Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A jegybank elnöke szerint monetáris politikai fordulat ment végbe, amit a növekedési fordulat tett lehetővé - ebben az unortodox gazdaságpolitikának van nagy szerepe, amit sok helyen már másolnak is. Folytatják a hitelprogramot, amivel a jegybank a bankokkal és a vállalkozásokkal együtt gazdaságtörténeti rekordot ért el.

Konferenciát rendez a Magyar Nemzeti Bank a Növekedési Hitelprogramról; a konferenciát Matolcsy György jegybankelnök nyitotta meg.

Miért baj, hogy unortodox gazdaságpolitikát választottunk?

Matolcsy György beszédében újra megvédte a nemzetgazdasági miniszterként meghirdetett unortodox gazdaságpolitikáját - a Közgazdász Vándorgyűlésen tartott előadásához hasonlóan elmondta: a válságkezelést a magyar unortodox gazdaságpolitika keretében megszorítások nélkül vitték véghez. Mind a költségvetési egyenleg, mind pedig a folyó fizetési mérleg tekintetében kiemelkedő Magyarország teljesítménye. Ezek a folyamatok pedig a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséhez vezettek; az így elért gazdasági növekedési fordulat pedig elengedhetetlen volt a monetáris politikai fordulathoz.

Matolcsy: megszorítás nem volt, 3 ezer milliárddal jobban állnak a családok >>

2008 után szinte valamennyi jegybank unortodox pályára tért. Miért is baj az, hogy mi 2010-től az állam egy másik intézményénél, a kormányzatnál használtunk unortodox eszközöket? - tette fel a kérdést Matolcsy.  Sokan követik mostanra a példánkat, bevezetik a bankadót, a válságadókat - de a magánnyugdíjpénztárakat is kikezdi az idő vasfoga - mondta a jegybankelnök.

Az egykulcsos adó igenis igazságos?

Matolcsy György megvédte az egykulcsos adó intézményét is - a napokban egy tanulmány, melyet a Privátbankár.hu elsőként szemlézett, arra az eredményre jutott: A két legmagasabb jövedelmi tizedbe tartozó gyermektelen adózók kapták az adóreformnak köszönhető 444 milliárd forintos adócsökkentés 74 százalékát. A három vagy több gyermeket nevelők 96 százalékának viszont nem emelkedett az adója. A változások összesen 1,7 millió ember adóját csökkentették érdemben, 2,5 millióan viszont rosszul jártak.

Kiderült, kik és mennyit nyertek az egykulcsos adóval >>

Matolcsy György szerint viszont az egykulcsos adórendszer fő előnye éppen az, hogy igazságos; bevezetése lehetővé tette a fogyasztás beindulását, e nélkül pedig nem lett volna növekedési fordulat, és nem lett volna Növekedési Hitelprogram sem.

Igaza volt annak, aki kamatvágásra szavazott

A jegybank még lát lehetőséget az alapkamat további csökkentésére - Matolcsy György szerint mindezidáig mindig azoknak a tanácstagoknak volt igaza, akik tágították a monetáris politika mozgásterét, magyarán a kamatvágásra szavaztak.

Tovább folytatják a Növekedési Hitelprogramot, várják az ezzel kapcsolatos javaslatokat. A program 2014-ben egy "beérési szakaszba" kerül, nem a korábban az asztalfiókba tett beruházási tervek kerülnek elő, hanem valódi új beruházási ötletek születnek - emiatt lelassul a hitelkihelyezés üteme a kezdeti szakaszhoz képest, ám Matolcsy szerint ez nem baj, a program gazdasági hatása egyre erőteljesebben jelentkezik. 2014-től ráadásul az NHP-hez csatlakozik a következő uniós költségvetési ciklus támogatási rendszere.

701 milliárdnyi olcsó hitel az első körben - az államnak is megériA növekedési hitelprogram első szakaszában 10 ezer szerződéssel 701 milliárd forintot hívtak le a vállalkozások, ez a rendelkezésre álló 750 milliárd forintos keretösszeg 93,5 százaléka.  Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a jegybank konferenciáján elmondta: érzékelhető a hitelezési fordulat; ebben a kisebb bankok és takarékszövetkezetek előretörésének is van szerepe, erősödött a bankok közötti verseny. A programnak köszönhetően a hitelek futamideje hosszabb lett.

Nemcsak élénkült a hitelezés, hanem olcsóbb is lett a forrás: Nagy Márton ügyvezető igazgató előadásában elmondta, hogy a Növekedési Hitelprogramnak köszönhetően átlagosan 3,5 százalékkal csökkentek a programban résztvevő kkv-k kamatterhei. A jegybank sorozatos kamatvágásai a teljes vállalati szektor számára hasonló mértékű hitelkamat-csökkenést jelentettek, bár tény, hogy jóval lassabban - a két folyamatot azonban együtt kell értékelni Nagy Márton szerint.

Palotai Dániel ügyvezető igazgató a program várható gazdasági hatásait ismertetve elmondta: a jegybank az I. szakasztól 0,3 - 0,4 százalékos GDP-növekedést vár, míg a második szakaszban az első körben 0,5 százalékos további növekedést hozhat a program. Bár az első szakaszban folyósított összeg magasabb (701 milliárd forint) mint a második szakaszban elsőre kiadható 500 milliárdos keret, a programnak ebben a fázisában már sokkal nagyobb hangsúly esik a beruházásokra - ezért hozhat nagyobb növekedést Palotai magyarázata szerint.Az MNB-nek a program során az 500 milliárdos keret teljes lehívása 30 milliárdos költséggel járna; ez azonban a várható állami bevételekkel együtt bőven megtérül, és a jegybanki gazdálkodás lehetővé teszi, hogy az MNB eredménye ezzel együtt is 0 körül alakuljon jövőre is, ne legyen veszteséges.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Forrongó Jeruzsálem – kemény figyelmeztetés Izraelnek
Káncz Csaba | 2021. május 10. 18:44
A nemzetközi közösség tegnap élesen elítélte az izraeli kisajátításokat Kelet-Jeruzsálemben, az ENSZ Biztonsági Tanácsa ma zárt ülést tart az ügyben. Az Arab Liga külügyminiszterei holnap tanácskoznak. Az erőszak veszélyezteti a koalíciós kormány megalakulását is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jövő héten kinyit Ausztria – ott is komoly előnyöket élveznek majd a beoltottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 18:27
Ausztriában május 19-én kinyitnak a hónapokkal ezelőtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bezárt éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is - jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfő délután.
Makro / Külgazdaság Egyre elfogadottabb Le Pen pártja a franciáknál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 17:52
Egyre nő azok száma, akik szerint nem veszélyezteti a demokráciát. Minden második ember ugyanakkor továbbra is elutasítja.
Makro / Külgazdaság 2022-ben már havi 8250 forint lesz az egészségügyi szolgáltatási járulék
Kormos Olga | 2021. május 10. 16:18
Az egészségügyi szolgáltatási járulék immár évről-évre változó összeg. Ennek köszönhetően a jövő évi költségvetési törvényjavaslat 2022-re már 8 250 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot rögzít.
Makro / Külgazdaság 100,5 milliárdos plusszal zárt áprilisban az államháztartás központi alrendszere
MTI | 2021. május 10. 12:09
Kb. mint tavaly.
Makro / Külgazdaság Megint drágulás lesz a hazai benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2021. május 10. 10:33
Ezúttal azonban csak a gázolaj literenkénti bruttó átlagára megy feljebb, 2 forintal, a benziné változatlan marad. Aminek következtében március végét követően ismét az a helyzet áll elő, hogy a két üzemanyag-fajta szinte hajszálra ugyanannyiba kerül majd, csak most a benzin a drágább. 
Makro / Külgazdaság Keddtől Törökországba is utazhatnak a már beoltott magyarok
MTI | 2021. május 10. 09:57
És jöhetnek hozzánk a már beoltott törökök. A két ország kölcsönösen elfogadja egymás oltási igazolványait.
Makro / Külgazdaság Mától ismét iskola - vissza kell szocializálni a gyerekeket
Kormos Olga | 2021. május 10. 09:52
Ma reggel a felsőoktatás kivételével ismét visszaállt a rend: már nemcsak az általános iskolák alsósait, de a felsősöket, valamint a középiskolásokat is személyesen várták a tanárok. Több hónap után nem könnyű ismét a jelenléti oktatásban részt venni, sokan félnek is visszaülni a padokba. Egy édesapa ezért azt kéri a pedagógusoktól, hogy a visszatéréskor legyenek kíméletesek a gyerekekkel.
Makro / Külgazdaság 1003 milliárdból gazdálkodhat jövőre a Magyar Honvédség
Privátbankár.hu | 2021. május 10. 08:16
Ez jócskán több az idei keretnél. 
Makro / Külgazdaság Nem hosszabbítja meg szerződését az AstraZenecával az EU
MTI | 2021. május 10. 07:18
Bizalomhiány alakult ki az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyártóval szemben a lassú szállítások miatt, ezért nem hosszabbítja meg a vakcinavásárlási szerződést a céggel az Európai Bizottság - mondta vasárnap a VRT holland nyelvű belga köztévének Didier Reynders uniós biztos.
hírlevél
depositphotos