BUX
35 167.99
-0.58%
-204.00
OTP
10 730.00
-1.11%
-120.00
MOL
1 793.00
-0.94%
-17.00
RICHTER
6 525.00
+0.23%
+15.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
2018. október 11. 11:24

A modern világban páratlan bűntett elkövetésével egy 15 fős osztagot vádolnak, amelynek tagjai között kriminalisztikai szakértő is volt. Rijád egyre nagyobb erőforrásokkal és egyre brutálisabb eszközökkel próbálja elhallgattatni az egyre növekvő számú szaúdi emigráns közösséget.

Hivatalnokok és egy török rendőr a szaúdi konzulátus előtt Isztambulban. (EPA/SEDAT SUNA)

A török sajtó tegnap nyilvánosságra hozta azon 15 fős szaúdi halálosztag tagjainak nevét és fényképét, amely a török elhárítás alapos gyanúja szerint szerint megölte és feldarabolta Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságírót Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán.

A kommandóban megtalálhatjuk a különleges erők tisztjeit, hírszerzőket és egy kriminalisztikai szakértőt is. A Washington Post értesülése szerint az amerikai hírszerzés a lehallgatott telefonbeszélgetések alapján előzetesen értesült a tervezett merényletről, de nem értesítette Ankarát.

Halál a kritikusokra

Az 59 éves Hasogdzsi tavaly hagyta el Szaúd-Arábiát, és azóta az Egyesült Államokban élt, a Washington Post külső munkatársaként dolgozott. Múlt kedden azért kereste fel az isztambuli szaúdi konzulátust, mert szüksége volt szaúdi dokumentumokra, hogy házasságot köthessen török menyasszonyával. Ő az épületnél várta, de hiába.

Hasogdzsi az elmúlt időszakban több cikkében is bírálta az arab királyság fellépését a másként gondolkodókkal szemben, a szaúdi intervenciót Jemenben, és hazája Katar és Kanada elleni megnyilvánulásait is.

A New York Timesnak egy magasrangú török hivatalnok elmondta, hogy Ankara szerint a kivégzést a szúdi királyi udvar legmagasabb köreiben rendelhették meg. A török politikai vezetés most elképesztően dühös, hogy Rijád Törökországot választotta színhelyéül ennek a modern világban páratlanul brutális bűntett elkövetésének.

Koronaherceg a világbotrány epicentrumában

De mi lehet az oka, hogy a 32 éves Mohamed bin Szalmán (MBS), a forrófejű szaúdi koronaherceg – akinek számos bukott katonai beavatkozás szárad már a lelkén -, és aki dollár milliárdokat költött ez elmúlt időszakban Rijád nemzetközi imázsának javítására, most egy politikai világbotrányt kockáztasson egy újságíró kedvéért?

Nos, bár MBS egy új, pozitív szaúdi imázst akart felépíteni külföldön, belföldön egyre keményebben nyomta el a vélemény-szabadságot. Ez hozzájárult ahhoz, hogy míg az USA 2014-ben még csak 33 szaúdinak adott menedékjogot, addig ez a szám 2016-ban már 47 főre ugrott.

Rijád erre a folyamatra úgy reagált, hogy egyre nagyobb erőforrásokkal próbálta elhallgattatni az egyre növekvő számú emigráns közösséget. Ez az elmúlt hetekben Kanada vonatkozásában vált nyilvánvalóvá, amellyel augusztusban súlyos diplomáciai csetepatéba keveredett és ahonnan hazarendelte a szaúdi diákokat. Igen ám, de a friss adatok szerint legalább 20 szaúdi diák inkább politikai menedékjogért folyamodott Ottawában.

A szaúdi közállapotokat jól jellemzi, hogy a titkosszolgálat elkezdte zaklatni a hazatérni nem kívánó diákokat. Amikor egyikük, Omar Abdulaziz nyíltan megtagadta a hazatérést az őt felkereső két szaúdi tisztnek, akkor Rijádban bosszúból letartóztatták két fivérét és számos barátját. Kiszivárgott információk szerint Rijád több ezer értelmiségit vett őrizetbe tavaly szeptember óta és csak azután engedte szabadon őket, miután aláírtak egy fogadalmat, hogy nem kommunikálnak a külvilággal a valós szaúdi állapotokról.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Borsod után Somogyban lesz a legtöbb iskolaőr
Kormos Olga | 2020. július 16. 16:09
Eddig 491 iskolában jelezték az igényt iskolaőri jelenlétre, ezekben már biztos, hogy szeptemberben az új tanévet a diákokkal és pedagógusokkal együtt az iskolaőrök is megkezdik. A tanintézmények között öt gimnázium szerepel, az összes többi szakgimnázium, szakiskola, általános iskola, illetve gyógypedagógiai módszertani intézmény.
Makro / Külgazdaság 3 milliárd forintos beruházás után újranyílt a Waberer Medical Center
Kormos Olga | 2020. július 16. 15:57
3 milliárd forintos befektetéssel nem csak újranyílt a Waberer Medical Center, - benne a hazai privát piacon egyedülálló Walk in Center -, de a fejlesztéseknek köszönhetően májustól az Ortopédiai és Mozgásszervi Centrum, most júliustól pedig a Kardiológiai Centrum indult el tesztüzemmel.
Makro / Külgazdaság Egyre súlyosabb a koronavírus-helyzet több szomszédunknál is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 16. 14:56
Romániában 777 új koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, és ezzel ismét megdőlt az egy nap alatt jegyzett megbetegedések csúcsa.
Makro / Külgazdaság Szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik, hogy Mészáros Lőrinc szabályosan használta-e fel az állami milliárdokat
Vég Márton | 2020. július 16. 13:48
Összesen 45 milliárd forintot oszt szét a kormány a vidéki szálláshelyek között, ebből medencét és szaunát is építhetnek. Csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik, hogy szabályos volt-e a pénz felhasználása.
Makro / Külgazdaság Július végén dől el, hogy változik az életünk augusztus 15. után
Mester Nándor | 2020. július 16. 11:53
A kabinet határozottan kéri a lakosságot a maszkviselési kötelezettség betartására – hangzott el a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Itt a kormány döntése az augusztusi tűzijátékról!
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 10:34
A kormány a szerdai ülésen döntötte el az idei ünnepségsorozat sorsát.
Makro / Külgazdaság Készülnek szeptemberre az óriásbankot formázó pénzintézetek
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 10:14
Az azonnali fizetési rendszer (afr) országos bevezetését követő négy hónapban több mint 14 millió azonnali átutalást kezeltek sikeresen a Takarékinfo Zrt. által egyszerre három, az egyesülési szándékukat már bejelentett nagybank (Takarékbank, MKB, Budapest Bank) részére kiépített rendszerek, ez az összes hazai afr-tranzakció csaknem 40 százaléka. Az azonnali fizetési rendszer népszerű az ügyfelek körében, az utalások 34 százaléka a banki üzemidőn kívül, délután 5 és reggel 8 óra között történik, átlagos összegük eléri a 169 ezer forintot.
Makro / Külgazdaság Két megyében megugrott a fertőzöttek száma - friss koronavírus-statisztika
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 08:54
Ötödik napja nincs magyar áldozata a koronavírusnak, de ezúttal 16 új fertőzöttről érkezett jelentés - ebből Csongrád-Csanádban és Borsodban van 12.
Makro / Külgazdaság Zöld utat kapott az egyszer használatos műanyagok betiltása Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 08:36
Egyelőre csak megteremtik a lehetőségét annak, hogy 2021 nyarától olyan rendeleteket hozzon a kormány, amelyben betilthatja egyes termékek gyártását, használatát és kereskedelmét is.
Makro / Külgazdaság Hatalmasat zakózott az orosz gazdaság a járvány miatt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 15. 20:02
Az orosz bruttó hazai termék 9,5-10 százalékkal esett vissza a második negyedévben - közölte az orosz központi bank szerdán.
Friss
hírlevél