<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Berlin sokáig hezitált, végül beadta a derekát. Ukrajna többfajta, támadásra is képes harckocsikat kap szövetségeseitől.

A német kormány döntött arról, hogy Leopard 2A6 típusú harckocsikat bocsát Ukrajna rendelkezésére, és engedélyezi, hogy szövetségesei is ugyanezt tegyék, közölte ma délelőtt Steffen Hebestreit német kormányszóvivő a tegnap este már kiszivárgott hírekkel összhangban. A döntést Olaf Scholz kancellár jelentette be ma a kormányülésen.

Németország első lépésben 14 darab Leopardot ad majd Kijevnek munícióval együtt, valamint kiképzi az ukrán katonákat a használatukra. Scholz szerint a döntés követi azt az eddigi elvet, miszerint erejükhöz mérten támogatják Ukrajnát, valamint nemzetközi szintű "szoros egyeztetés és koordináció után" cselekednek.    

Olaf Scholz sokáig mérlegelt, végül szövetségeseivel közösen lépett. Fotó: EPA/CLEMENS BILAN
Olaf Scholz sokáig mérlegelt, végül szövetségeseivel közösen lépett. Fotó: EPA/CLEMENS BILAN

A német Die Welt által idézett források szerint Kijev összesen mintegy 100 darabot kaphat a német gyártású tankból 12 országtól, többek között Lengyelországtól, Finnországtól, Spanyolországtól, Hollandiától és Dániától.

Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok sajtóhírek szerint mintegy 30 Abrams, Nagy-Britannia pedig 14 Challenger 2 harckocsit küld majd az ukrán hadseregnek.

Az újabb német katonai támogatásra tehát egy széles nemzetközi összefogás keretében kerül sor. Scholz már korábban világossá tette, hogy csak közösen, a szövetségeseivel összhangban fog cselekedni. Ez történt most meg: Berlin Washingtonnal közösen „emelt a téten”, és jelentette be támadásra is képes harckocsik szállítását.    

A német kormány már korábban ígéretet tett 40 darab páncélozott szállító harcjármű (Marder lánctalpas) szállítására, amelyek elsősorban a gyalogság szállítására szolgálnak.

A világ legjobb harckocsijaként emlegetett Leopard viszont más szintet képvisel: olyan nagy tűzerejű tankról van szó, amellyel szakértők szerint az ukrán hadsereg már képes lehet offenzíva indítására az orosz erők ellen.

Moszkva korábban figyelmeztetett: "erősebb fegyverekkel való megtorláshoz” fog vezetni, ha Ukrajnát támadófegyverekkel látják el.

Arról, hogy miért várt a kancellár hónapokat a döntéssel, és milyen politikai szempontok alapján határoz Ukrajna katonai támogatásáról, itt írtunk:     

Arról pedig, hogy pontosan mekkora haszna lehet a Leopardoknak, és milyen kihívások vannak katonailag, itt olvashatnak:

Makro / Külgazdaság Kivágtak Ausztriából négy orosz diplomatát - kémkedés lehet a háttérben
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 12:04
Ausztria négy orosz diplomatát utasított ki csütörtökön.
Makro / Külgazdaság A gyerekeket sem kíméli a brutális infláció - elszállt a kakaós csiga ára is
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:54
Tovább tart az árak erőteljes emelkedése a gyerekek által használt mindennapos termékek esetében - derül ki a K&H gyerekinflációs kosarából. A többek között gyerekcipőt, joghurtot, narancslét és kakaós csigát tartalmazó kosár egy év alatt 21 százalékkal, 2019 decemberéhez képest pedig több mint 30 százalékkal drágult. Például a kakaós csiga ára éves szinten 53, hároméves összevetésben pedig 81 százalékkal nőtt.
Makro / Külgazdaság Óriási áresés jön a benzinkutakon pénteken
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:17
A benzin is jóval olcsóbb lehet péntektől, a gázolaj árára pedig komolyabb zuhanás vár, ha a benzinkutak a nagykerár csökkenését a kiskerárban is érvényesítik.
Makro / Külgazdaság Váratlan lazaság miatt beszakadt a dollár, kilőttek a tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:12
Nem csak a kamatemelés tempója lassult, a Fed elnök is lazább nyilatkozatot tett a vártnál - a dollár esett, a részvényárak kilőttek.
Makro / Külgazdaság Óriási offenzívára készülhetnek az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 06:42
Fokozódik a harcok hevessége, az ukránok szerint az invázió kezdetének egyéves évfordulójára szeretnének valami nagy eredményt elérni az oroszok. Késő este újabb lakóházakat ért rakétacsapás. A háború 344. napja kezdődött el csütörtökön - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Lettország csak orosz sportolók nélküli párizsi olimpián vesz részt 2024-ben
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 19:47
Ukrajnában a korrupció ellen is harcolni kell, Boris Johnson szerint hamar kéne vadászgépeket küldeni Ukrajnának, Netanjahu, Izrael miniszterelnöke fontolgatja a háborús közvetítő szerepét. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Európa ellenállóbb a vártnál, míg Magyarországon jöhet a recesszió – Hogyan reagálhat a forint?
Tiszóczi Roland | 2023. február 1. 17:29
A negyedik negyedévben a várakozásokra rácáfolva bővülő gazdasággal az euróövezet elkerülte a recessziót, míg a hazai gazdaság 2022 utolsó negyedévi várható visszaesése a jelenleg ismert adatok szerint a második legnagyobb lesz az unióban. Az EKB és a Fed szigorítása határt szabhat a forint erősödésének.
Makro / Külgazdaság Kint van az FBI Joe Biden nyaralójában
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 17:01
Az FBI szerdán házkutatást tart Joe Biden elnök nyaralójában a Delaware állambeli Rehoboth Beachen. Ez a kezdete a titkos iratok kezeléséről szóló különleges ügyészi vizsgálatnak.
Makro / Külgazdaság Oroszország szarkasztikus mosolya: Amerika sérti meg a START-szerződést
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:34
A Kreml nagyon fontosnak tartja a hadászati fegyverzetek csökkentéséről megkötött Új START-szerződés fenntartását - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.
Makro / Külgazdaság Már év végén beüzemelhetik a Szerbiát Bulgáriával összekötő új földgázvezetéket
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:12
A bolgár-szerb gázvezetéken keresztül az egész Nyugat-Balkán gázellátását biztosítani lehet majd - hangzott el a bolgár Kosztinbrodban, ahol ünnepélyes keretek között indította meg a vezeték építési munkálatait Aleksandar Vucic szerb és Rumen Radev bolgár elnök.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG