TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A jegybank elnöke szerint monetáris politikai fordulat ment végbe, amit a növekedési fordulat tett lehetővé - ebben az unortodox gazdaságpolitikának van nagy szerepe, amit sok helyen már másolnak is. Folytatják a hitelprogramot, amivel a jegybank a bankokkal és a vállalkozásokkal együtt gazdaságtörténeti rekordot ért el.

Konferenciát rendez a Magyar Nemzeti Bank a Növekedési Hitelprogramról; a konferenciát Matolcsy György jegybankelnök nyitotta meg.

Miért baj, hogy unortodox gazdaságpolitikát választottunk?

Matolcsy György beszédében újra megvédte a nemzetgazdasági miniszterként meghirdetett unortodox gazdaságpolitikáját - a Közgazdász Vándorgyűlésen tartott előadásához hasonlóan elmondta: a válságkezelést a magyar unortodox gazdaságpolitika keretében megszorítások nélkül vitték véghez. Mind a költségvetési egyenleg, mind pedig a folyó fizetési mérleg tekintetében kiemelkedő Magyarország teljesítménye. Ezek a folyamatok pedig a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséhez vezettek; az így elért gazdasági növekedési fordulat pedig elengedhetetlen volt a monetáris politikai fordulathoz.

Matolcsy: megszorítás nem volt, 3 ezer milliárddal jobban állnak a családok >>

2008 után szinte valamennyi jegybank unortodox pályára tért. Miért is baj az, hogy mi 2010-től az állam egy másik intézményénél, a kormányzatnál használtunk unortodox eszközöket? - tette fel a kérdést Matolcsy.  Sokan követik mostanra a példánkat, bevezetik a bankadót, a válságadókat - de a magánnyugdíjpénztárakat is kikezdi az idő vasfoga - mondta a jegybankelnök.

Az egykulcsos adó igenis igazságos?

Matolcsy György megvédte az egykulcsos adó intézményét is - a napokban egy tanulmány, melyet a Privátbankár.hu elsőként szemlézett, arra az eredményre jutott: A két legmagasabb jövedelmi tizedbe tartozó gyermektelen adózók kapták az adóreformnak köszönhető 444 milliárd forintos adócsökkentés 74 százalékát. A három vagy több gyermeket nevelők 96 százalékának viszont nem emelkedett az adója. A változások összesen 1,7 millió ember adóját csökkentették érdemben, 2,5 millióan viszont rosszul jártak.

Kiderült, kik és mennyit nyertek az egykulcsos adóval >>

Matolcsy György szerint viszont az egykulcsos adórendszer fő előnye éppen az, hogy igazságos; bevezetése lehetővé tette a fogyasztás beindulását, e nélkül pedig nem lett volna növekedési fordulat, és nem lett volna Növekedési Hitelprogram sem.

Igaza volt annak, aki kamatvágásra szavazott

A jegybank még lát lehetőséget az alapkamat további csökkentésére - Matolcsy György szerint mindezidáig mindig azoknak a tanácstagoknak volt igaza, akik tágították a monetáris politika mozgásterét, magyarán a kamatvágásra szavaztak.

Tovább folytatják a Növekedési Hitelprogramot, várják az ezzel kapcsolatos javaslatokat. A program 2014-ben egy "beérési szakaszba" kerül, nem a korábban az asztalfiókba tett beruházási tervek kerülnek elő, hanem valódi új beruházási ötletek születnek - emiatt lelassul a hitelkihelyezés üteme a kezdeti szakaszhoz képest, ám Matolcsy szerint ez nem baj, a program gazdasági hatása egyre erőteljesebben jelentkezik. 2014-től ráadásul az NHP-hez csatlakozik a következő uniós költségvetési ciklus támogatási rendszere.

701 milliárdnyi olcsó hitel az első körben - az államnak is megériA növekedési hitelprogram első szakaszában 10 ezer szerződéssel 701 milliárd forintot hívtak le a vállalkozások, ez a rendelkezésre álló 750 milliárd forintos keretösszeg 93,5 százaléka.  Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a jegybank konferenciáján elmondta: érzékelhető a hitelezési fordulat; ebben a kisebb bankok és takarékszövetkezetek előretörésének is van szerepe, erősödött a bankok közötti verseny. A programnak köszönhetően a hitelek futamideje hosszabb lett.

Nemcsak élénkült a hitelezés, hanem olcsóbb is lett a forrás: Nagy Márton ügyvezető igazgató előadásában elmondta, hogy a Növekedési Hitelprogramnak köszönhetően átlagosan 3,5 százalékkal csökkentek a programban résztvevő kkv-k kamatterhei. A jegybank sorozatos kamatvágásai a teljes vállalati szektor számára hasonló mértékű hitelkamat-csökkenést jelentettek, bár tény, hogy jóval lassabban - a két folyamatot azonban együtt kell értékelni Nagy Márton szerint.

Palotai Dániel ügyvezető igazgató a program várható gazdasági hatásait ismertetve elmondta: a jegybank az I. szakasztól 0,3 - 0,4 százalékos GDP-növekedést vár, míg a második szakaszban az első körben 0,5 százalékos további növekedést hozhat a program. Bár az első szakaszban folyósított összeg magasabb (701 milliárd forint) mint a második szakaszban elsőre kiadható 500 milliárdos keret, a programnak ebben a fázisában már sokkal nagyobb hangsúly esik a beruházásokra - ezért hozhat nagyobb növekedést Palotai magyarázata szerint.Az MNB-nek a program során az 500 milliárdos keret teljes lehívása 30 milliárdos költséggel járna; ez azonban a várható állami bevételekkel együtt bőven megtérül, és a jegybanki gazdálkodás lehetővé teszi, hogy az MNB eredménye ezzel együtt is 0 körül alakuljon jövőre is, ne legyen veszteséges.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Koronavírus: Magyarország még az idén gigahitelt kap Brüsszeltől
MTI | 2020. október 24. 08:21
Az Európai Unió Tanácsa is jóváhagyta Magyarországnak a munkahelyvédelmi program (SURE) keretében benyújtott 504 millió eurós hitelkérelmét. Ezzel Magyarország is csatlakozott ahhoz a 16 uniós tagállamhoz, amelyeknek kérelmét elfogadta a Tanács - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel szombaton.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor már tudja, hogyan fékezhetjük meg a Covidot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 23. 17:08
Ha maszkot hordunk, jelentette ki mai videójában.  
Makro / Külgazdaság Halálos járvány, piszkos anyagiak – célegyenesbe fordult Trump és Biden
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 12:49
Egybehangzó sajtóértékelések szerint nyugodt, de pengeváltásokkal színesített volt a választások előtti utolsó elnökjelölti vita az Egyesült Államokban. Közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Biden előnye továbbra is jelentős Trumppal szemben.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb 47 ember hunyt el itthon
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 09:26
Ezzel 1350 fölé nőtt a hazai áldozatok száma. 
Makro / Külgazdaság Szigorít az Orbán-kormány: már meccsekre is csak maszkban mehetünk
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 08:40
A szigorítás a sport- és szabadtéri rendezvényeket érinti.  
Makro / Külgazdaság Nem egyeztetett a PM a szakmával az áfabevallás-tervezetről
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 17:02
A Parlamentben elhangzottakkal ellentétben az áfabevallás-tervezettel kapcsolatban nem történt érdemi egyeztetés az Adótanácsadók Egyesületével. Nem voltunk részesei az áfabevallás-tervezetek kialakításának, annak a kommunikációkban megjelent adminisztrációcsökkentést jelentő hatását mindvégig kritikával illettük - ezt tartalmazza az egyesület lapunknak eljuttatott közleménye.
Makro / Külgazdaság Marhanyelvet és cápaharcsát is vettek TAO-ból a felcsúti focistáknak
Székely Sarolta | 2020. október 22. 16:46
Marhanyelvet, cápaharcsát és argentin marha húspogácsát is vásároltak Felcsúton TAO-pénzből, de egy Rimini utazást is sikerült közpénzből fedezni. Valaki pedig csúnya bakit vétett egy gyógyszerrendelésnél. A Demokratikus Koalíció által kiperelt számlákat laptársunk, az mfor.hu nézte át, összegezte és elemezte.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem okozott meglepetést Matolcsy György csapata
MTI | 2020. október 22. 15:59
Miután ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Olcsóbban lehetett új lakást venni szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:44
Szeptemberben az új és használt tégla építésű lakások ára is csökkent az előző három hónaphoz képest, országos átlagban a legnagyobb mértékű, 8,5 százalékos áresést az új építésű lakásoknál tapasztalták az Otthon Centrumnál.
Makro / Külgazdaság Ismét nőtt a kórházak adóssága
Kormos Olga | 2020. október 22. 15:29
Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint szeptember végén 41,6 milliárd forintot tettek ki, ez az áprilisi adatokhoz képest már 13,1 milliárdos növekmény.
hírlevél