3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Meglepően nagyot estek az árak – Matolcsyék már készíthetik az ollót – de nem emiatt gyengül a forint.

A fogyasztói árak 1,4 százalékkal csökkentek idén januárban a tavalyi év első hónapjához képest, míg tavaly decemberrel összehasonlítva 0,2 százalékkal lettek alacsonyabbak - közölte a KSH. Januárban olcsóbb lett az üzemanyag, a háztartási energia és az élelmiszerek, de drágult az alkohol és a cigaretta. Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője emlékeztetett arra, hogy az MNB a decemberi inflációs jelentésében idén az első három hónapban mínusz 0,1 százalékos éves inflációs rátával számolt, de a januári adat után is úgy tűnik, hogy az előrejelzés nem fogja megállni a helyét. Az elemző szerint emiatt már márciusban csökkentheti az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa, és három-négy lépésben az irányadó rátát a jelenlegi 2,1 százakról akár 1,5 százalékig vághatja.

Bár úgy tűnik, mintha a továbbra is a negatív tartományban tartózkodó és egyre süllyedő inflációs számok megjelenése után gyengült volna a forint, de ennek a mozgásnak a hátterében sokkal inkább külső hatások állnak a Commerzbank szakértői szerint. A piac ugyanis továbbra is ideges az ukrán és a görög helyzet miatt, az innen érkező hírek a meghatározók az árfolyammozgások szempontjából.

A görög parlament kedd éjjel kényelmes többséggel bizalmat szavazott Alekszisz Ciprasz miniszterelnök kormányának. Ciprasz a szavazás előtt tartott beszédében azt ígérte, hogy nem engedi Görögországot "visszatérni a gazdasági megszorítások és a nemzetközi pénzügyi mentőprogramok korszakába". Kijelentette, hogy az új kormány nem fogja kérni a 240 milliárd eurós, február 28-án lejáró mentőprogram meghosszabbítását. Leszögezte viszont, hogy a görög adósságproblémára továbbra is európai uniós keretekben keresnek megoldást.

Nem derült ki újdonság a lehetséges háborúról sem. A kijevi vezetés ma azt nyilatkozta, hogy készen áll arra, hogy hadiállapotot vezessen be Ukrajna egész területén, ha tovább romlik a helyzet a keleti országrészben. Az orosz külügyminiszter azonban azt nyilatkozta ma, hogy Moszkvában meg vannak győződve arról, hogy az ukrán válság politikai megoldással ér véget.

Egy hónap múlva indul a társasházak energetikai korszerűsítéseit segítő Otthon Melege Program. Összesen 10 milliárd forintos keretösszeggel nyílik meg március a pályázat. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt pályázatra azok a minimum 5 maximum 60 lakással rendelkező társasházak és lakásszövetkezetek jelentkezhetnek, amelyek az energia-megtakarítást eredményező korszerűsítési fejlesztéseik megvalósításához szeretnének vissza nem térítendő támogatást igénybe venni. Fontos, hogy a társasházak a kiírást követően minél gyorsabban beadják jelentkezésüket a pályázatra.

Eladták a Viasat 3 és Viasat 6 tévécsatornákat a Sony Pictures Television Networks-nek. Ezzel tovább bővül a cég magyarországi portfóliója, mely az AXN, AXN White, AXN Black csatornákat, illetve két digitális szolgáltatás, az AXN NOW és AXN Player platformokat tartalmazza.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG