<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Olaf Scholz egyelőre a fokozódó nemzetközi nyomás ellenére sem hajlandó felfegyverezni Ukrajnát a világ legerősebbnek mondott harckocsijával. A kancellár kimondva-kimondatlanul attól tart, hogy ez eszkalálná a harcokat, a NATO pedig közvetlenül is belesodródhatna a háborúba. Szerinte nem az a jó vezető, aki kiáll a barikádra, hanem az, aki képes hideg fejjel dönteni.   

„Elfogadhatatlan” – ezzel a szövetségesek között meglehetősen erős jelzővel illette vasárnap Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a német kormány álláspontját, miszerint Berlin egyelőre nem ad Ukrajnának a világ legerősebb harckocsikajaként emlegetett Leopard 2-eseket.

Nő a nyomás 

Hozzátette: Lengyelország nem fogja tétlenül nézni Ukrajna „kivérzését”, és ha a közeljövőben nem lesz egyezség Németországgal, akkor egy „kis koalíció” keretében küld majd tankokat és más katonai felszerelést Kijevnek.

„Berlinnek nem szabadna gyengítenie vagy szabotálnia más országok tevékenységét. (…) Ukrajna meg fogja nyerni ezt a háborút – Németországgal vagy nélküle” – figyelmeztetett a lengyel miniszterelnök.

Ma Morawiecki már be is jelentette, hogy Varsó engedélyt fog kérni Németországtól a Leopardok szállítására – erre azért van szükség, mert német gyártású tankról van szó.

A balti országok, amelyek a lengyelekhez hasonlóan kezdettől fogva erőteljes fellépést szorgalmaznak Oroszországgal szemben, szintén  Leopard tankok szállítására szólították fel Berlint.

„Ez szükséges ahhoz, hogy megállítsuk az orosz agressziót, segítsünk Ukrajnának és gyorsan helyreállítsuk a békét Európában” – írta Edgars Rinkevics lett külügyminiszter a Twitteren. – „Németországnak mint Európa vezető hatalmának különös felelőssége van ebben a tekintetben.”

Rinkevics az uniós külügyminiszterek mai brüsszeli ülése előtt megismételte felszólítását. Szerinte nem szólnak komoly érvek a szállítás ellen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig nemes egyszerűséggel azt üzente  a német kormánynak múlt héten, hogy „ha vannak Leopardjaitok, adjátok nekünk.”

A német hadsereg több mint 500 Lepoard 2-essel rendelkezik.

Berlin azonban egyelőre a fokozódó nyomás ellenére sem hajlandó igent mondani, és még az is kétséges, hogy más országok számára engedélyezné-e a szállítást – Annalena Baerbock német külügyminiszter ma kitérő választ adott erre a kérdésre az uniós külügyminiszteri csúcs előtt. Tegnap este viszont egy interjúban azt mondta a Zöld-párti politikus, hogy ha érkezne ilyen kérés, nem állnának a szállítás útjába.

Azzal egyébként nem lehet vádolni Berlint, hogy cserben hagyja Ukrajnát, hiszen az egyik legnagyobb katonai támogatója Kijevnek a toronymagasan vezető Egyesült Államok után, Nagy-Britannia és Lengyelország mellett – az elmúlt bő egy évben 2,2 milliárd euró értékben engedélyezett hadiipari szállításokat saját kimutatása szerint.

A Leopardokra azonban mégsem akarja áldását adni – de miért nem?

Scholz: gondolkodjunk hideg fejjel  

Alapvetően azért, mert ezt már olyan típusú, támadó jellegű nehézfegyvernek tekinti, amely eszkalálhatja a háborút – és ezt Olaf Scholz német kancellár mindenképp szeretné elkerülni.

Olaf Scholz: barikád helyett hidegvér. Fotó: EPA/CLEMENS BILAN
Olaf Scholz: barikád helyett hidegvér. Fotó: EPA/CLEMENS BILAN

Egy múlt heti interjúban a Leopardokra vonatkozó kérdésre a következőket válaszolta: „Ahogy mondtam, alaposan átgondolt és nemzetközi szinten pontosan koordinált döntéseket hozunk. Néhány napja döntöttünk 40 darab páncélozott szállító harcjármű (Marder lánctalpas) és egy Patriot-légvédelmi rendszer szállításáról.” 

A német hadseregben a Mardereket „Schützenpanzer”-nak, azaz „védőpáncélos”-nak nevezik, amely elsősorban a gyalogság szállítására szolgál.  

A harckocsikkal („Kampfpanzer”) kapcsolatban – ezek nagy tűzerejű páncélosok, és nem a szállítás az elsődleges feladatuk, ide tartoznak a Leopardok is – kifejtette:

„Az elmúlt 11 hónap megmutatta: okosan tesszük, ha nem hagyjuk magunkat a naponta, sőt néha óránként érkező követelések által megbolondítani.”

Szerinte a németek többsége támogatja, hogy a német kormány „megfontoltan jár el” a fegyverszállítások ügyében. Sokan aggódnak, és szeretnék, ha a kormány „megőrizné a hidegvérét”. A médiában ugyanakkor mindig csak arról van szó, hogy milyen fegyvert lehetne még szállítani. 

Arra a kérdésre pedig, hogy azért nem adnak harckocsikat (tehát Leopardokat sem) Ukrajnának, mert Németország nem akar részese lenni a háborúnak, azt válaszolta:

„A NATO nem részese a háborúnak és mi sem vagyunk azok, és ennek így is kell maradnia. (…) Egy, a világpolitika szempontjából ilyen veszélyes helyzetben mindig a saját cselekvés következményeit kell szem előtt tartani és gondosan mérlegelni. Nincs abszolút igazság. Nem az a jó vezető, aki kiáll a barikádra és harcra hív fel, hanem az, aki ebben az egész világ békéjét veszélyeztető helyzetben hideg fejjel gondolkodik, és a helyes megoldást választja.”

Arról, hogy technikai szempontból mit jelentenének a nyugati páncélosok Ukrajnának, itt írtunk:  

A három alapelv

Egy korábbi, decemberi lapinterjúban szintén megkérdezték a szociáldemokrata kancellárt, aki a negyedik Merkel-kormánynak a pénzügyminisztere volt, arról, hogy ad-e majd Leopardokat Németország Ukrajnának 2023-ban.

Válaszában emlékeztetett arra, hogy Németország már eddig is Ukrajna egyik legnagyobb támogatója volt katonailag, szállít neki például PzH 2000-es önjáró löveget, rakéta-sorozatvetőt, Gepard önjáró légvédelmi gépágyút és Iris-T ultramodern légvédelmi rendszert.

„Három egyértelmű alapelvet követünk. Egyrészt a lehető legjobban támogatjuk Ukrajnát. Másrészt megakadályozzuk, hogy közvetlen konfrontáció legyen a NATO és Oroszország között. Harmadrészt Németország nem fog egyedül, egyeztetés nélkül cselekedni.”

Ez „a határozott, de józan” politikájuk alapja, és ezek az alapelvek érvényesek 2023-ban is, tette hozzá.

Az eszkaláció lehetőségét jelzi Vjacseszlav Vologyinnak, az orosz parlement alsóháza elnökének vasárnapi megjegyzése is.

Szerinte „erősebb fegyverekkel való megtorláshoz”, globális katasztrófához fog vezetni, ha Ukrajnát támadófegyverekkel látják el.

Scholz szerint fontos, hogy a komoly véleménykülönbségek ellenére se szakítsák meg a párbeszédet Oroszországgal. „Ha nem beszélünk egymással, még kevésbé lesz valószínű, hogy Oroszország befejezi a háborút.”

Ezzel együtt a német-orosz kapcsolatokban alapvető fordulatot jelentett az Ukrajna elleni katonai agresszió, erről itt írtunk:

Makro / Külgazdaság Szergej Lavrovot megkérdezték, meddig tart még a háború
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 12:39
A választ nem könnyű értelmezni. Az orosz külügyminiszter mindenért az amerikaiakat okolja.
Makro / Külgazdaság Kivágtak Ausztriából négy orosz diplomatát - kémkedés lehet a háttérben
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 12:04
Ausztria négy orosz diplomatát utasított ki csütörtökön.
Makro / Külgazdaság A gyerekeket sem kíméli a brutális infláció - elszállt a kakaós csiga ára is
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:54
Tovább tart az árak erőteljes emelkedése a gyerekek által használt mindennapos termékek esetében - derül ki a K&H gyerekinflációs kosarából. A többek között gyerekcipőt, joghurtot, narancslét és kakaós csigát tartalmazó kosár egy év alatt 21 százalékkal, 2019 decemberéhez képest pedig több mint 30 százalékkal drágult. Például a kakaós csiga ára éves szinten 53, hároméves összevetésben pedig 81 százalékkal nőtt.
Makro / Külgazdaság Óriási áresés jön a benzinkutakon pénteken
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:17
A benzin is jóval olcsóbb lehet péntektől, a gázolaj árára pedig komolyabb zuhanás vár, ha a benzinkutak a nagykerár csökkenését a kiskerárban is érvényesítik.
Makro / Külgazdaság Váratlan lazaság miatt beszakadt a dollár, kilőttek a tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:12
Nem csak a kamatemelés tempója lassult, a Fed elnök is lazább nyilatkozatot tett a vártnál - a dollár esett, a részvényárak kilőttek.
Makro / Külgazdaság Óriási offenzívára készülhetnek az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 06:42
Fokozódik a harcok hevessége, az ukránok szerint az invázió kezdetének egyéves évfordulójára szeretnének valami nagy eredményt elérni az oroszok. Késő este újabb lakóházakat ért rakétacsapás. A háború 344. napja kezdődött el csütörtökön - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Lettország csak orosz sportolók nélküli párizsi olimpián vesz részt 2024-ben
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 19:47
Ukrajnában a korrupció ellen is harcolni kell, Boris Johnson szerint hamar kéne vadászgépeket küldeni Ukrajnának, Netanjahu, Izrael miniszterelnöke fontolgatja a háborús közvetítő szerepét. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Európa ellenállóbb a vártnál, míg Magyarországon jöhet a recesszió – Hogyan reagálhat a forint?
Tiszóczi Roland | 2023. február 1. 17:29
A negyedik negyedévben a várakozásokra rácáfolva bővülő gazdasággal az euróövezet elkerülte a recessziót, míg a hazai gazdaság 2022 utolsó negyedévi várható visszaesése a jelenleg ismert adatok szerint a második legnagyobb lesz az unióban. Az EKB és a Fed szigorítása határt szabhat a forint erősödésének.
Makro / Külgazdaság Kint van az FBI Joe Biden nyaralójában
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 17:01
Az FBI szerdán házkutatást tart Joe Biden elnök nyaralójában a Delaware állambeli Rehoboth Beachen. Ez a kezdete a titkos iratok kezeléséről szóló különleges ügyészi vizsgálatnak.
Makro / Külgazdaság Oroszország szarkasztikus mosolya: Amerika sérti meg a START-szerződést
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:34
A Kreml nagyon fontosnak tartja a hadászati fegyverzetek csökkentéséről megkötött Új START-szerződés fenntartását - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG