Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A nyitással megvárják az érettségik lebonyolítását - derült ki Orbán Viktor kormányfő mai rádióinterjújából.

Szokásos péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádióban az oktatás nyitásáról árult el fontos információkat a miniszterelnök. Orbán Viktor bejelentése szerint a középiskolákban a fizikai tanítás az érettségik lebonyolítása után, május 10-től kezdődik.

Egy korábbi adás alkalmával (Fotó: MTI)Egy korábbi adás alkalmával (Fotó: MTI)

Eredetileg április 19-én indult volna a jelenléti oktatás. A honvédség mostanra végzett is a tantermek fertőtlenítésével, a miniszterelnök szerint a pedagógusok is megkapták az oltást (bár sokan vitatják, hogy az első oltás elég védettséget ad-e a tanárok számára), így semmi akadálya nem lenne az április 19-i startnak, de a szakemberekkel konzultálva arra jutott a kormányfő, hogy nem érdemes az érettségik előtt megnyitni a tantermeket. Az is elhangzott, hogy tavalyhoz hasonlóan csak írásbeli érettségire kerül sor.

Lapunk véleménye:

A döntés valószínűleg nem független a pedagógusok, szülők felől érkező panaszoktól, melyek szerint egy túl korai nyitás a járvány újabb hullámát indítaná el. A kormány ugyanakkor azt is mérlegelni kénytelen, hogy amennyiben az iskolák sokáig maradnak zárva, akkor a gyerekek otthoni felügyelete miatt kieső munkaórák (amennyiben a home office nem megoldható) a gazdaság visszaesésében csapódnak le.

Fontos, hogy a miniszterelnök csak a középiskolákról beszélt május 10-ével összefüggésben.

Ami a fiatalabbakat illeti, az operatív törzs ma reggeli értekezletén napirendre kerül a 16-18 év közöttiek beoltása (ami Izraelben, az Egyesült Államokban is téma), de erről egyelőre nem született döntés.

Egyebekben Orbán Viktor vázolta az oltási terv végrehajtásának ütemezését. Szerinte jelenleg 2,7 millióan már megkapták az első oltásukat, április 19-re elérjük a 3,5 millió beoltottat, majd május elejére 4 millióan kaphatják meg a vakcinát. Utána hetente ugrik egymillióval az oltásban részesülők száma, így május végére, június elejére meglesz a 7 millió oltott. Mindennek azonban feltétele a regisztráció és a kellő mennyiségű vakcina.

A nyitás ütemezését is ez határozza meg, de a kormányfő - az utóbbi időben adott nyilatkozataitól eltérően - a járványügyi adatokat is megemlítette, mint figyelembe veendő szempontot.

Lapunk véleménye:

A gazdasági nyitás feltételeként mostanában kizárólag az oltást említették meg a kormányzati nyilatkozatokban, amit járványügyi szakemberek kifogásoltak: szerintük a fertőzöttek, kórházban ápoltak, elhunytak száma is kulcsfontosságú a korlátozó intézkedések feloldásának vizsgálatakor. Ma Orbán Viktor is kitért utóbbi mutatók fontosságára, ami változást jelez a járványügyi döntések mérlegelésében. Ugyanakkor a miniszterelnök megint rögzítette, hogy a bezárkózás csak lassítani tudja a járvány terjedését, de legyőzni a vírust csak az oltásokkal tudjuk, ami arra utal, hogy a vakcinázás lesz továbbra is a meghatározó a kormányzati döntésekben.

Az interjúban arról is beszélt a kormányfő, hogy amikor elértük a 4 millió beoltottat - tehát valamikor május eleje környékén - a védettségi igazolással rendelkezők előtt megnyílhatnak a kulturális terek, például mehetnek koncertre. Természetesen az idén nyári futball Eb sem maradhatott ki a tájékoztatásból: a miniszterelnök szerint addigra 7 millió beoltottnál fogunk járni, így a hazai rendezésű mérkőzésekre az igazolvány birtokában ki lehet majd menni.

Ha már futball, a Petry-ügy is szóba került. Petry Zsolt volt labdarúgó kapus a német Hertha BSC alkalmazásában állt egészen az elmúlt napokig, de menesztették, mert a klub számára elfogadhatatlan álláspontot foglalt el a válogatott jelenlegi kapusa, Gulácsi Péter családügyben a liberális felfogáshoz közel álló véleménye kapcsán. Orbán Viktor szerint ez Németország ügye, ő ebbe nem akar beavatkozni, nem úgy, ahogy a németek beavatkoznak magyar ügyekbe, mindenesetre ebben az esetben is megmutatkozott szerinte, hogy a liberális politika ma elnyomó politika, bünteti azt, akinek eltér a véleménye.

Petry Zsoltnak azt üzente, hogy egyetlen magyar sincs egyedül, ő sincs egyedül. Majd kifejtette (Gulácsi nevének említése nélkül), hogy "kapusunk az ellenkező irányba tett nyilatkozatot", s mivel a magyarok számára a csapatsport különösen fontos (identitásképző) az elvesztett háborúkkal a hátunk mögött, ezért nem lényegtelen, hogy milyen állapotok vannak egy csapat háza táján. Minden ilyen vita megbontja az egységet a miniszterelnök szerint a csapaton belül, de a csapat és a szurkolók között is. Ezt követően arról beszélt, hogy a magyar válogatott előtt állnak feladatok, és két ember - a szövetségi kapitány (Marco Rossi) és a csapatkapitány (Szalai Ádám) - munkájának minőségén múlnak a remélt sportsikerek a következő hónapokban.

Lapunk véleménye:

A miniszterelnöki okfejtés szerintünk arra lyukad ki, hogy a konfliktus elsimítását a szövetségi kapitánytól és a csapatkapitánytól várja Orbán Viktor.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az égbe szökő üzemanyagárakra az autósok is reagáltak
Király Béla | 2021. május 7. 05:35
Az első negyedévben ugyan számos korlátozás élt, amely hatott az emberek szabad mozgására, ám vélhetőleg elsősorban a megugró üzemanyagárak miatt tankoltak a magyarok jóval kevesebb benzint.
Makro / Külgazdaság Tényleg minden beoltott oda utazik a nyáron, ahova csak akar?
Vég Márton | 2021. május 6. 20:16
Egyelőre Horvátország, Szerbia, Montenegró, Szlovénia és Bahrein közül lehet választani nyári célpontot, de májusban már egyre több olyan ország is várja a beoltott turistákat, amelyek a magyarok kedvencei közé tartoznak. Kérdés, hogy a kormány kétoldalú tárgyalásai milyen sikerrel járnak.
Makro / Külgazdaság A kínai halászflotta félkatonai szervezetként működik a világ tengerein
Káncz Csaba | 2021. május 6. 18:05
Peking geopolitikai törekvéseit támogatva a halászhajók félkatonai szerepet is betöltenek.  Afrika és Dél-Amerika partjainál a kínai flotta mélytengeri hálóival túlhalássza a vizeket, ezzel megfosztva a helyi halászfalvakat a megélhetéstől.  Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Újabb bizonyítékot találtunk, hogy összejöhet a minimálbér emelése a nyáron
Baka F. Zoltán | 2021. május 6. 17:32
Ezúttal a 2022-es költségvetésről szóló törvényjavaslatban.
Makro / Külgazdaság Augusztusig biztosan nem kapják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 6. 14:04
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón. Ez azt jelenti, hogy a többi közt nem járhatnak színházba, moziba vagy koncertre, valamint nem mehetnek szállodába. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint koronavírus elleni oltóanyagból már van és lesz elég, a kérdés egyre inkább az, hogy tudják-e érdemben növelni az oltakozni hajlandók számát. Ennek érdekében már zajlik egy médiakampány.  Szerinte a reális cél a felnőtt lakosság 70 százalékának beoltása.
Makro / Külgazdaság Jövőre érkezhet a régóta ígért plusz félhavi nyugdíj
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 11:28
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Boltbezárás: melyik üzletek kapták a legnagyobb pofont?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 11:08
Közzétette márciusi adatait a KSH a kiskereskedelmi forgalomról.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: heteken belül dönt a kormány a hitelmoratórium jövőjéről
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:36
Nagy Márton a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója a Trend FM-nek adott interjút. 
Makro / Külgazdaság Sok pénzt pakolt át a kormány: negyede kormány-kommunikációra megy
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:06
Újabb átcsoportosításokról határozott a kormány, a részletek a Magyar Közlöny szerdai számából derültek ki. 
Makro / Külgazdaság 40 lélegeztető-gépet ajándékoz el Magyarország
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 06:40
Ezúttal két országnak adunk a járvány első hullámában felvásárolt készülékekből. 
hírlevél
depositphotos