4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mától életbe lép Donald Trump védővámja, amivel nem csak Kínát, hanem többek között az EU-t is megsarcolná. Egy ideig új tűnt, nem is lesz belőle semmi, mivel a felek tárgyalásokba bonyolódtak, hogy kikerülhessék mindezt - mostanra azonban úgy fest, nem csak fenyegetőzni akart ezzel Trump. Az EU már beígérte arányos válaszlépését,amelyek számos amerikai termékre vet ki vámot. A gépezet beindult, a kérdés most, hogy hova vezet?

Az Egyesült Államok mától kiveti védővámjait az európai, kanadai és mexikói acél- és alumíniumtermékekre, az amerikai kereskedelmi miniszter szerint ezen termékekre ugyanolyan tarifák lesznek érvényesek, mint a legtöbb más országéra.

Donald Trump márciusban jelentette be, hogy 25 százalékos védővámmal sújtja az acél-, és 10 százalékos vámtarifával az alumíniumtermékek behozatalát. A Fehér Ház átmeneti időre mentesítést adott az Európai Uniónak, Kanadának, Mexikónak, Brazíliának és Argentínának, abban a reményben, hogy ezekkel az országokkal a végleges mentesítésért cserébe az Egyesült Államoknak kedvező gazdasági megállapodást sikerül kötnie.

Nincs kegyelem – Trump kegyetlenül megsarcolja Európát

Washington várhatóan kiveti a védővámot az európai acél- és alumíniumtermékekre Részletek >>>

Kanadával és Mexikóval az amerikai kormányzat élénk tárgyalásokat is folytatott az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) amerikai érdekeknek jobban megfelelő átalakításáról, ezek azonban nem vezettek eredményre – tette hozzá Wilbur Ross kereskedelmi miniszter.

Arányos válaszlépés várható

Az Európai Bizottság elnöke elmondta,  a testület hamarosan bejelenti megfelelő válaszintézkedéseit a tisztán protekcionista céllal kivetett amerikai védővámokra. Jean-Claude Juncker szerint Washington nem hagyott más lehetőséget, mint hogy a WTO-hoz forduljanak és importvámokat vessenek ki bizonyos amerikai árukra.

Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos kiemelte: mindent meg fognak tenni, hogy megóvják az EU piacát az amerikai lépés nyomán nagy mennyiségben átirányított acéltól és alumíniumtól. Az Európai Parlament elnöke is csalódottságát fejezte ki az egyoldalú lépés miatt, Antonio Tajani szerint a lépés súlyos károkat fog okozni a dolgozóknak, az iparnak és a fogyasztóknak az Atlanti-óceán mindkét partján.

Valami egészen óriási dolgon kezdett dolgozni Amerika és Kína

Széleskörű kereskedelmi megállapodáson dolgozik Kína és az Egyesült Államok, hogy elkerüljék a kereskedelmi háborút. Tovább a cikkhez >>>

Németország szintén elutasítja az USA kormánya által kivetett védővámokat, a kormány álláspontja szerint az egyoldalú amerikai intézkedések jogsértőek, nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozó indoklásuk pedig megalapozatlan. Emmanuel Macron szerint törvénytelen és egyben tévedés az amerikai döntés a vámok kivetéséről, a francia külügyminiszter pedig elfogadhatatlannak minősítette a döntést, és bejelentette, hogy arányos válaszlépést fognak hozni. Kanada és Mexikó tovább folytatja a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal.

Alig érezzük meg

Elemzők szerint elhanyagolható lesz az intézkedés közvetlen hatásra az EU gazdaságára, a kereskedelmi feszültség ugyanakkor áthat a beruházásoknak. Az Oxford Economics gyorsjelentése szerint nincs olyan EU-gazdaság, amelyben az amerikai acél- és alumíniumvámok a hazai össztermék (GDP) 0,1 százalékánál nagyobb kárt okoznának.

Eredetileg felmerült, hogy csak a kínai termékekre vessék ki a vámokat, ám az Egyesült Államoknak nem sikerült a védővámok alóli mentesítésért cserében engedményeket elérnie európai tárgyalópartnereinél. Donald Trump  korábban már átmeneti mentességet adott más országoknak is, köztük az Európai Uniónak, Kanadának, Mexikónak, Brazíliának és Argentínának, abban a reményben, hogy ezek a kereskedelmi partnerek a végleges mentesítésért cserében a gazdaság egyes területein engedményeket tesznek.

Trump mégsem tett le a háborúról: bevitt egy újabb ütést

Néhány napig úgy tűnt, elkerüli a kereskedelmi háborút az Egyesült Államok és Kína, de hamar halványulni kezdett a remény: Trump elnök elégedetlen a tárgyalásokkal, és miközben folyik az egyeztetés, újabb intézkedést jelentett be, ami fájdalmat okozna az ázsiai cégeknek. Bár nem nagyon kérte senki, elkezdi megvédeni az autóipart is. További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG