<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Tovább romlott júliusban a DIW Berlin német gazdaságkutató intézet konjunktúrabarométere, és recesszióra enged következtetni a harmadik negyedévben.

A szerdán az MTI-nek elküldött beszámoló alapján a DIW Berlin (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet konjunktúrabarométere júliusban 71,8 pont lett. Ezzel a harmadik negyedévre vonatkozóan messze az átlagos gazdasági növekedési ütemet jelző 100 pontos küszöbérték alá került.

Az index júniusi értéke 93,8 pont volt, a teljes második negyedéves pedig 92,5 pont. A mutató 2020 második negyedévében érte el a legalacsonyabb értéket 56,2 ponton, amiről a harmadik negyedévben 133,4 pontra szökött fel. Az azóta eltelt idő alatt mindvégig 100 pont felett tartózkodott, eltekintve az idei második negyedévtől, amikor újból az átlagos növekedési ütemet jelző küszöbérték alá húzódott vissza.

Forrás: DIWForrás: DIW

Az energiaválság roppantja meg a német gazdaságot

Különösen az energiaválság lassítja továbbra is a német gazdaságot, a gázhiány és az emelkedő energiaárak miatt kialakult aggodalmak hatására. A globális ellátási láncok problémái csak lassan enyhülnek; az ukrajnai háború és a kínai járványvédelmi intézkedések tovább szűkítették az ellátási csatornák keresztmetszetét. A tél folyamán még az ellátási nehézségek enyhülését jelezték előre gazdaságkutatók.

Az említett tényezők nemcsak a német gazdaságot, hanem a világgazdaságot is megterhelik, és egyes esetekben több évtizede nem tapasztalt inflációs rátákhoz vezetnek. Mindezek a gazdasági nehézségek visszafogják a német exporttermékek iránti keresletet. A szokatlanul gyenge exportteljesítmény és az energiaimport árának ugrásszerű növekedése miatt fordult májusban a német külkereskedelmi mérleg hosszú idő óta első alkalommal negatív tartományba.

Borítékolható, hogy csökkenni fog a német GDP

"Az exportorientált és energiaigényes német növekedési modell jelenleg elérte lehetőségei határait" - mondja Guido Baldi, a DIW gazdasági szakértője az MTI összefoglalója szerint. "Az előző hónapokhoz képest a barométer értéke ismét jelentősen csökkent, és azt jelzi, hogy a német bruttó hazai termék az idei harmadik negyedévben zsugorodni fog".

Különösen a német ipar szenved a gyengülő világgazdasági teljesítménytől. A korábbi hónapok problémái nem enyhültek - a rendelési helyzet feszült, és a még mindig magas rendelésállományt csak lassan lehet feldolgozni a megszakadt ellátási láncok és a köztes termékek ebből eredő hiánya miatt. Az elkövetkező hónapokban további nehézségekkel is számolni kell. "A német ipar aggodalommal tekint a jövőbe" - mondja Laura Pagenhardt, a DIW gazdasági szakértője. "A folyamatos alapanyaghiány mellett a közelgő tél és a gázellátás esetleges korlátozása bizonytalanná tette a termelési tervek megvalósítását" - hangsúlyozta.

Az MTI arra is kitér: a szolgáltatóipari ágazatokban is csillapodik a lelkesedés, mivel az elmúlt hónapok lendülete lassacskán megtorpanni látszik. A háztartások vásárlóereje a magas infláció miatt jelentősen csökkent, és nem minden ok nélkül aggódnak az energiaválság további következményei miatt. A munkaerő-piacon az elkövetkező hónapokban valószínűleg csökken a kereslet, bár a szakképzett munkaerőre még mindig sok helyen égető szükség van. "A gyenge első félév után a német gazdaság már a harmadik negyedévet is nagy ellenszéllel kezdi. A recesszió kockázata jelentősen megnőtt" - foglalta össze a DIW konjunktúrabarométer-felmérésének a megállapításait Baldi.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Makro / Külgazdaság Vészjósló értesülés: útnak indult az orosz nukleáris tengeralattjáró
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 08:41
Állítólag a NATO hírszerzési jelentést küldött a tagországoknak, figyelmeztetve, hogy a K-329 Belgorod orosz nukleáris tengeralattjáró „eltűnt a bázisáról”.
Makro / Külgazdaság Lecsap az USA, ha Putyin beveti az atomfegyvert?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:13
Ezt jelentette ki vasárnap David Petraeus, a CIA volt igazgatója és nyugalmazott négycsillagos tábornok. Mutatjuk, mi történt az orosz-ukrán háborúban és annak kapcsán az elmúlt tizenkét órában.
Makro / Külgazdaság Megint rossz lóra tett Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 06:33
A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő nyerte váratlanul szoros eredménnyel az elnökválasztás vasárnap rendezett első fordulóját Brazíliában. Ellenfele az a jobboldali Jair Bolsonaro hivatalban lévő elnök lesz az október 30-án esedékes második fordulóban, akit a magyar kormányfő is a támogatásáról biztosított.
Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG