BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2016. szeptember 2. 10:35

Megalázó módon a CDU párt Merkel saját körzetében harmadik helyre futhat be vasárnap. Egy évvel a nyitott kapuk meghirdetése után a menekültek és a migránsok integrációja több sebből vérzik. A kancellár további politikai sorsát nagyban befolyásolja, hogy vajon összeomlik-e az ő bábáskodása mellett létrejött EU-török migránsmegállapodás.

Fotó: EPA/Soeren Stache

A vasárnapi Mecklenburg-Elő-Pomerániában tartandó helyi törvényhozási választáson nagy pofon néz ki a német kereszténydemokratáknak (CDU) és vezetőjüknek, Angela Merkelnek. Holott a kancellár politikai sorsát nagyban befolyásolja ez a választás. Pont a saját körzetében egy megerősítő szavazás kellene ahhoz, hogy az európai színpadon is a kontinens valódi vezetőjeként léphessen föl.

Szeptember 16-án a pozsonyi Európai Csúcson komoly teher hárul rá a Brexit utáni forrongó tagállami kedélyek lecsillapítására. A Visegrádi Négyek össztüzet zúdítanak rá bevándorlási politikája miatt. A görögök pedig azzal vádolják, hogy az országukra kényszerített megszorításokkal a padlóra vitte a gazdaságukat.

Inkább Putyin, mint Merkel?

A keletnémet helyi választás előjelei pedig csöppet sem rózsásak. Egy szerdai felmérés szerint az eurószkeptikus és Merkel nyitott kapuk politikáját hevesen ellenző AfD párt 23 százalékkal megelőzheti a CDU-t, amelyet csak a harmadik helyre várnak, 20 százalékkal. Mi több, a rejtőzködő szavazók miatt még nagyobb csapás is elképzelhető: az év eleji szászországi választásoknál a kutatók 19 százalékot jósoltak az AfD-nek, de az eredmény végül 24 százalék lett. A Merkel által saját országára erőltetett Willkommenskultur egyes társadalmi rétegeknél olyan szintű gyűlöletet váltott ki, hogy a friss felmérések szerint az AfD szavazók 30 százaléka jobban bízik Putyinban, mint Merkelben!

Pont a héten van egy éve, hogy a kancellár meghirdette a nyitott kapuk politikáját, ám pártjának mélyrepülése és a migránsok integrációjával kapcsolatos súlyos ellentmondások miatt az utóbbi napokban módosított a kommunikációján. A menekültek és migránsok integrálása ugyanis több sebből vérzik: az újonnan érkezett muszlimok képzettségi szintje alacsony, német nyelvtudásuk úgyszintén, miközben a nagyvállalatok érdeklődése irántuk, mint munkaerő, gyakorlatilag nem létezik. A menekültek nagy része ráadásul a nagyvárosokba igyekszik, márpedig az utóbbi években az ingatlan-árak és a bérleti díjak az egekbe szöktek Németországban, így a jövevények csak még élesebbé teszik a kedvező áru lakhelyért folytatott harcot.

A migráns gyerekek tízezrei szétfeszítik az oktatási rendszer kereteit, a kiírt új tanári állásoknak csupán a felét sikerült betölteni. 2015 késő nyarának felülről inspirált optimizmusának már nyoma sincsen Németországban. Miközben tehát a német társadalmi struktúrák túl vannak terhelve, súlyos ellentmondásra mutat az is, hogy egy menekült havi ellátása Németországban jelenleg 1350 euróba kerül átlagosan – összesen évente 24 milliárd euróba – miközben a válságövezetek menekülttáboraiban (Jordánia, Libanon) az ENSz csupán napi egy eurós kerettel gazdálkodik.

Káncz Csaba

Erdogan kezében a szálak

Merkel további politikai sorsát nagyban befolyásolja, hogy vajon összeomlik-e az ő bábáskodása mellett létrejött EU-török migránsmegállapodás. A törökök az EU vízummentesség feloldását követelik még az ősszel, viszont gyakorlatilag lehetetlen, hogy ez megkapja a tagállamok támogatását. Mindenesetre Berlinben már terv készült a német szövetségi kormányban arra az esetre, ha a menekültpaktum Erdogannal elbukik.

A pénzügyminisztérium álláspontját rögzítő dokumentumban a tárca Európa-ügyi osztályának munkatársai kiemelték: teljesen kiszámíthatatlan, hogy miként alakulnak a belpolitikai fejlemények Törökországban, ezért nem lehet kizárni, hogy intézkedésekre lesz szükség "európai szinten". Az EU területére illegálisan belépő embereket, illetve azokat a menekülteket, akiktől humanitárius okok miatt nem lehet megtagadni a belépést, "a határhoz közeli gyűjtőtáborokban" kell elhelyezni, és regisztrációjuk után "kvóták alapján" szét kell osztani őket a tagállamok között - áll a dokumentumban. A dokumentumban az is olvasható, hogy a "migrációs útvonalak átrendeződése" esetén megfontolandó a határellenőrzés kiterjesztése az Ausztriával közös határ mellett a svájci és a francia határra is.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Újabb szigorítás jön? Itt nézheti élőben a bejelentést!
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 10:57
Vasárnap 11 órakor Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejeneltést tesz a kormány döntéseiről a koronavírus járvány terjedésének megelőzésére.
Makro / Külgazdaság Futótűzként terjed a koronavírus - már Donald Trump is maszkot húzott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 12. 09:23
Egy nap alatt több mint 218 ezerrel nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma a világban - még Trump elnök is maszkot húzott, pedig korábban inkább kigúnyolta azt, aki így tett.
Makro / Külgazdaság Nyoma sincs a második hullámnak nálunk: nagyot esett az aktív fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 09:04
5 új fertőzöttet találtak, új áldozat nincs, 62-en meggyógyultak - nagyot esett az aktív fertőzöttek száma. 3000 fölé emelkedett a gyógyultak száma
Makro / Külgazdaság Elképesztő izgalmakkal folytatódik ma a lengyel elnökválasztás
MTI | 2020. július 12. 08:05
Megnyíltak vasárnap a szavazóhelyiségek a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában - megjósolhatatlan, hogy a hivatalban lévő Duda vagy kihívója, Rafal Trzaskowski nyer.
Makro / Külgazdaság Ott valósulhatnak most meg a legoptimistább forgatókönyvek, ahol a legnagyobbat pusztította a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. július 11. 19:42
A vártnál gyorsabbnak tűnik a gazdaság visszaépülése azokban a szektorokban, ahol nagyon sokan veszítették el a munkájukat.
Makro / Külgazdaság Horvátország: hétfőtől kötelező a zárt téri maszkviselés
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 16:58
Az emelkedő koronavírus-esetszámok miatt.
Makro / Külgazdaság Közel 12,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. július 11. 09:57
Egy nap alatt több mint 220 ezerrel nőtt a betegek száma.
Makro / Külgazdaság Tizedével esett vissza az ország áramtermelése májusban a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 11. 09:25
A járvány mellett az is hozzájárult a csökkenéshez, hogy kettővel kevesebb munkanap volt a hónapban, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a jövő héten jelenthet be szigorításokat
MTI | 2020. július 10. 20:17
Orbán Viktor a hétvégén áttanulmányozza a szakértők által készített javaslatcsomagot és a jövő héten jelenthet be újabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.
Makro / Külgazdaság Híven tükrözik az Orbán-rendszer lényegét a milliárdos Kisfaludy-pályázatok - A hét videója
Izsó Márton - Vég Márton | 2020. július 10. 20:01
Számtalan cikk jelent meg a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt Kisfaludy-pályázatokról, amelyekből kiderült, hogy Mészáros Lőrinctől Hernádi Zsoltig ki hány milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el szállodafejlesztésre. Arról viszont kevesebbet lehetett olvasni, hogy alapvetően mi a probléma ezekkel a pályázatokkal, amelyek pedig tökéletesen leképezik az Orbán-rendszer gazdaságpolitikáját. E problémákát járta körül munkatársunk, Vég Márton.
hírlevél