3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Se kinyitni se kiszállítani nem szabad vasárnap – megint a 320-as szintet kóstolgatja a forint – esnek a tőzsdék is – elkapkodták a magyar papírokat és a külföldi használtautókat.

Vasárnap és ünnepnapokon nemcsak vásárolni, de árut szállítani is tilos lesz: az NGM szerint csak az áruházak feltöltését lehet hétvégén végezni. Az ügyfelek azért vasárnap is lehetőséget kapnak arra, hogy rendelésüket feladják, de a Nemzetgazdasági Minisztérium ma megerősítette, hogy a kiszállítás este 10 és hajnal 6 óra között, valamint munkaszüneti és vasárnapi napokon nem történhet meg.

Nem indult jól 2015 a forintnak: tegnap már 320 fölött is járt az árfolyam, és ma sem fényes a helyzet, nem sokkal 320 alatt ingadozik a kurzus.

Tegnap jelentős esést szenvedtek el a világ vezető részvényindexei, és a budapesti tőzsdén is rossz volt a hangulat. Az olaj árfolyamának zuhanása és a görögök esetleges eurózónás kilépése lehet az oka az újabb eladási hullámnak. A nyugat-európai részvényindexek ma tovább esnek és ez alól a magyar tőzsde sem kivétel.

Az év első 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukcióján az Államadósság Kezelő Központ 60 milliárd forint értékű papírt hirdetett meg. Az elsődleges forgalmazók ezt háromszorosan túljegyezték, az ÁKK pedig a tervezettnél 20 milliárd forinttal több ajánlatot fogadott el. Az átlaghozam nagyot ugrott: 31 bázisponttal magasabb lett, mint a legutóbbi aukción.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a foglalkoztatottak száma tavaly ősszel 4 millió 155 ezer volt. A munkanélküliek száma az előző év azonos időszakához képest 321 ezerre csökkent, a munkanélküliségi ráta így 7,2 százalék. Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint a közmunkaprogram bővítésével tovább csökken a munkanélküliség, de mivel az elsődleges munkaerőpiacon emelkedik a munkaerő-kereslet, ideje lenne a közmunkaprogram fokozatos kivezetésének.

Két év alatt 49 ezerről 96 ezerre nőtt, csaknem megduplázódott a használt autók importja. A behozott autók átlag életkora 11 év, ami komoly műszaki problémákat vet fel - mondta Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke.

Az utolsó műszakot töltötte a föld alatt 270 dolgozó a Márkushegyi Bányában, elbocsátásukkal megkezdődött Magyarország utolsó mélyművelésű szénbányájának 2018-ig tartó bezárása - írta keddi számában a 24 Óra. A lap információi szerint az elbocsátottak legalább fele oroszlányi. Az elküldött bányászok számára az Országos Foglalkoztatási Alapítvány átképzést kínál, az elvégzett tesztek szerint pályázhatnak bolti eladónak, biztonsági őrnek, valamint nyelvek tanulását is lehetővé tennék számukra.

Eddig 210 ezer megyei  matricát adott el a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató – ezt Kibédi-Varga Lajos, a szolgáltató szóvivője mondta el a Duna TV Közbeszéd című műsorában.  Idén összesen 360 ezer matrica fogyott el, tavaly januárban ez a szám csak 165 ezer volt. Azok az autósok, akik nem vesznek matricát a kijelölt szakaszokon komoly bírságot fizethetnek. A pótdíj összege közel 15 ezer forint, de az első hónapban még elkerülhető a büntetés, ha kiváltjuk az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG