3p
Az elemzőket is meglepte a gazdasági növekedés üteme – Jövőre csak az állammal üzletelhetnének a trafikok – 125 millióra büntette a GVH a Vodafone-t, megtévesztették az előfizetőket

Meglepte az elemzőket a harmadik negyedévi GDP-növekedés vártnál magasabb üteme. Az első negyedéves 3,5, majd 3,9 százalékos GDP-növekedés után a harmadik negyedévben 3,2 százalékkal bővült a gazdaság. Az elemzők 2,9 százalékot vártak. Az ipar és a mezőgazdaság húzott, míg az autóipar augusztusi lassulása és a német gazdaság teljesítményének lanyhulása rontott a magyar gazdaság teljesítményén.

Csúcsra pörgött az export, ami a folyó fizetési mérleg többletét is megdobta. Szeptemberben 866 millió euróra ugrott a folyó fizetési mérleg havi többlete, az exporttöbblet pedig 502 millió euróval nőtt az előző havihoz képest.

Összességében elégedettek az OTP-ben a szeptember végi adatokkal: egyre több a jelzáloghitel-kihelyezés és a vállalati hitelezésben is jól teljesít a bank. Az OTP: 28,7 milliárdos profitnál 18,6 százalékkal magasabb, 34,097 milliárdos konszolidált adózott eredménnyel zárta ezt a negyedévet – derült ki a tőzsde honlapjára került jelentésből.

Dohánykiskereskedelmi-ellátót hozna létre a kormány – értesült a 444.hu. A trafikok csak innen rendelhetnének dohányárut, máshonnan nem. A tervezet – amelyet a Miniszterelnökség minden minisztériumnak elküldött - szerint a dohánygyárak és egyéb nagykereskedők ennek az ellátónak adhatják csak el a termékeiket. Az esélyegyenlőség nevében az ellátó nem válogathatna közülük: aki csak a piacra akar lépni, azzal üzletelnie kell, kedvezményt senkinek sem adhat.

Közben a Népszabadság úgy értesült, hogy dobozonként 70-80 forinttal lehet majd drágább a cigaretta a dohányipari szektorra kivetni tervezett adó miatt. A Fidesz rendkívüli egészségügyi hozzájárulás megfizetésére kötelezné 2015-ben a dohányipari vállalkozásokat. Az egyszeri teher döntően a magyarországi dohánygyártókat és azokat a kereskedőket sújtaná, akik Magyarországon dohányterméket hoznak forgalomba. Az adót sávosan kellene megfizetni.

125 millió forintra büntette a Gazdasági Versenyhivatal a Vodafone-t a „Legek Hálózata” összehasonlító reklámja miatt. A GVH szerint ezzel azt az üzenetet közvetítették, hogy a Vodafone-nak van a legjobb, a leggyorsabb adathálózata, miközben a mérések nem voltak reprezentatívak, a szolgáltató összehasonlító adatokat nem ismertetett, a reklámokban szereplő helyszínek közül csak a Szőkedencsi temetőben álló fánál tudta bizonyítani, hogy megfelelő 3G lefedettséggel rendelkezik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Elérheti a lélektani határt a benzin ára Magyarországon, ha bejön ez a jóslat
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 07:55
A mostani kilátások szerint elképzelhető egy olyan forgatókönyv, amelynek örülhet majd minden autó. Azért akadnak kockázatok is. 
Makro / Külgazdaság Teljesen felborult Putyin képlete
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 07:19
Az oroszok embervesztesége becslések szerint valamivel több mint kétszerese lehet az ukránokénak a felőrlő háborúban, aminek finanszírozására Moszkva még több pénzt szán jövőre, mint idén.
Makro / Külgazdaság Rendkívüli ülést hívtak össze az iráni támadás miatt
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 07:17
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa összeül az Izrael elleni iráni támadás miatt. 
Makro / Külgazdaság A cascót is ellehetetleníti az extraprofitadó
Privátbankár.hu | 2024. október 1. 17:08
Esztergomban tartották a XX. Biztosításszakmai Konferenciát, melyet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége szervezett. Az elmúlt évek értékelése mellett a közeljövő is szóba került, kiemelten az extraprofitadónak a szektorra gyakorolt káros hatása.
Makro / Külgazdaság Most kiderül, számíthatunk-e gazdasági fellendülésre
Privátbankár.hu | 2024. október 1. 13:33
A Beszerzési Menedzser Index értéke növekedett augusztushoz képest, de még mindig 50 alatti értéket mutat, és nem éri el sem a hosszú távú, sem a hároméves szeptemberi átlagot.
Makro / Külgazdaság Az egészségbiztosításba való befektetés ma már elengedhetetlen
Natív tartalom | 2024. október 1. 09:59
Ismeri azt a közmondást, hogy az egészséges embernek ezer kívánsága van, míg a betegnek csupán egy?
Makro / Külgazdaság Ezért sokkal jobb a németeknek, mint nekünk
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 30. 15:59
Az elemzők által vártnál jelentősebben lassult a németországi infláció szeptemberben éves szinten a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis előzetes adatokon alapuló hétfői jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Új határkeresztező infrastruktúra épülhet Ukrajnával
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 30. 14:48
Budapesten tárgyalt az új ukrán külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Hiába a kibékülés Brüsszellel, Lengyelországban sincs kolbászból a kerítés
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 30. 11:19
Tavaly december óta nem mértek ilyen rossz adatot.
Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb a baj kínai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 30. 10:04
Ötödik hónapja nem tud kimászni a gödörből a kínai feldolgozóipar.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG