4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ma reggel a felsőoktatás kivételével ismét visszaállt a rend: már nemcsak az általános iskolák alsósait, de a felsősöket, valamint a középiskolásokat is személyesen várták a tanárok. Több hónap után nem könnyű ismét a jelenléti oktatásban részt venni, sokan félnek is visszaülni a padokba. Egy édesapa ezért azt kéri a pedagógusoktól, hogy a visszatéréskor legyenek kíméletesek a gyerekekkel.

„Több fiatal mondta, hogy jövő héten dolgozatok sokasága várja őket, plusz sok tanár ígérte, hogy leellenőrzik az eddigi munkájukat is. Ezek a fiatalok nem akarnak visszamenni az iskolába” – írja a rengeteg hozzászólást generáló Facebook-posztjában az ifjúsági tréningeket tartó édesapa, majd a pedagógusokhoz szól.

Empátiával a digitális oktatás után. Fotó: DepositphotosEmpátiával a digitális oktatás után. Fotó: Depositphotos

„Tudom, hogy sok az anyag és Önökön is nagy a nyomás! De kérem Apaként is, hogy szívvel és emberi törődéssel várják vissza a diákokat! Ezek a fiatalok hónapokig el voltak zárva a közösségi élettől! Elvártuk, hogy úgy menedzseljék magukat, mint mi felnőttek sem tudjuk sokszor. Szét vannak esve. Bizonytalan és sokszor ideges szüleikre támaszkodhattak, már aki.

Nekik most azt kellene érezniük, hogy végre visszamehetnek az iskolába, dumálhatnak, nevethetnek, szerelmesek lehetnek! Hogy találkozzanak a tanáraikkal, akik segítő kezet nyújtanak és utat mutatnak nekik ezen krízises időszakban!

Jóleső izgalommal kellene várniuk a hétfőt! Ahogy Önök is remélem (sőt pár példából tudom) így éreznek. Kérem. most legyenek első sorban PEDAGÓGUSOK és csak másodjára tanárok. Beszélgessenek a diákokkal! Szocializálják őket vissza. A másodfokú egyenlet megoldóképlete és a jambikus hexameter várhat pár napot.

Tudom, hogy nehéz a feladat tanárnak, diáknak (szülőnek) de hiszem, hogy figyelemmel emberséggel sok sebet gyógyíthatunk (újak nyitásra helyett).”

Az április 19-én megkezdődött hagyományos oktatási jelenlétről felmérést készítő ADOM Diákmozgalom is hallatta hangját, arra kérik tanárainkat, hogy visszatérés után ne a számonkérés legyen az első.

„Rengeteg stressz halmozódott fel sokunkban, és sajnos még mindig vigyáznunk kell egymásra, mert még mindig nincs teljesen vége ennek a járványnak. Kérjük, hogy az elsődleges most a diákok lelke legyen, kérdezzék meg hogy hogy vannak, és meséljék el nekik őszintén a saját tapasztalataikat, érzéseiket is. Beszéljék át közösen a távoktatás tapasztalatait, hogy mit lehetne tanulni belőle, átemelni a jelenléti időszakba.

Legyen egy kis lehetőség a visszahangolódásra, és utána jöjjenek a számonkérések, a jegyszerzés, a tananyag folytatása. Azt gondoljuk, hogy most mindannyiunknak erre van a legnagyobb szüksége: venni egy nagy lélegzetet, és remélni, hogy hamarosan folytathatjuk a "normális" életünket”.

Az ADOM Diákmozgalom petícióját 117 ezren töltötték ki, erre reagálva a kormány azt válaszolta, hogy április 19-éhez hasonlóan most is van lehetőségük az iskolák vezetőinek, hogy saját hatáskörben döntsenek a tanulók hiányzásáról, ha azt kérvényezi a szülő. Az igazolási kérelemminta a mozgalom honlapjáról is letölthető.

Bár pszichológusok szerint nagy szükségük van a gyerekeknek és a tinédzsereknek, hogy visszatérjenek, és ismét megéljék a jelenléti oktatást, sok szülő még sem engedi vissza gyermekét, mondván, hogy pár hétért kár felrúgni az otthon kialakított jó tanulási rendszert. Ugyanakkor a gyerekeknek fejlődéslélektani szempontból nagyon nagy szükségük van arra, hogy végre ismét a kortársaik között legyenek.

Múlt hét pénteken Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár arra kérte a 16-18 éves fiatalokat, hogy minél előbb regisztráljanak oltásra, hogy ezen a héten megkaphassák a Pfizer-vakcinát, sőt, még üzent is nekik: „No vakcina, no party”.  Ugyanakkor a 444.hu arról számolt be, hogy itt is regisztrációs problémák merültek fel, több fiatal sem tudott jelentkezni az oldalon. Végül a vakcinaregisztrációs oldal központi telefonszámán valamelyiküknek azt a tájékoztatást adták, hogy jelenleg 4-5 napba telik, míg a regisztrált bekerül az ellenőrző rendszerbe.

A fiatalok Pfizer oltási kampányát szerdáig meghosszabbították, ami azért fontos, mert Lantos Gabriella egészségügyi szakértő szerint eddig a fiataloknak még a harmada sem regisztrált be, ami rosszabb arány, mint a felnőtteknél. Eddig mindössze 60 ezer fiatal regisztrált be a 195 ezer főből. Pedig az iskolai jelenlétnél fontos az oltás általi védelem.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság 80 éve ezen a napon végzetes támadást indított a Harmadik Birodalom
Káncz Csaba | 2021. június 22. 18:39
Noha a Kreml hírszerzői mind Berlinből, mind Tokióból előre jelezték a támadás időpontját, az önfejű szovjet diktátor ezt figyelmen kívül hagyta, annyira bízott szövetségesében. A Barbarossa Hadművelet gyakorlatilag rendszerszintű állam- és népesség-megsemmisítő háború volt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Német-magyar: kitört a szivárványháború, mégis kivilágítanak stadionokat
Wéber Balázs | 2021. június 22. 16:49
Egyre komolyabb politikai hullámokat vet Németországban a magyar labdarúgó-válogatott müncheni vendégjátéka. A bajor város vezetése szivárványszínekben világította volna ki a meccsnek helyet adó arénát a melegellenesnek tartott magyar pedofiltörvény miatt, az UEFA azonban nemet mondott. Más német stadionok viszont szivárványszínbe fognak borulni, Manuel Neuer német csapatkapitány pedig ezúttal is ilyen színű karszalaggal fut majd ki a gyepre.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György: a mai csak egy kamatemelési ciklus kezdete
Csabai Károly | 2021. június 22. 16:41
A jegybankelnök a Monetáris Tanács ülését követő sajtótájékoztatón kilátásba helyezte, a mai, 0,3 százalékpontos MNB-alapkamatemelés után további szigorításokra kerülhet sor. Egészen addig, amíg a májusban 5 százalék feletti infláció vissza nem megy a 3 százalékos jegybanki cél közelébe.
Makro / Külgazdaság Jelentős pénzromlással számol idén még az MNB is
Király Béla | 2021. június 22. 15:46
Ahogy arról lapunk is beszámolt, az MNB Monetáris Tanácsa hosszú idő után 30 bázispontos kamatemelésről döntött. Mint kiderült, a jegybank szerint az idei évben végig a jegybanki toleranciasáv fölött alakul az infláció, így részben erre reagálva döntöttek a kamatemelés mellett.
Makro / Külgazdaság Korszakos döntést hoztak Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2021. június 22. 14:00
Ahogy azt már hetek óta folyamatosan sulykolták a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői, a Monetáris Tanács mai ülésén kamatemelést hajtott végre, szerdától a jegybanki irányadó ráta 0,3 százalékponttal, 0,9 százalékra emelkedik. A közel egy évtizede nem látott szigorító lépés indokait az MNB vezetősége, Matolcsy György elnökkel az élen, a 15 órakor kezdődő sajtótájékoztatón ismerteti.
Makro / Külgazdaság Hat évtizedes csúcsra robbant a brit államadósság-ráta
MTI | 2021. június 22. 10:23
Közel 100 százalékos.
Makro / Külgazdaság Közel 10 éve nem látott lépésre készülnek Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. június 22. 05:14
Kamatot utoljára 2011 decemberében emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB), s most valami egetrengetőnek kellene történnie ahhoz, hogy a Monetáris Tanács mai ülésén ne vigye feljebb a 0,6 százalékos jegybanki alapkamatot, amit a vártnál tartósabban velünk maradó magasabb infláció leszorítása indokol. Csupán a kamatemelés mértéke a kérdéses. Míg néhány hete még az tűnt valószínűnek, hogy a ráta most 0,15 százalékponttal növekedhet, s esetleg egy hónap múlva ugyanennyivel, nem kizárt, hogy ez egy lépésben megtörténhet, sőt, vannak olyanok a piacon, akik mára már az 1 százalékos bűvös határ elérését vizionálják.
Makro / Külgazdaság 233 háziorvos adta fel a praxisát a járvány alatt
Kormos Olga | 2021. június 21. 18:46
A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvános adataiból az derül ki, hogy a járvány ideje alatt 233 háziorvos hagyta ott a praxisát.
Makro / Külgazdaság Kína elleni háború - az admirális forgatókönyve
Káncz Csaba | 2021. június 21. 15:11
Az admirális úgy kalkulál, hogy egy háború esetén az USA elsősorban a légierejére és haditengerészetére támaszkodna, egy szárazföldi háborút kizártnak tart.  A kommunista pártlap szerint az USA nem tervezi Kína katonai megszállását, mivel Peking nukleáris hatalom.   Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Matolcsy György keményen nekiment a kormánynak
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 13:21
A jegybankelnök cikkében hibásnak nevezte, hogy az Országgyűlés elfogadta a 2022. évi költségvetést és annak az 5,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányra vonatkozó előirányzatát, mivel – ahogy Matolcsy György fogalmaz – feleslegesen épít be jelentős kockázatokat a magyar gazdaság működésébe.
Friss
hírlevél
depositphotos