötkarikás szereplés még világklasszisok esetében is a pályafutás csúcsa, a legtöbb versenyző csak egyszer járja meg az olimpiai falut és helyszíneket, többször nem tér vissza. Versenyzők, edzők, sportvezetők sokéves megfeszített, áldozatos munkáját döntötte volna romba, ha törlik a játékokat. És persze ott van a harmadik ok is, a pénzügyi.

Sok japán tiltakozott az olimpia ellen (Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza)Sok japán tiltakozott az olimpia ellen (Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza)

A nonprofit szervezetként működő

NOB bevételeinek 73 százaléka származott az előző olimpiai ciklusban a közvetítési jogok értékesítéséből, 18 százaléka a szponzori programokból, marketingjogok értékesítéséből. Minden más eltörpül emellett.

Ez a pénz végigcsorog a sport ökoszisztémáján, segít finanszírozni a nemzetközi sportági szövetségeket, a nemzeti olimpiai bizottságokat, az olimpiai mozgalmat, szolidaritási alap segítségével a sportolókat és edzőiket, a szervezőbizottságot. A legtöbb ötkarikás sportág nem önfenntartó olimpia nélkül. Ha nincs olimpia, nincs mit közvetíteni a jogokért dollármilliárdokat kifizető médiatársaságoknak. Ha elzáródnak – akár ideiglenesen – a pénzcsapok, az a nemzetközi versenysport teljes rendszerében súlyos válságot idéz, idézhet elő. A NOB-nak ugyan van különleges biztosítása törlés esetére, ám 2021 során egyre egyértelműbbé vált, ezzel az opcióval nem kíván élni. Bármennyire is berzenkedik a lakosság, bármennyire is kockázatos a rendezés, az olimpiát megtartják, ha törik, ha szakad. Ez az érdeke a szervezőknek és a kormányon levő japán politikusoknak is, hiszen ők meg a presztízsveszteségtől, az arcvesztéstől tartanak, pláne, hogy a következő (téli) olimpia házigazdája az ősi rivális Kína.

Ahogy a NOB alelnöke, John Coates mondta: az olimpiát megrendezik, akkor is, ha vészhelyzet van. Az olimpiát megtartják, és valóban vészhelyzet van Tokióban. A veszteségeket majd a végén elszámolják, s remélhetőleg nem fizetnek túl nagy árat az olimpiáért. Mert itt az árat egészségben, életekben mérik. A rendezés megítélését jelzi, hogy a hivatalos olimpiai szponzor Toyota visszavonta összes júliusi ötkarikás reklámját, mert attól tart, az olimpiai támogatása károsíthatja a cég imázsát. A szervezők jelezték: a rendezvény az utolsó pillanatig lefújható.

Ha esetleg az lenne a benyomásunk, hogy a helyiek itt nem érdekelnek senkit, hát a tokiói lakosok egy részének pontosan ez a véleménye. Vagy ahogy a Washington Post hét olimpiát megjárt újságírója, Mike Wise fogalmazott jegyzetében: a NOB-Japán buborékvilágban a parasztoknak nem osztottak lapot, csak a hatalmasoknak. Ez Rióban is tetten érhető volt. Elvégre szépek azok a létesítmények, jó a gyorsbusz, bár a favelalakók lehet, hogy meglettek volna túlárazott létesítmények nélkül, gyorsbusszal, meg mondjuk azzal, hogy az olimpiára költött összegekkel inkább az ő életkörülményeiket javítják. Persze erre lehet mondani: az olimpia nem azért van, hogy megoldja a helyiek minden gondját-baját és több évtizedes társadalmi problémákat…

A japán politikai vezetők megszólalásaik során szinte kérlelték a NOB-ot, tegyen meg mindent a játékok biztonságáért. Van miért aggódniuk: a beérkező delegációk nyolcvanöt százalékát beoltották koronavírus ellen, viszont Japánban alacsony az átoltottság, így a szigetországban nagy problémákat okozhatna egy elszabaduló járványkitörés, pláne egy olimpiai variáns. A saját karrierjükkel is játszanak, a NOB pedig hitelességével: ha megrendezik a játékokat és minden rendben megy, az bravúr; ha viszont nagy baj lesz, az kimagyarázhatatlan a hazai és nemzetközi közvélemény előtt.

Utóbbi esetben senki sem mossa le a helyi politikusokról és a NOB-ról: önös érdekből, a jogtulajdonosokat és a szponzorokat kiszolgálva skrupulus nélkül odadobták a lakosságot, hogy megtartsák a versenyeket. Hogy megint a már említett Wise-ot idézzük: olimpiai aranyat nyertek kapzsiságban.

Kérdés, nem torzít-e ez a narratíva. Valamelyest valószínűleg igen. Ugyan, hány szektort tudunk mondani, amely ne tenne meg mindent, de tényleg mindent – ha kell, jelentős kockázatot is vállalva – egy számára létfontosságú, az egész szektort „pörgető” esemény megrendezéséért? A NOB privilegizált helyzetben volt, mert dönthetett arról, hogy vállalja-e a rizikót. Vállalta. Annak következményeivel együtt.

Thomas Bach, a NOB elnöke videokonferencia keretében tanácskozik a tokiói bizottság elnökével. (Fotó: MTI/AP Pool/Behrouz Mehri) Thomas Bach, a NOB elnöke videokonferencia keretében tanácskozik a tokiói bizottság elnökével. (Fotó: MTI/AP Pool/Behrouz Mehri)

Ha lettek volna illúzióink az olimpiával kapcsolatban, a tokiói rendezés segít abban, hogy többé ne legyenek. A NOB és az olimpiai mozgalomhoz kötődő bármely sportszervezet remekül sulykolta és sulykolja a kulcsszavakat: a sport több, mint szórakoztatóipari termék, emelkedettebb, nemesebb, jobb annál, nemzetek békés versengése, mely milliárdnyi embert szórakoztat, gyönyörködtet, inspirál és még nevel is. A világjárvány árnyékában, drasztikus intézkedések közepette, üres lelátók előtt, konzervszurkolás mellett megtartott játékok esetében

ki lehet mondani: az olimpia valóban csak egy szórakoztatóipari termék, nagy szavak és eszmék mázával bevonva. A király meztelen.

Persze a meztelen királynak is lehet vonzereje. És a máz sem kizárólag kozmetikai: bárki, aki elég szerencsés volt ahhoz, hogy eljusson egy olimpiára, megmondhatja, ez az esemény tényleg teljesen más. Hol felemelő, hol szívszorító történeteivel, a világ minden sarkából érkező résztvevőivel, megdöbbentő méreteivel, drámáival együtt az ötkarikának tényleg van varázsa. Csak most lehet, hogy egy-két illúziónkkal le kell számolnunk.

Július 23-án meggyújtják az olimpiai lángot Tokióban. Nézők nem lesznek a hatvannyolcezres, 1,4 milliárd dollár költségű új nemzeti stadionban, csak a sportolók, delegációtagok, rendezők és pár meghívott VIP-vendég. Elsőként Görögország, utolsóként a házigazda delegációja vonul be, ahogy azt már megszokhattuk. Megszokott módon pazar lesz a televíziós közvetítés is – egész biztosan mindent megtesznek annak érdekében, hogy a megnyitó, illetve az egész olimpia normálisnak tűnjön.

Csak az az üresség a lelátón és bennünk.

Az lesz nagyon szokatlan.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mit akar Putyin Szibériában? Mehetnek a foglyok városokat építeni
Káncz Csaba | 2021. október 28. 18:17
Putyin egyik legbizalmibb káderének ambiciózus terve több, egymásból következő projektre épül. A Szovjetunió felbomlása óta a szibériai és távol-keleti makrorégió – amely Oroszország teljes területének negyedét foglalja el – elvesztette népességének 19 százalékát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az EU szigorít a hulladékban található vegyi anyagok határértékén
MTI | 2021. október 28. 16:43
Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a mostaninál alacsonyabb határértéket állapítsanak meg a hulladékban található néhány legkárosabb vegyi anyagra, hogy megszüntesse, illetve a lehető legkevesebbre csökkentse a szerves szennyező anyagok tartós megmaradását a környezetben.
Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia sikeresen zsarolta meg a multikat
Litván Dániel | 2021. október 28. 15:54
Mohamed bin Szalmán koronaherceg Rijádból Dubajjal versengő regionális központot akar csinálni – ha nem megy szép szóval, akkor erővel. Úgy tűnik, bejöhet a taktika, többek közt a Siemens, a Deloitte, a KPMG és az Unilever is beadta már a derekát.
Makro / Külgazdaság Közel három évtizedes csúcson az októberi német infláció
MTI | 2021. október 28. 14:53
A németországi infláció októberben 28 éves csúcsra emelkedett a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön kiadott előzetes adatokon alapuló jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: a cégek digitális tudásának erősítését célzó támogatásról döntött a versenyképességi tanács
MTI | 2021. október 28. 13:54
A digitális versenyképesség további javításához a vállalkozások digitális tudásában kell előrelépni, ennek erősítésére újabb támogatások létrehozásáról döntöttek - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videóban csütörtökön, a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülését követően.
Makro / Külgazdaság Románia decemberben kaphatja meg az uniós helyreállítási alap első részletét
MTI | 2021. október 28. 13:09
Románia decemberben kaphatja meg az uniós helyreállítási alap első részletét - jelentette be Florin Citu román ügyvivő miniszterelnök Bukarestben.
Makro / Külgazdaság Tizenegy napos extra Covid-szünetet rendeltek el Oroszországban
MTI | 2021. október 28. 11:44
Tizenegy napig tartó járványügyi munkaszünetet vezettek be csütörtöktől Moszkvában a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezésére, miközben országos szinten az új fertőzöttek száma először haladta meg a 40 ezret és a halálos áldozatoké is ismét rekordot döntött.
Makro / Külgazdaság Döntött a kormány: kötelező maszkviselés a tömegközlekedésben, kötelező lehet a cégeknél az oltás
Baka F. Zoltán | 2021. október 28. 11:15
Komoly a járványhelyzet, beavatkozik a kormány: a munkaadó előírhatja az oltást a dolgozóinak.
Makro / Külgazdaság Egyre nő a munkahelyi balesetek száma
Privátbankár.hu | 2021. október 28. 09:50
Évente körülbelül 20 ezren szenvednek 3 munkanapon túl gyógyuló balesetet a munkahelyükön, legalábbis ennyit jelentenek a hatóságok felé. Nagyságrendekkel többeket ér baleset azonban a közutakon, még többeket az otthonaikban. Ennek ellenére a balesetbiztosítással rendelkezők száma elenyészőnek mondható, holott egy jól megválasztott szerződéssel akár milliós anyagi terhet vehetünk le a vállunkról – figyelmeztet közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége.
Makro / Külgazdaság Áprilisi szinten az új fertőzöttek száma, elhunyt 45 beteg
Privátbankár.hu | 2021. október 28. 09:15
4039 újabb fertőzöttet azonosítottak.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos