4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Mától életbe lép Donald Trump védővámja, amivel nem csak Kínát, hanem többek között az EU-t is megsarcolná. Egy ideig új tűnt, nem is lesz belőle semmi, mivel a felek tárgyalásokba bonyolódtak, hogy kikerülhessék mindezt - mostanra azonban úgy fest, nem csak fenyegetőzni akart ezzel Trump. Az EU már beígérte arányos válaszlépését,amelyek számos amerikai termékre vet ki vámot. A gépezet beindult, a kérdés most, hogy hova vezet?

Az Egyesült Államok mától kiveti védővámjait az európai, kanadai és mexikói acél- és alumíniumtermékekre, az amerikai kereskedelmi miniszter szerint ezen termékekre ugyanolyan tarifák lesznek érvényesek, mint a legtöbb más országéra.

Donald Trump márciusban jelentette be, hogy 25 százalékos védővámmal sújtja az acél-, és 10 százalékos vámtarifával az alumíniumtermékek behozatalát. A Fehér Ház átmeneti időre mentesítést adott az Európai Uniónak, Kanadának, Mexikónak, Brazíliának és Argentínának, abban a reményben, hogy ezekkel az országokkal a végleges mentesítésért cserébe az Egyesült Államoknak kedvező gazdasági megállapodást sikerül kötnie.

Nincs kegyelem – Trump kegyetlenül megsarcolja Európát

Washington várhatóan kiveti a védővámot az európai acél- és alumíniumtermékekre Részletek >>>

Kanadával és Mexikóval az amerikai kormányzat élénk tárgyalásokat is folytatott az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) amerikai érdekeknek jobban megfelelő átalakításáról, ezek azonban nem vezettek eredményre – tette hozzá Wilbur Ross kereskedelmi miniszter.

Arányos válaszlépés várható

Az Európai Bizottság elnöke elmondta,  a testület hamarosan bejelenti megfelelő válaszintézkedéseit a tisztán protekcionista céllal kivetett amerikai védővámokra. Jean-Claude Juncker szerint Washington nem hagyott más lehetőséget, mint hogy a WTO-hoz forduljanak és importvámokat vessenek ki bizonyos amerikai árukra.

Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos kiemelte: mindent meg fognak tenni, hogy megóvják az EU piacát az amerikai lépés nyomán nagy mennyiségben átirányított acéltól és alumíniumtól. Az Európai Parlament elnöke is csalódottságát fejezte ki az egyoldalú lépés miatt, Antonio Tajani szerint a lépés súlyos károkat fog okozni a dolgozóknak, az iparnak és a fogyasztóknak az Atlanti-óceán mindkét partján.

Valami egészen óriási dolgon kezdett dolgozni Amerika és Kína

Széleskörű kereskedelmi megállapodáson dolgozik Kína és az Egyesült Államok, hogy elkerüljék a kereskedelmi háborút. Tovább a cikkhez >>>

Németország szintén elutasítja az USA kormánya által kivetett védővámokat, a kormány álláspontja szerint az egyoldalú amerikai intézkedések jogsértőek, nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozó indoklásuk pedig megalapozatlan. Emmanuel Macron szerint törvénytelen és egyben tévedés az amerikai döntés a vámok kivetéséről, a francia külügyminiszter pedig elfogadhatatlannak minősítette a döntést, és bejelentette, hogy arányos válaszlépést fognak hozni. Kanada és Mexikó tovább folytatja a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal.

Alig érezzük meg

Elemzők szerint elhanyagolható lesz az intézkedés közvetlen hatásra az EU gazdaságára, a kereskedelmi feszültség ugyanakkor áthat a beruházásoknak. Az Oxford Economics gyorsjelentése szerint nincs olyan EU-gazdaság, amelyben az amerikai acél- és alumíniumvámok a hazai össztermék (GDP) 0,1 százalékánál nagyobb kárt okoznának.

Eredetileg felmerült, hogy csak a kínai termékekre vessék ki a vámokat, ám az Egyesült Államoknak nem sikerült a védővámok alóli mentesítésért cserében engedményeket elérnie európai tárgyalópartnereinél. Donald Trump  korábban már átmeneti mentességet adott más országoknak is, köztük az Európai Uniónak, Kanadának, Mexikónak, Brazíliának és Argentínának, abban a reményben, hogy ezek a kereskedelmi partnerek a végleges mentesítésért cserében a gazdaság egyes területein engedményeket tesznek.

Trump mégsem tett le a háborúról: bevitt egy újabb ütést

Néhány napig úgy tűnt, elkerüli a kereskedelmi háborút az Egyesült Államok és Kína, de hamar halványulni kezdett a remény: Trump elnök elégedetlen a tárgyalásokkal, és miközben folyik az egyeztetés, újabb intézkedést jelentett be, ami fájdalmat okozna az ázsiai cégeknek. Bár nem nagyon kérte senki, elkezdi megvédeni az autóipart is. További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: ő lehet az új köztársasági elnök
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 14:06
Az Alkotmánybíróság elnökét jelöli a Fidesz.
Makro / Külgazdaság Beindult az orosz gőzhenger, újabb település került a kezükre
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 13:46
Elfoglalták a donyecki régióban lévő Pobjeda települést az Ukrajnát támadó orosz erők az elmúlt nap folyamán, miközben mind Avgyijivkánál, mind Donyecknél folytatták az előrenyomulást az orosz védelmi minisztérium szerint.
Makro / Külgazdaság Vészjósló üzenetet küldött Navalnij halála apropóján a NATO Putyinnak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 09:57
Mutatjuk, mi történt, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság Miért telepítenek az oroszok nukleáris fegyvert az űrbe?
Káncz Csaba | 2024. február 22. 09:24
A Kreml felismerte, hogy nem tud versenyezni a Nyugattal az űrben. Ezért Moszkva elkerülhetetlenül aszimmetrikus megközelítésre támaszkodik a világűrrel kapcsolatos katonai ügyeiben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb jó hír a lakásfelújítást fontolgatóknak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:57
Nemcsak a gyermekesek kaphatnak támogatást.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mennyit romlott a fizetésünk egy év alatt
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:30
A KSH szállította a rossz hírt.
Makro / Külgazdaság Szörnyű tragédiára ébredtünk
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:56
Többen életveszélyesen megsebesültek merényletben Izraelben.
Makro / Külgazdaság Tovább dagad a Boeing botránya
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:16
Azonnali hatállyal távozik a 737-es programjának vezetője.
Makro / Külgazdaság Lecsaptak az amerikaiak Jemenben
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 06:43
Az Egyesült Államok négy csapást mért a húszi lázadókat tömörítő Anszar al-Allah iszlamista mozgalom célpontjaira Jemenben.
Makro / Külgazdaság Trumpnak is tetsző döntést hozott Biden
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 06:25
Az Egyesült Államok vízumkorlátozásokat vezet be az illegális bevándorlást segítő vállalkozásokkal szemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG