3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Németországban az új adatok szerint a lakosság majdnem negyede, 19,3 millió fő migrációs háttérrel rendelkezik, azaz legalább az egyik szülője nem volt német állampolgár. A legnagyobb bevándorlócsoport még mindig a török, de más népek szorosan a sarkában lihegnek. A vegyes házasságokban németül beszélnek, ahol nem ez a helyzet, inkább más nyelven.
Berlini maraton (Pixabay)

Egykor török és olasz vendégmunkások tették ki a bevándorlók nagy részét Németországban, ma már ez teljesen másként van. Az országban 19,3 millió “migrációs hátterű” személyt mért a Destatis statisztikai hivatal 2017-re, ami a lakosság 23,6 százaléka. Egyben 4,4 százalékos növekedés egy év alatt.

Migrációs hátterű személynek hivatalosan az számít, akinek legalább az egyik szülője nem német állampolgárként született. Az élen még mindig a törökök állnak 2,8 millió fővel, ami az összes ilyen személy 14 százaléka.

Utána azonban 2,1 millió lengyel, 1,4 millió orosz, 1,2 millió kazah és 0,9 millió román következik, az utóbbiak már kissé lehagyták az olaszokat is. Németországot tehát a volt szocialista országok polgárai özönlötték el leginkább, egyelőre jobban, mint a menekülthullám.

Mini-népszámlálás

Az előbbiek 5,4 milliója mellett a pár év alatt érkezett mintegy kétmillió menekült egyelőre valóban eltörpül. De technikai okokból sem szerepel sok menekült az adatsorban.

Az ugyanis mikrocenzussal, egyfajta mini-népszámlálással készült. Hasonlóan a közvélemény-kutatásokhoz minden  évben megkérdezik véletlenszerűen a népesség egy százalékát arról, honnét érkezett, de csak a háztartásokat.

Német útlevelük van

A menekültszállásokon Németországban élő 1,2 millió ember ebben nincsen benne, erre a hivatal sajtóközleménye felhívja a figyelmet.

A migrációs háttérrel rendelkezők kicsivel több mint felének egyébként már német útlevele van. A 24 millió német háztartásból a becslések szerint 2,5 millióban nem a német az elsődleges nyelv, itt is a török, a lengyel és az orosz van az élen, de negyedik helyre feljött az arab is, mintegy 175 ezer háztartásban.

Majdnem negyedmillió magyar

Ahol a háztartásban élők többsége külföldi gyökerű, ott 55 százalék az esély arra, hogy más nyelvet beszéljenek otthon. Ahol csak a családtagok egy része (például vegyes házasságok), ott sokkal kevesebb, mindössze hét százalék.

A magyarok számát ez a statisztika 240 ezerre teszi 2017-ben, ebből 198 ezer “saját migrációs tapasztalatokkal” rendelkezik. Ez alighanem azt jelenti, hogy míg ők nem Németországban születtek, a többi 42 ezer személy már igen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott a Szegeden építkező kínai autógyár
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 13:16
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
Makro / Külgazdaság Le kell cserélni az árakat a magyar benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:03
A gázolaj átlagára péntektől 600 forint fölé kerül. 
Makro / Külgazdaság Sötét alagútba tart a német lokomotív
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 11:27
A kelet-közép-európai régió gazdasága az a német iparhoz kapcsolódó beszállítói láncra épül, így idegesítő azt látni, hogy a rendszer központja olyan fordulóponthoz ért, amit mintha nem tudna kezelni. Legalábbis erre jutott egy friss elemzés. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okozott Kína
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:34
A piaci várakozásokat alulmúlta a kínai infláció. 
Makro / Külgazdaság Az oroszok tudják, hogy elveszíthetik a háborút?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 07:22
Harkivot visszafogottabban lövik az oroszok, miután az ukrán sereg támadja az orosz területen lévő csapatokat. 
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj: nincs elég cement, tégla, üveg és beton Ukrajnában
Mester Nándor | 2024. június 11. 15:17
Az építőanyagokat előállító gyárak közül sokat lebombáztak az oroszok, az ukránok pedig nem tudják hitelesen felmérni, hogy mennyi anyag kell az infrastruktúra és az épületek újjáépítéséhez. Enélkül a nyugati kormányok és cégek nem fognak túl sok pénzt adni, miközben azért a vállalatok ugrásra készen várják, hogy béke legyen.
Makro / Külgazdaság Tizenharmadszor is átírta az alaptörvényt az Országgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 14:57
Szabályozni kellett, kinek nem adhat kegyelmet a jövőben a köztársasági elnök - de az uniós hitelfelvétel módjáról és a hadsereg bevetésének lehetőségéről is rendelkeztek.
Makro / Külgazdaság Irigykedve nézünk erre a cseh adatra
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 10:59
Csehországban főként az élelmiszerárak mérséklődése miatt csökkent a pénzromlás mértéke májusban.
Makro / Külgazdaság Mi kell ahhoz, hogy jobban éljünk? Botos Katalint erről is kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 16:22
A közgazdász, gazdaságtörténész, a rendszerváltás utáni első kormány, az Antall József vezette kabinet pénzügyi államtitkára, majd tárca nélküli minisztere, az Állami Bankfelügyelet 1992-1994 közötti elnöke június 19-én, szerdán délután fél 4-kor lesz a vendégünk. Az egyórás beszélgetésen szokás szerint nemcsak mi kérdezzük Botos Katalint, hanem Önök is, ehhez csak egy ingyenes regisztrációra van szükség.
Makro / Külgazdaság Elképesztő összefüggéssel próbálják bizonyítani a Fidesz-szavazóknak, hogy semmit nem veszítettek az EP-választásokon
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 15:57
Kormánypárti elemzők azt hozták ki, hogy a Fidesz és a KDNP vasárnap elért eredménye ismét kétharmados parlamenti többséget eredményezett volna.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG