<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Feltűntek a csomagban egyértelmű hamisítványok, amelyek célzottan Macron lejáratására készültek. A tettes valószínűleg ugyanaz az orosz csapat, mint az USA-ban.
Marine Le Pen, a Nemzeti Front jelöltje és Emmanuel Macron volt szocialista gazdasági miniszter, független jelölt, mielőtt megkezdődik televíziós vitájuk május 3-án. Forrás: MTI/EPA/AFP pool/Eric Feferberg

Különösen sunyi hackertámadást követhettek el Emmanuel Macron francia elnökjelölt ellen. Nem elég, hogy betörtek a stáb számítógépeire, az így eltulajdonított, állítólag ártalmatlan e-maileket hamisítványokkal összekeverve tették elérhetővé. Mindezt pedig akkor, amikor az elnökválasztás vasárnapi második fordulója előtt életbe lépett a kampánycsend.

Vagyis most bármekkora hülyeségeket osztogatnak is meg egymással a felhasználók és tesznek közkinccsé bűnözők, az elnökjelölt nem szólalhat meg és nem cáfolhat. A kampánystáb közleménye mindenesetre leszögezi, hogy a tőlük kikerült dokumentumok (e-mailek, szerződések, számlák) teljesen legális tevékenységeket tükröznek – tudósított a Bloomberg. Ellenfelei viszont máris elnevezték az ügyet „macrongate”-nek.

Más, mint a Brexit?

Macron a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint messze vezet a szélsőséges Le Pen-nel szemben. Ezt tükrözte az európai tőzsdék eheti teljesítménye is, jelentős emelkedés, optimizmus volt tapasztalható, az euró viszonylag erős. A biztonságos menedéknek számító arany esett, a kockázatot jelző volatilitás-index (VSTOXX) inkább zuhant. Sokan emlegetik ugyan a Brexit-szavazást vagy Donald Trump megválasztását, de akkor 2-3 százalékos különbségeken múlt a siker, most a távolság a két jelölt között sokkal nagyobb.

Lebukott a manipulátor

A német Süddeutsche Zeitung úgy tudja, Macron kampánystábja a kampánycsend éjféli életbe lépése előtt négy perccel küldte el a hackertámadásról szóló állásfoglalást. Szakértőt idéz, aki szerint célzottan, tudatosan, a legnagyobb kár és zavar előidézésének szándékával helyeztek el a hatalmas, alapvetően unalmas adattömegben hamis dokumentumokat.

Egyes, állítólag szkennelt dokumentumoknál kimutathatók például a Photoshop-hamisítás jelei. A szöveg egyes részeit kicserélték, eltolták, betoldásokkal látták el. A nagy sietségben azonban volt, ahol a módosításnál használt rétegeket (fóliákat) elfelejtették törölni, így láthatóvá vált az egész folyamat. Erről egy videót is közzétesznek.

Persze, hogy az oroszok

Miután a hamisítás kiderült, a 4Chan nevű szerveren tárolt dokumentumokat lecserélték egy új verzióra, ahol már nem látszanak a nyomok – állítja a német cikk. A Reuterst is idézik, ahol a nyilatkozó szakértő szerint ugyanolyan módszerrel készültek a hamisítványok, mint az USA elnökválasztása idején. Mindkét eset valószínűleg az APT28 nevű hackercsoport műve, amelyet az orosz titkosszolgálathoz közel állónak neveznek.

A hackertámadást egyébként már április végén bejelentették, de a dokumentumok csak most, Macron számára a lehető legrosszabb pillanatban kerültek napvilágra. A hamisítványok egy része Le Pen vádaskodását igyekszik alátámasztani egy állítólagos bahamai bankszámlával kapcsolatban. A német lap szerint a számítógépes csalás célzottan a bizonytalan választók megnyerésére irányul.

Megölni nem kell félnetek jó lesz

Macron ellen a jelek szerint gőzerővel termel az álhírgyár. A Le Monde gyűjtése szerint az év eleje óta félmillió alkalommal osztottak meg Macronról álhíreket. Egy másik interjú szerint viszont, amely egy álhírekre szakosodott francia szakemberrel készült, ez a szám 1,3 millió. Pénteken például egy SMS-beszélgetésről készült, hamis kép járt körbe a neten, amely azt a látszatot kelti, hogy Macron hívei Le Pen meggyilkolására szólítottak fel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Magyarországra is jutna radioaktív szennyeződés a zaporizzsjai erőműből
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 19:49
Az orosz-ukrán háború 176. napjának főbb hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Washington és Moszkva feszült pozícióharca a leolvadó Északon
Káncz Csaba | 2022. augusztus 18. 19:22
Svédország és Finnország NATO-tagsága nagyobb képességekkel ruházza föl a szövetséget a kínai és orosz befolyás kezelésére az Északi-sarkvidéken. Különösen Finnország tagsága tolja a szövetség határát északabbra, közelebb a Kola-félszigeten található, stratégiai fontosságú orosz katonai támaszponthoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Gyanús körülmények között halt meg egy Putyin-ellenes orosz üzletember 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 18:31
Dan Rapoport lettországi születésű orosz befektetési bankár többször élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és a háború kitörése óta többször járt Ukrajnában segítséget nyújtani.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban látszódik az amerikai recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 17:33
Romlottak a gazdasági kilátások az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság Meglepőt léptek a törökök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 14:44
A piac meglepetésére kamatot csökkentett csütörtökön a török jegybank, amely tavaly december óta először változtatott a kamatszinten.
Makro / Külgazdaság Megvágták a földgáz áfáját a németek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:57
Az eddigi 19 százalék helyett a kedvezményes, 7 százalékos áfakulcs alá sorolják a földgázt Németországban - jelentette be Olaf Scholz kancellár. 
Makro / Külgazdaság Durva ütemben drágul az agglomeráció
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:38
Az elmúlt években a pandémia hatására jelentősen megnőtt a családi házak iránti kereslet. Egy év alatt minden járásában kétszámjegyű árszintemelkedés után, további 30-40 százalékkal nőttek az árak. 
Makro / Külgazdaság Orosz támadás érte Észtországot - az eltávolított emlékmű lehetett az ürügy
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:04
Igaz, csak a kibertérben, és sikerült elhárítani.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint az ukránok valami nagyon csúnyára készülnek az atomerőműnél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 10:55
Katasztrófát okoznának az ukránok, hogy aztán az oroszokra kenhessék? Vagy az oroszok már előre védik ezzel a saját hátukat, ha valami nagy baj történne? Egyik sem hangzik jól.
Makro / Külgazdaság Újabb sötét diktatúra köt jó üzletet Putyinnal
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 09:59
Jól jön Mianmarnak egy kis orosz olaj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG