4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Egyetlen nagy televíziós vitát rendeztek a két fő kancellárjelölt között Németországban a választások előtt, ezen egybehangzó vélemények szerint megint Angela Merkel volt a nyertes. A szociáldemokratáknak egyszerűen nem sikerül olyan markánsan eltérő programot prezentálni, amitől vonzó alternatívát jelenthetnének, most sem tudták megszorongatni Merkelt.
Martin Schulz és Angela Merkel (Kép forrása: EPA)

Az ARD közvélemény-kutatása szerint 55-35, a ZDF szerint 33:29 arányban Angela Merkel jelenlegi kancellár került ki győzedelmesen abból a televíziós vitából, amit a két legnagyobb német párt kancellárjelöltjei között rendeztek. „A nap, amelyen Schulz végleg veszített” – értékelte az N-Tv.de már vasárnap este.

Ahhoz ugyanis, hogy Martin Schulz, a szociáldemokrata SPD jelöltje fordítani tudjon, sokkal jobbnak kellett volna lennie, mint ellenfelének, a közvélemény-kutatásokon közel negyven százalékkal vezető Angela Merkelnek. Ám az értékelések szerint nem volt jobb, sőt valamivel gyengébb is volt.

Merkel vagy Merkel?

Azoknak a választóknak, akik alternatívát szeretnének Angela Merkel helyett, maga Angela Merkel lett az alternatíva – írja a kommentár. Ez az SPD nagy problémája, túl sokban megegyezik az elképzelésük a jobbközép, Merkel-féle CDU/CSU szövetséggel, így nem igazán tudnak alternatívát nyújtani. Nincsenek markáns különbségek, a „szocialisták” elvesznek a részletekben.

A szociális igazságosság kérdését, amelyet kampányuk fő témájának emeltek, nem sikerült igazán hosszú ideig vita tárgyává tenni. Ehelyett útdíjakról sikerült beszélni, majd menekültekről, határvédelemről, terrorizmusról, ami fontos ugyan, de nem az SPD fő csapásiránya lett volna. "Schulz alaposan elverte saját magát" - írta a Der Spiegel Online.

Fordulat a nyugdíjkérdésben

Merkel saját programjának alternatíváját adta elő például, amikor a szóba került 70 éves nyugdíjkorhatárról azt mondta, az túl magas, már 67 évesen is kihívás dolgozni. Ezzel a nyugdíjkérdésben is eléggé kifogta a szelet Schulz vitorlájából. Úgy tűnik, a menekültkérdésben is egész jól védekezett.

A szocialisták korábbi jelöltje, a jelenlegi alkancellár és gazdasági miniszter, Sigmar Gabriel népszerűsége rendkívül alacsony, így nagyot javultak a szocialisták esélyei, amikor az év elején Schulzot hozták be a képbe helyette. Egy rövid ideig az SPD népszerűsége utolérni látszott a CDU/CSU blokkét, de ez nem tartott sokáig. Kiderült, ez inkább az újdonság varázsának, a jelölt személyiségének lehetett köszönhető, és átmeneti volt. Az SPD-nek azóta sem sikerült igazán magára találnia, és komoly programot előállítani a választásokra.

Megint jöhet a nagykoalíció

A választások szeptember 24-én lesznek, és nem igazán látszik, mi okozhatna bármilyen lényeges változást azok kimenetelében. A CDU/CSU stabilan 37-38 százalék, az SPD pedig 24-25 százalék körül áll, a többi párt közül jó, ha némelyik a tíz százalékot eléri. Nagyon valószínű, hogy megismétlik az eddigi angykoalíciót, bár időről időre más verzió is felröppen (pl. CDU/CSU/FPD). Ezek egyike sem tűnik túl valószínűek.

Nem is próbálkoznak az oroszok?

Amint korábban írtuk, nem olyan szoros az állás, mint volt például Trump és Clinton között vagy a francia elnökválasztás előtt. Így még az is lehet, hogy az oroszok nem próbálnak majd belepiszkálni a választásokba álhírekkel vagy más dezinformációs tevékenységgel. Bár vannak, akik szerint most csak más taktikát választanak, és az egész választások érvényességét akarják kétségbe vonni.

A vitát 16,1 millióan látták, a teljes lakosság mintegy 82 millió (a csecsemőkkel együtt). Súlyos kritikák érték a moderátorokat, a vita során nagyon kötött volt a témák menete, alig volt tere bármiféle spontaneitásnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nem várt helyről jött a hidegzuhany Varga Mihályra
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 16:27
A kormány a kamattámogatott hiteleken nem változtat és a bankadót sem emeli meg - jelentette ki a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a Fidesz és a KDNP kihelyezett esztergomi frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Oroszország nem fizet a semleges színekben induló sportolóinak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 16:01
Az orosz állam nem fizet pénzdíjat azoknak az orosz sportolóknak, akik semlegesként indulnak a jövő nyári párizsi olimpián.
Makro / Külgazdaság Döntött a Fidesz: tovább csúszik a svédek NATO-csatlakozásának megszavazása
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:59
Kétnapos frakcióülést tart a Fidesz-KDNP Esztergomban, ahol ma Kocsis Máté, a Fidesz újra megválasztott frakcióvezetője Svédország NATO-csatlakozásáról is beszélt.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: "Akár folyamatban lévő beruházásokat is leállíthatunk"
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:39
A kormány és a jegybank egyetért abban, hogy a gazdaság legnagyobb problémája az infláció, az elsőszámú feladat pedig az infláció letörése – hangsúlyozta Varga Mihály a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén. A pénzügyminiszter kiemelte: az infláció leszorításával és az egyensúlyi mutatók javításával a magyar gazdaság jövőre visszatérhet a fenntartható növekedési pályára.
Makro / Külgazdaság Nagy bajban van a fiatal generáció
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:20
A 18-35 év közötti magyar lakosság több mint 63 százaléka érzi bizonytalannak a jövőjét anyagi szempontból, ennek ellenére jelenleg mindössze csak a megkérdezettek 35 százaléka fekteti be a pénzét vagy tesz félre megtakarítási céllal – derült ki az OTP Bank friss felméréséből, amely arra is rávilágított, ennek egyik oka, hogy a válaszadók többsége szerint nem érdemes kis összegekben megtakarítani.
Makro / Külgazdaság Lekopírozták Matolcsy Györgyéket Londonban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:41
Nem módosította alapkamatát a Bank of England, hasonlóan a Magyar Nemzeti Bankhoz, amely augusztus végén szintén változatlanul hagyta. A brit jegybank csütörtöki bejelentése alapján a monetáris tanács az eddigi 5,25 százalékon hagyta az irányadó kamatlábat.
Makro / Külgazdaság Ausztriában már belőtték az egynapos autópálya matrica díját
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:22
Eddig az osztrákoknál is minimum tíznapos matricát kellett venni, de most itt van az újítás. 
Makro / Külgazdaság Csaknem húsz év után ismét Kínába látogatott a szíriai elnök
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:01
Bassár el-Aszad szíriai elnök csütörtökön megérkezett a kelet-kínai Hangcsouba, így csaknem húsz év után látogat ismét az ázsiai országba, első alkalommal a több mint egy évtizede tartó diplomáciai elszigeteltség és a félmillió halálos áldozatot követelő polgárháború kezdete óta.
Makro / Külgazdaság Hoppá! A magyarok kétharmada bevezetné az eurót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 12:31
És természetesen maradna az EU-ban.  
Makro / Külgazdaság Újabb uniós ország adhat F-16-osokat Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 11:46
Dánia és Hollandia mellett most Belgium is fontolgat egy ilyen lépést.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG