<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A jegybank elindítja a Növekedési Hitel Programot: 250 milliárd forintot juttatnak a kkv szektornak kedvezményes hitelek formájában, emellett devizahitel-kiváltó program is indul. Vágják a kéthetes kötvényállományt. Elsőre nagyot gyengült a forint, aztán erősödni kezdett.

A Monetáris Tanács mai napon megtárgyalta a gazdasági növekedés jegybanki ösztönzésének lehetőségeit és elindítja az MNB Növekedési Hitel Programját (NHP) - olvasható a jegybank honlapján.

Matolcsy György 11 órától sajtótájékoztatón ismertette a részleteket. A sajtótájékoztatón részt vett Balog Ádám alelnök és Bártfai-Mager Andrea, a Monetáris Tanács tagja is.

250 milliárdos hitelprogram indul

Eszerint az MNB 250 milliárd forint értékben nyújt hitelt közvetve a kis és középvállalatok részére. A bankoknak 0 százalékos kamattal adják a hitelt, a bankok erre legfeljebb 2%-ot tehetnek rá. A program alapja a Bank of England funding for lending programja.

Tárgyalnak még a bankokkal az olcsó hitelről, például milyen feltételek vagy díjak lesznek. A programról a Monetáris Tanács döntött, a továbbiakban az igazgatóság tárgyal majd a bankokkal.

Április 8-án a nagybankokkal egyeztetnek, utána a kisebb pénzintézetekkel, takarékszövetkezetekkel.

Devizahitel-kiváltó program indul a vállalkozásoknak

Nulla százalékos kamattal refinanszírozási hitel keretében devizahitel-kiváltó hitelt nyújt a mikro-, kis-, és középvállalatoknak a jegybank. Erre a célra is 250 milliárdos keretet hirdet az MNB. A devhitelkiváltás piaci árfolyamon történik majd, ezért nem biztos hogy mindenkinek megéri majd.

A cégek egyidejűleg is részt vehetnek a két programban. Matolcsy György elmondta: a bankrendszerrel stratégiai szempontból fognak tárgyalni, szeretnék, hogy egyszerűbb legyen az ügyintézés. A hitelbírálatról a bankok döntenek majd, de az MNB finanszíroz, vagyis a kockázatok megoszlanak.

Gyors áttörésre nem számítanak - Angliában is csak bő félév után jelentkeztek az eredmények - mondta a jegybankelnök

900 milliárddal csökken a kéthetes kötvényállomány

A bankokkal és a kormánnyal történő tárgyalás végén 4500 milliárdról 3600 milliárdra forintra csökken a kéthetes MNB-kötvényállomány, a magyar pénzügyi rendszer sebezhetőségének a csökkentése és a külső rövid lejáratú adósság mérséklése érdekében, ez 3 milliárd euróval csökkenti a devizatartalékot.

Mi az a kéthetes MNB-kötvény?Az MNB legfontosabb eszköze a kéthetes futamidejű MNB-kötvény. Ennek az eszköznek a kibocsátáskori hozama szolgál irányadó jegybanki kamatként, azaz ez a hozam tükrözi leginkább a monetáris politika irányultságát, illetve annak megváltozását. Az irányadó kamatról a jegybank legfontosabb monetáris politikai döntéshozó testülete, a Monetáris Tanács hoz döntéseket. A központi bank irányadó kamatának segítségével gyakorol hatást a rövid pénzpiaci hozamokra, és közvetve a gazdasági folyamatokra. A jegybank heti egy alkalommal, fix kamatú aukció keretében bocsát ki kéthetes futamidejű MNB-kötvényeket ügyfelei részére.

(Forrás: MNB)

Első reakció: esett a forint, de még jól is kijöhet a végén

A forint kicsit erősödött, majd nagyot szakadt a sajtótájékoztató közben. Ahogy azonban a jegybank kiadta a háttéranyagot, és megindult az információk értékelése, a forint meredek erősödésbe kezdett, délután fél 1 előtt már 301 alatt jár az euró jegyzése. További részletek a piaci reakcióról >>

Ami az árfolyamok további alakulását illeti: az MNB-nek nincs árfolyamcélja, inflációs célja van - mondta Matolcsy. A devizatartalék nagy kincs, annak elégetése intervenciókon keresztül nem ajánlott.

Bártfai-Mager Andrea, a Monetáris Tanács tagja a tájékoztatón azt mondta: a kéthetes kötvényállomány csökkentése mellett az ország sérülékenysége csökkenhet, ez az mnb célja, így számolhatunk azzal, hogy a forint erősödik majd. Konkrétan a program elfogadásakor nem számoltak árfolyamhatásokkal

Tegnap derült ki, hogy rendkívüli ülést tart ma a Monetáris Tanács, mely után a jegybank két igazgatója, Nagy Márton és Palotai Dániel a hitelösztönzés jegybanki lehetőségeiről tart elemzői fórumot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Örvénybe került Izrael és Irán – öngyilkos drón jött a kibertámadás után
Káncz Csaba | 2021. augusztus 2. 17:52
Az iráni dróntámadás oka egy július elején elkövetett, átfogó izraeli kibertámadás lehet, amely során lebénult a teljes iráni vasúti hálózat. A kibertérben végrehajtott támadások napjainkban bármikor fizikai erőszakká eszkalálódhatnak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kevésnek tartja a piac az eddigi kamatemeléseket?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 14:52
Még kell egy kis ideig várni, hogy megtudjuk, lesz-e a hatása a jegybanki alapkamat megduplázásának. Addig viszont hosszú éveknek kell eltelnie, hogy kiderüljön, Budapest követheti-e rendezőként - egyedül vagy másokkal közösen - az olimpiai játékoknak vasárnapig helyt adó Tokiót a rendezők sorában. Ezek a kérdések foglalkoztatták munkatársunkat a Trend FM ma reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság 5,6 millió euróért megvette a magyar állam a Batthyány család okleveleit
MTI | 2021. augusztus 2. 14:29
520 dokumentumról van szó.
Makro / Külgazdaság Hirtelen megugrott a gépi lélegeztetésre szorulók száma Izraelben
MTI | 2021. augusztus 2. 12:37
Eddig két tucatnyian voltak, most már 42-en. Közben már egy hete minden nap kétezernél több új koronavírus-fertőzöttet azonosítanak.
Makro / Külgazdaság Kétszámjegyű volt a júniusi emelkedés az ipari termelői áraknál
MTI | 2021. augusztus 2. 12:20
Éves összevetésben összességében +11,6 százalék a dolgok állása.
Makro / Külgazdaság Betiltotta a korlátozások elleni tüntetéseket a berlini rendőrség
MTI | 2021. augusztus 2. 12:09
Három megmozdulást terveztek hétfőre a korona-korlátozások ellen.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: a jegybankelnök gyorsabban akar haladni, mint amire lehetőség van
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:22
Nagyinterjút adott az ATV-nek a pénzügyminiszter, és a karakterétől eltérően néha egészen csípős válaszokkal állt elő.
Makro / Külgazdaság Újabb rekordot dönt a benzinár
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:03
A 95-ös oktánszánú üzemanyag literje szerdától átlagban bruttó 2 forinttal kerül többe. A gázolaj ára viszont ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Beindult a szlovák oltáslottó
MTI | 2021. augusztus 2. 08:28
100 ezer eurót is lehet vele nyerni.
Makro / Külgazdaság Annyira durva az új-zélandi lakhatási válság, hogy a kormány emberi jogi vizsgálatot rendelt el
MTI | 2021. augusztus 2. 06:54
Az emelkedő lakásárak és bérleti díjak miatt a családok vészhelyzetbe kerültek. A kormány sokakat motelekben helyezett el, mivel nem áll rendelkezésre elegendő állami lakás sem.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos