4p
Az USA és Franciaország után a most következő német választásokba is megpróbálnak majd lopott információk, álhírek segítségével belepiszkálni az oroszok? Négy okot is találtak arra, hogy ez ne így legyen. Viszont a titkosszolgálatoknál látnak egy egészen másfajta veszélyt. Lehet, hogy a teljes választás tisztaságát akarják majd megkérdőjelezni, a társadalmat megosztani.

Két évvel ezelőtt orosz hackerek betörtek a Bundestag (parlament) szervereire. Vajon most fogják az ellopott adatokat felhasználni a szeptember 24-én esedékes német választások előtt? – tette fel a kérdést a Der Spiegel Online. A hatóságok ebben kételkednek, de egészen másfajta veszélyt viszont látnak.

Németország az ilyesfajta támadások ellen kiválóan fel van szerelve – idéznek egy Foreign Policy című folyóiratot. A politika és a polgárok egyaránt fel vannak készítve egy ilyesfajta beavatkozás lehetőségére, a német média rendszere pedig védőpajzsot jelent a dezinformációs próbálkozásokkal szemben.

Stein asszony nyomában

A német titkosszolgálat (Verfassungsschutz) főnöke, Hans-Georg Maaßen a "Welt am Sonntag" című lapnak adott interjújában azt mondta, valószínűleg a Kreml jelenlegi politikai elképzeléseibe nem illene egy ilyen kampány. Bár hónapokig figyelmeztettek ennek lehetőségére, most lassan inkább lefújják a riadót.

Ám van másik veszély. Maaßen attól tart, hogy a választások tisztaságát fogják olyasféle próbálkozással megkérdőjelezni, mint az USA-ban egy zöld párti képviselőnő, Jill Stein. Ő milliókat gyűjtött össze a szavazatok újraszámoltatására, egy rendezvényen pedig Putyin oldalán mutatkozott.

A választás után is jó lesz

A német választási mechanizmus, annak informatikai háttere fejlettebb, mint az amerikai, ahol sok helyen még mindig papíron húzogatják be az ikszeket. Mégis tartanak attól, hogy választásokon használt számítógépes rendszert próbálják majd meghekkelni szeptember végén. Egy másik veszély, hogy majd a választások után kezdenek olyan álhírterjesztő kampányba, ami a választók az eredményekbe vetett bizalmát aláássa.

Hillary és Macron nyomában

Az említett 2015-ös adatlopásnál 16 gigabájt adatot szereztek meg, köztük Angela Merkel választási irodájából is. (Ez az adattömeg egy 10-20 ezer kötetes könyvtár szöveges anyagát is tudná tárolni – a szerk.) Eddig azt feltételezték, hogy az adatokat ugyanúgy a jelölt lejáratására fogják felhasználni a következő választásoknál, mint a Hillary Clintontól és Emmanuel Macrontól ellopott adatok esetében. Ráadásul mindhárom betörést ugyanaz a hackercsoport követte el, amelyet egyébként az orosz GRU katonai titkosszolgálathoz kötnek. (Később további támadások is történtek a CDU és az SPD pártok helyi szervezeteinél, politikai alapítványoknál.)

Nem szoros az eremény

Abban általában egyetértenek a hatóságok, hogy Angela Merkel kancellár kiemelt célpont, mert „ő Putyin még megmaradt geopolitikai ellenfeleinek egyike”, és az Oroszország elleni szankciók hajtóereje. De a német társadalom megosztása is cél lehet, valamint oroszbarátabb erők segítése, mint a szélsőjobboldali AfD, a szélsőbal felé található Linke vagy a szociáldemokrata SPD egyes részei. Így a szövetségi informatikai biztonságért felelős hivatal, a BSI semmit sem zár ki.

A Spiegel Online szerint négy oka van annak, amiért kevéssé valószínű, hogy az USA-hoz vagy Franciaországhoz hasonló beavatkozásra készüljenek az oroszok. Az egyik, hogy a német választások nem szorosak, nem úgy, mint az USA-ban vagy a franciáknál. Merkel előnye nagyon nagy, semmi sem utal a bukására. (Újabb adatok szerint pártja, a CDU/CSU 37-38 százalékon áll, koalíciós partnere, az SPD 22-23 százalékon. A többi, parlamentre esélyes párt egyenként legfeljebb 8-11 százalékra számíthat.)

Túlságosan felkészültek az európaiak

A második, hogy a francia akció rosszul sült el, a nyilvánosságra hozott e-mailek nem használtak a szélsőséges Le Pennek és alig ártottak Macron elnöknek. Franciaország ugyanis már nagyon fel volt készülve a módszerre, Macron emberei még csalikat és téves adatokat is elhelyeztek a szervereiken. Harmadszor, Németország is hasonlóan fel van már készülve, a polgárok, a hatóságok, a politikusok egyaránt. Negyedszer, a korábban lopott adatok már két évesek, ez is sokat ront az értékükön.

Továbbra is veszélyesnek tartják azonban az Oroszországból, orosz állami médiából (RT, Sputnik) ömlő és a közösségi oldalakon terjesztett megtévesztő híreket. Annak ellenére, hogy a lakosság nagy része már ezekről is hallott, felkészülhetett rájuk, és számos leleplező, oknyomozó weboldalt hoztak létre ezek tisztázására.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG