<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ahogy arra előzetesen számítani lehetett, az EU27-ek vezetői a rendkívüli uniós csúcs első napján csak „bemelegítettek” a késhegyre menő vitára, ami az Unió 2021 és 2027 közötti keretköltségvetésének az elfogadásáról szól. Az Európai Parlament elnöke ugyanakkor arra figyelmeztette a kormányokat, hogy a képviselők megtorpedózhatnak majd egy nekik nem tetsző megállapodást.
Az Európai Parlament épülete. (Fotó: AFP)

Az Európai Parlament elnökével tartott rövid eszmecserével kezdődött csütörtök délután az Európai Tanács rendkívüli ülése, amit a következő hétéves uniós keretköltségvetés elfogadására hívtak össze Brüsszelben. David Sassoli arra figyelmeztette az EU27-ek vezetőit, hogy az Európai Parlament nem fogja a beleegyezését adni egy olyan megállapodáshoz, ami nem veszi figyelembe a képviselőtestület prioritásait.

Az EP-nek vétójoga van

"Elmondtam a vezetőknek, hogy az EP nem fog elfogadni bármilyen megállapodást. Egy nagyon nagy többség kész elutasítani minden olyan javaslatot, ami nem veszi figyelembe a Parlament pozícióját" – szögezte le az olasz szocialista politikus a találkozót követően.

Bár az Európai Parlament nem módosíthatja a kormányok megállapodását a hétéves pénzügyi tervről, de elutasíthatja (vagy jóváhagyhatja azt). Sassoli szavai azért is érdemelnek figyelmet, mert az EP pozíciója rendkívül távol áll attól a javaslattól, amit Charles Michel, az Európai Tanács elnöke egy hete letett az asztalra. Michel az EU27-ek nemzeti összjövedelmének (GNI) 1,074 százalékát javasolja a kiadások fő összegének, miközben a Parlament minimum 1,3 százalékot akar. A két szám között 230 milliárd euró a különbség, de még nagyobb, 300 milliárd euró a legspórolósabb tagállamok (Ausztria, Dánia, Hollandia és Svédország) pozíciója között.

Elkezdték egymást gyúrni a politikusok

Ilyen előzmények után csütörtökön este 6-tól 8-ig a 27 tagország vezetői a plenáris ülésen egymás után elmondták, milyen büdzsét szeretnének és melyek számukra a vörös vonalak. Mint utóbb források elmondták, Charles Michel a bevezetőt egyfajta „csoportterápiára”, mások szerint bemelegítésre használta még a vita élesebbre fordulása előtt.

A levezető elnök ezt követően szünetet rendelt el, majd rögtön elkezdődtek a kétoldalú konzultációk az összes tagállam vezetőjével olyan sorrendben, hogy melyikük, mikor látja majd el az EU rotációs elnökségét. Elsőként Andrej Plenkovic következett, és mivel Magyarország legközelebb 2024-ben ad elnökséget, Orbán Viktor – akivel csütörtök délelőtt már egyszer megbeszélést tartott Michel – a 9-10-ik volt a sorban.

A kétoldalú találkozók valamikor éjfél körül értek véget. Ezt követően a szakértők vették át a stafétabotot, akik legkésőbb péntek reggelig elkészítették a módosított szöveget, amit a nap folyamán a vezetők újra megvitathatnak.

Kevés konkrétum derült ki

A megbeszélések tartalmáról nagyon kevés információ szivárgott ki, lényegében csak annyi, hogy egyelőre minden ország, illetve országcsoport tartja magát a saját álláspontjához, a kompromisszumkészség kevés jelét mutatva.

Az Európai Tanács elnöke által kidolgozott javaslat magyar szempontból több kedvező elmozdulást is tartalmazott az előző, finn tárgyalási kerethez képest. A gazdagabbaktól 5,4 milliárd euró felzárkóztatási pénzt átcsoportosítottak a szegényebb országokhoz és régiókhoz. Az ügylet magyar hozadéka az első becslések szerint plusz 600 millió euró, amivel még mindig nagyjából 6 milliárd euróval elmaradna a magyar kohéziós csekk a 2014 és 2020 közötti időszakhoz képest.

Egy további, figyelemreméltó fejlemény annak a javaslatnak a felpuhulása, amely jogállami feltételekhez kötné az uniós kifizetéseket. Az Európai Bizottság rendszerszintű problémák esetén kezdeményezhetné a kifizetések felfüggesztését vagy csökkentését. Az esetleges szankciók tanácsi elfogadása azonban nehezebbé válna, mint a korábbi tervezetben a szavazási szabályok módosítása miatt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos