<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ma reggel a felsőoktatás kivételével ismét visszaállt a rend: már nemcsak az általános iskolák alsósait, de a felsősöket, valamint a középiskolásokat is személyesen várták a tanárok. Több hónap után nem könnyű ismét a jelenléti oktatásban részt venni, sokan félnek is visszaülni a padokba. Egy édesapa ezért azt kéri a pedagógusoktól, hogy a visszatéréskor legyenek kíméletesek a gyerekekkel.

„Több fiatal mondta, hogy jövő héten dolgozatok sokasága várja őket, plusz sok tanár ígérte, hogy leellenőrzik az eddigi munkájukat is. Ezek a fiatalok nem akarnak visszamenni az iskolába” – írja a rengeteg hozzászólást generáló Facebook-posztjában az ifjúsági tréningeket tartó édesapa, majd a pedagógusokhoz szól.

Empátiával a digitális oktatás után. Fotó: DepositphotosEmpátiával a digitális oktatás után. Fotó: Depositphotos

„Tudom, hogy sok az anyag és Önökön is nagy a nyomás! De kérem Apaként is, hogy szívvel és emberi törődéssel várják vissza a diákokat! Ezek a fiatalok hónapokig el voltak zárva a közösségi élettől! Elvártuk, hogy úgy menedzseljék magukat, mint mi felnőttek sem tudjuk sokszor. Szét vannak esve. Bizonytalan és sokszor ideges szüleikre támaszkodhattak, már aki.

Nekik most azt kellene érezniük, hogy végre visszamehetnek az iskolába, dumálhatnak, nevethetnek, szerelmesek lehetnek! Hogy találkozzanak a tanáraikkal, akik segítő kezet nyújtanak és utat mutatnak nekik ezen krízises időszakban!

Jóleső izgalommal kellene várniuk a hétfőt! Ahogy Önök is remélem (sőt pár példából tudom) így éreznek. Kérem. most legyenek első sorban PEDAGÓGUSOK és csak másodjára tanárok. Beszélgessenek a diákokkal! Szocializálják őket vissza. A másodfokú egyenlet megoldóképlete és a jambikus hexameter várhat pár napot.

Tudom, hogy nehéz a feladat tanárnak, diáknak (szülőnek) de hiszem, hogy figyelemmel emberséggel sok sebet gyógyíthatunk (újak nyitásra helyett).”

Az április 19-én megkezdődött hagyományos oktatási jelenlétről felmérést készítő ADOM Diákmozgalom is hallatta hangját, arra kérik tanárainkat, hogy visszatérés után ne a számonkérés legyen az első.

hirdetés

„Rengeteg stressz halmozódott fel sokunkban, és sajnos még mindig vigyáznunk kell egymásra, mert még mindig nincs teljesen vége ennek a járványnak. Kérjük, hogy az elsődleges most a diákok lelke legyen, kérdezzék meg hogy hogy vannak, és meséljék el nekik őszintén a saját tapasztalataikat, érzéseiket is. Beszéljék át közösen a távoktatás tapasztalatait, hogy mit lehetne tanulni belőle, átemelni a jelenléti időszakba.

Legyen egy kis lehetőség a visszahangolódásra, és utána jöjjenek a számonkérések, a jegyszerzés, a tananyag folytatása. Azt gondoljuk, hogy most mindannyiunknak erre van a legnagyobb szüksége: venni egy nagy lélegzetet, és remélni, hogy hamarosan folytathatjuk a "normális" életünket”.

Az ADOM Diákmozgalom petícióját 117 ezren töltötték ki, erre reagálva a kormány azt válaszolta, hogy április 19-éhez hasonlóan most is van lehetőségük az iskolák vezetőinek, hogy saját hatáskörben döntsenek a tanulók hiányzásáról, ha azt kérvényezi a szülő. Az igazolási kérelemminta a mozgalom honlapjáról is letölthető.

Bár pszichológusok szerint nagy szükségük van a gyerekeknek és a tinédzsereknek, hogy visszatérjenek, és ismét megéljék a jelenléti oktatást, sok szülő még sem engedi vissza gyermekét, mondván, hogy pár hétért kár felrúgni az otthon kialakított jó tanulási rendszert. Ugyanakkor a gyerekeknek fejlődéslélektani szempontból nagyon nagy szükségük van arra, hogy végre ismét a kortársaik között legyenek.

Múlt hét pénteken Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár arra kérte a 16-18 éves fiatalokat, hogy minél előbb regisztráljanak oltásra, hogy ezen a héten megkaphassák a Pfizer-vakcinát, sőt, még üzent is nekik: „No vakcina, no party”.  Ugyanakkor a 444.hu arról számolt be, hogy itt is regisztrációs problémák merültek fel, több fiatal sem tudott jelentkezni az oldalon. Végül a vakcinaregisztrációs oldal központi telefonszámán valamelyiküknek azt a tájékoztatást adták, hogy jelenleg 4-5 napba telik, míg a regisztrált bekerül az ellenőrző rendszerbe.

A fiatalok Pfizer oltási kampányát szerdáig meghosszabbították, ami azért fontos, mert Lantos Gabriella egészségügyi szakértő szerint eddig a fiataloknak még a harmada sem regisztrált be, ami rosszabb arány, mint a felnőtteknél. Eddig mindössze 60 ezer fiatal regisztrált be a 195 ezer főből. Pedig az iskolai jelenlétnél fontos az oltás általi védelem.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kezdődik a Nobel-hét – A nagy bankett idén is elmarad
Elek Lenke | 2021. december 6. 20:08
Ma kezdődik és vasárnapig tart a hagyományos Nobel-hét Stockholmban, amelyet a járvány miatt csak részben rendeznek meg digitálisan, részben azonban továbbra is lesznek helyszíni rendezvények. Az idei tervező művészek között van a magyar származású Lara Szabo Greisman is.
Makro / Külgazdaság Kína csúnyán kiszorítja az oroszokat ebben a vetélkedésben
Káncz Csaba | 2021. december 6. 17:11
A közép-ázsiai politikai elitek rájöttek, hogy jobb, ha keblükre ölelik Kínát és finoman távolabb tartják maguktól a Kreml forró leheletét.  Az elitek új tagjaiban változás állt be: a kazah elnök például folyékonyan beszél mandarin nyelven, ráadásul diplomáciai tapasztalatai és kapcsolatai is vannak Kínával.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Az utolsó akadály is elhárult, megalakulhat az új német kormány
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:49
A Zöldek is elfogadták a koalíciós szerződést.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban közelít Magyarország felé az omikron
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 14:13
Horvátországban is kimutatták az új vírustörzset. 
Makro / Külgazdaság Rekordot döntöttek a fegyvereladások
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 13:06
Itt nem érződik a koronavírus-járvány miatti válság.
Makro / Külgazdaság Növekvő profitot remélnek jövőre a nagy autógyártók
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:04
A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből. Bár a szakemberek zöme szerint az iparág képes kezelni a következő nagy technológiai átalakulást, a megkérdezettek több mint fele aggódik az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatt. 
Makro / Külgazdaság Nem akármilyen hét áll előttünk: sok mindenről lehull a lepel
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 16:34
Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a Privátbankár.hu friss Árkosár-felmérése, a novemberi infláció, az ipar októberi kibocsátása, a szálláshelyek októberi forgalma, a külkereskedelem októberi teljesítménye.
Makro / Külgazdaság Lerohanja-e Putyin Ukrajnát?
Káncz Csaba | 2021. december 5. 15:19
A keddi Biden-Putyin megbeszélésen Ukrajna mellett megvitatásra kerül Afganisztán, Irán, Líbia és Szíria kérdésköre is. Kielemezzük, hogy milyen tényezők befolyásolják most Putyin döntését Ukrajnával kapcsolatban. De mit gondol az orosz elemzők többsége? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mégis mire költi a pénzünket a kormány? Hiánypótló kiadvány készült
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 12:51
A kormány nem készít átfogó szemléltető anyagot a lakosság számára arról, mire, miből és mennyit költenek. Ezt a hiányt igyekezett pótolni a K-Monitor a közpénzek átláthatóságáért küzdő civil szervezetként. 
Makro / Külgazdaság Videó: Orbán Viktor bedobott egy húszezrest a perselybe
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 11:24
Facebook-videóból derül ki, hogy a miniszterelnök is kilátogatott az adventi vásárra a Bazilikához a hétvégén. Adakozott és mézskalácsot is díszített.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló