1p
Mesterházy Attilát javasolja az MSZP országos elnöksége a párt miniszterelnök-jelöltjének - jelentette be Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke
Mesterházy Attilát javasolja az MSZP országos elnöksége a párt miniszterelnök-jelöltjének - jelentette be Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke Budapesten sajtótájékoztatón.

 A pártelnök az elnökségi ülés szünetében újságíróknak elmondta, hogy az országos elnökség a döntést egyhangúlag hozta meg; előtte konzultáltak a megyei elnökökkel is, ahol többségi támogatást kapott ez a javaslat.

Közölte: szombaton a választmány vitatja meg a javaslatot, majd a választmány és az elnökség közös előterjesztéséről a december 12-i kongresszus dönt.

Lendvai Ildikó közölte: a választmánynak olyan jelöltet javasolnak, aki "a jövő embere", aki hosszabb távra is a magyar baloldal meghatározó személyisége lehet.

Hozzátette: Mesterházy Attila frakcióvezetőként támogatta, és amíg szükséges, támogatja az ország érdekében a kormány válságkezelő munkáját, de távolabbra tekint, részt vesz azoknak a lépéseknek a meghatározásában, amelyek a válság után szükségesek Magyarország számára.

A politikus sajtónyilatkozatában azt mondta, olyan jelöltet javasolnak, aki a fiatal politikus generáció tagja, de már hosszabb ideje bizonyított a párt legfelső vezetésében is. Olyan jelöltet javasolnak, aki egyszerre képviseli a folytonosságot és a megújulást; jól ismeri a párt életét Budapesten és vidéken, becsülik a baloldalon, de demokratikus elkötelezettsége miatt tisztelik a pártbázison túl is - mondta a pártelnök.

Lendvai Ildikó szerint jelöltjük kemény vitatkozó, de sosem lépett fel megosztó szerepben sem párton belül, sem párton kívül. Hozzátette: Mesterházy Attila jártas az európai politikában és a nemzetközi baloldal világában, számára meghatározóak az európai értékek.

Kormánybiztossá nevezte ki a miniszterelnök Horváth Csaba szocialista önkormányzati és parlamenti képviselőt - közölte a kormányszóvivői iroda. A tájékoztatás szerint Demszky Gábor főpolgármester korábbi humánpolitikai helyettesének a fővárossal összefüggő kormányzati tevékenység összehangolása lesz a feladata. Horváth Csaba november 25-étől tölt be a kormánybiztosi posztot.
Az MSZP elnöke hangsúlyozta: december 12-től lesz miniszterelnök-jelöltje az MSZP-nek, és ezzel  új összefogás és új korszak kezdődik a párt választási felkészülésében.

Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezetője azt mondta, hogy igent mondott a felkérésre. Az MSZP alelnöke elmondta, azért vállalja a jelöltséget, mert hisz abban, hogy az MSZP nemcsak az ország iránti bizalmat tudta visszaszerezni az eddigi politikájával, hanem a következő időszakban meghirdetendő politikájával a szocialista párt képes lesz a bizonytalan baloldali szavazókat megszólítani, és képes lesz arra is, hogy a centrum józan, demokratikus, felelős szavazóit is megszólítsa.

Mesterházy Attila azt mondta: "küzdő típus vagyok, olyan személyiség, aki az utolsó pillanatig harcol a célért, és az utolsó pillanatig harcol az igazáért". Hozzátette: erre a hozzáállásra szükség lesz, hiszen "110 százalékos hozzáállásra" van szükség, hogy a jelenlegi tendenciákat meg tudják fordítani, és hogy az MSZP sikeresen szerepeljen a választásokon.

A frakcióvezető közölte: "egyet ígérhetek, nagyon kemény ellenfele, de nem ellensége leszek a mérsékelt és demokratikus jobboldalnak, egyben azt is szeretném jelezni, hogy kérlelhetetlen ellenfele leszek a szélsőjobboldalnak".

Mesterházy Attila szerint a következő időszak komoly kihívásokkal szembesíti az MSZP-t, de egy jó csapattal, együttműködéssel és összefogással ezeknek meg tud felelni a szocialista párt. A sajtótájékoztatón nem lehetett kérdezni, mert a két politikus visszament az elnökség ülésére.

Kovács Lászlót az MSZP elnökségének keddi döntése nem befolyásolja abban, hogy saját lehetőségeivel segítse a szocialista pártot a sikeres választási szereplés érdekében. A volt pártelnök és EU-biztos elmondta: tudomásul veszi az elnökség döntését arról, hogy Mesterházy Attila frakcióvezetőt javasolják miniszterelnök-jelöltnek.

Kovács László az MTI kérdésére úgy fogalmazott: az elmúlt időszakban sok szocialista politikus megkereste, hogy szívesen látnák kormányfőjelöltként. Hivatalosan azonban - mint mondta - nem kapott megkeresést ez ügyben a párt vezetőitől. Az MTI úgy tudja, az elmúlt napokban - közeledve a keddi országos elnökségi, orszá


Fidesz: Gyurcsány visszatérését készítik elő

A Fidesz szerint azzal, hogy Mesterházy Attilát javasolja az MSZP elnöksége a párt miniszterelnök-jelöltjének, tovább folytatódik, újra támad a Gyurcsány-Bajnai-korszak. Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője úgy fogalmazott: Mesterházy Attila, az MSZP jelenlegi parlamenti frakcióvezetője pontosan egyet jelent a múlttal, egyet jelent a Gyurcsány-Bajnai-korszakkal, azokkal a megszorításokkal, amelyek "megkeserítik" az emberek életét, és amelyek lehetetlenné teszik az ország növekedését az elkövetkezendő időszakban. A fideszes politikus emlékeztetett: Mesterházy Attila korábban Gyurcsány Ferenc helyetteseként dolgozott az ifjúsági és sportminisztériumban.

Hozzátette: Mesterházy Attila az országgyűlési "kulcsfigurája" a megszorító intézkedések parlamenten keresztül való "áterőszakolásának", hiszen ha az általa vezetett MSZP-frakció nem támogatta volna, nem támogatná a "brutális megszorító intézkedéseket", akkor azok nem lépnének életbe.

Mesterházy Attila ahhoz a múlthoz tartozik, amelyet a magyar emberek le akarnak zárni - mondta Szijjártó Péter, aki szerint a szocialista politikus jelölése azt mutatja, hogy az MSZP Gyurcsány Ferenc volt kormányfő hatalomba való visszatérését próbálja előkészíteni.

Nyugdíjprémium: Bajnai 2011-től lát esélyt rá
Büdzsé: tízmilliárdot átcsoportosítana az MSZP
Sólyom és Orbán a legkevésbé utált politikusok
Elegen dolgoznak az Országgyűlésben
A nem szavazók pártja lenne az egyik SZDSZ-utód?
Putyin a dácsájában fogadja Orbánt
 

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hol a legjobb Európában vonatozni?
Elek Lenke | 2024. május 19. 14:22
Magyarország az előkelő 10. helyen végzett.
Makro / Külgazdaság Mi jár Matolcsy György fejében?
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:19
A jegybankelnök által vezetett Monetáris Tanácsnak kedden arró kell döntenie, mennyivel csökkentse a most 7,75 százalékos jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG