3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Németországban az új adatok szerint a lakosság majdnem negyede, 19,3 millió fő migrációs háttérrel rendelkezik, azaz legalább az egyik szülője nem volt német állampolgár. A legnagyobb bevándorlócsoport még mindig a török, de más népek szorosan a sarkában lihegnek. A vegyes házasságokban németül beszélnek, ahol nem ez a helyzet, inkább más nyelven.
Berlini maraton (Pixabay)

Egykor török és olasz vendégmunkások tették ki a bevándorlók nagy részét Németországban, ma már ez teljesen másként van. Az országban 19,3 millió “migrációs hátterű” személyt mért a Destatis statisztikai hivatal 2017-re, ami a lakosság 23,6 százaléka. Egyben 4,4 százalékos növekedés egy év alatt.

Migrációs hátterű személynek hivatalosan az számít, akinek legalább az egyik szülője nem német állampolgárként született. Az élen még mindig a törökök állnak 2,8 millió fővel, ami az összes ilyen személy 14 százaléka.

Utána azonban 2,1 millió lengyel, 1,4 millió orosz, 1,2 millió kazah és 0,9 millió román következik, az utóbbiak már kissé lehagyták az olaszokat is. Németországot tehát a volt szocialista országok polgárai özönlötték el leginkább, egyelőre jobban, mint a menekülthullám.

Mini-népszámlálás

Az előbbiek 5,4 milliója mellett a pár év alatt érkezett mintegy kétmillió menekült egyelőre valóban eltörpül. De technikai okokból sem szerepel sok menekült az adatsorban.

Az ugyanis mikrocenzussal, egyfajta mini-népszámlálással készült. Hasonlóan a közvélemény-kutatásokhoz minden  évben megkérdezik véletlenszerűen a népesség egy százalékát arról, honnét érkezett, de csak a háztartásokat.

Német útlevelük van

A menekültszállásokon Németországban élő 1,2 millió ember ebben nincsen benne, erre a hivatal sajtóközleménye felhívja a figyelmet.

A migrációs háttérrel rendelkezők kicsivel több mint felének egyébként már német útlevele van. A 24 millió német háztartásból a becslések szerint 2,5 millióban nem a német az elsődleges nyelv, itt is a török, a lengyel és az orosz van az élen, de negyedik helyre feljött az arab is, mintegy 175 ezer háztartásban.

Majdnem negyedmillió magyar

Ahol a háztartásban élők többsége külföldi gyökerű, ott 55 százalék az esély arra, hogy más nyelvet beszéljenek otthon. Ahol csak a családtagok egy része (például vegyes házasságok), ott sokkal kevesebb, mindössze hét százalék.

A magyarok számát ez a statisztika 240 ezerre teszi 2017-ben, ebből 198 ezer “saját migrációs tapasztalatokkal” rendelkezik. Ez alighanem azt jelenti, hogy míg ők nem Németországban születtek, a többi 42 ezer személy már igen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Havi 136 ezer forintot adnak a kisgyermekes, dolgozó szülőknek - de nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 13:03
Ennyivel támogatják a kisgyermekek gondozását.
Makro / Külgazdaság Ez a közel 190 ezer magyar biztosan nem akar hazatérni
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 12:48
Benyújtották a kérvényt, hogy maradhassanak brit földön, de a románok és a lengyelek messze előznek ebben is.
Makro / Külgazdaság Pozitív meglepetést hozott az euróövezet teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 11:36
Már májusi adatok alapján.
Makro / Külgazdaság Kezdhetünk aggódni? Padlót fogtak a beruházások Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 08:39
Majdnem kétszámjegyű a visszaesés.
Makro / Külgazdaság Erre büszke lehet a kormány? Közel 10 százalékkal érnek többet a magyar fizetések, mint tavaly
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 08:31
Itt vannak a KSH legfrissebb adatai.
Makro / Külgazdaság 2750 milliárd forintnyi diákhitelt engedtek el - szavazatvásárlás amerikai módra?
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 07:18
Személyenként átlagosan 12 millió forintnyi tartozást nem kell visszafizetni. Igazságos döntés vagy az adófizetői pénzek átirányítása szavazatvásárlás céljából?
Makro / Külgazdaság Európa legnagyobb lőporgyára épül a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 17:37
Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben, a Black Sea Defense and Aerospace (BSDA-2024) elnevezésű nemzetközi hadifelszerelés-kiállítás megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Milyen irányt vesz az elektromos járművek gyártása, forgalmazása, töltése és finanszírozása?
Szirmai S. Péter | 2024. május 22. 15:01
Merre tart az e-mobilitás? Erről is kérdeztük a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésén szakértő vendégeinket: Balogh Szabolcsot, az MVM Mobiliti Kft. ügyvezetőjét, Lévai Gábort, a PhenoGyde Kft. ügyvezetőjét, Fekete Csabát, a CIB Lízing vezérigazgatóját, Antalóczy Tibort, a villanyautosok.hu ügyvezetőjét, Kovács Ákost, a Porsche Hungaria Moon Brand managerét. 
Makro / Külgazdaság Vége a jó világnak, fordulat jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 10:46
A héten pénteken ismét változást tapasztalhatunk a benzinkutakon. 
Makro / Külgazdaság Budapesten nyit Renault és Dacia márkakereskedést az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 09:15
Tovább folytatja a gépjármű-kiskereskedelemben terjeszkedését az AutoWallis Csoport, miután portugál partnerével, a Salvador Caetano Csoporttal közösen nyitnak Budapesten Renault és Dacia márkakereskedést. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG