5p
Izzik a hangulat a német belpolitikában, Merkelt jobbról és balról is támadják a menekültek miatt. Mi lesz, ha ráadásul vége lesz a télnek, elülnek a tengeri viharok, és ismét napi tízezer menekült fog Németországba érkezni? – teszi fel a kérdést a német sajtó. A kölni támadások sok mindent megváltoztattak, még talán Angela Merkel eddig szilárd politikáját is.
Leszbosz szigetén (Fotó: UNHCR)

Angela Merkel tíz éve kancellár, de a következő tíz hétben eldőlhet, hogy még meddig – írja az N24.de. Az év első 14 napjában máris 51 ezer új menekültet regisztráltak Németországban, és ha márciustól javul az idő, a Balkán-félszigeten elmúlik a kemény tél, elülnek a tengeri viharok, minden szakértő szerint ismét megugrik majd a menekültek száma. Ma is napi 2-3 ezer ember kel át Törökországból Görögországba, a szeptember-októberi csúcsokon azonban ez napi tízezer körül volt.

A lap szerint az lenne a cél, hogy a menekültáradatot napi ezer, évi mintegy 360 ezer főre csökkentsék. Ennyi embert az ország még tudna integrálni, és a lakosság is el tudna viselni. Nagy politikai siker lenne, ha a menekültek számát töredékére lehetne csökkenteni.

Beszélsz olyan csúnyán németül, mint egy bajor?

Jelenleg forr a német politikai élet, politikai viták és támadások tömkelege zajlik, még a fenyegetőzés is gyakori, a német nagykoalíció törzsét adó CDU/CSU kereszténydemokrata pártszövetségen belül is. A menekültek útvonalán fekvő és különösen sok megpróbáltatást átélő Bajoroszág konzervatív pártja, a CSU rendszeresen szembehelyezkedik Merkellel és annak pártjával, a CDU-val.

A B5 Aktuell rádió mai híre szerint például a CSU fejébe vette, hogy a bajor alkotmányt kiegészíti, és a menekülteket kötelezi az ország kultúrájával és alapértékeivel, nyelvével, a toleranciával kapcsolatos elvek elfogadására. (A német nyelv elsajátítása mint a külföldiekre nézve kötelező előírás egyébként már ősszel is felmerült a párt elképzelései között, sok német nem kis derültségére, mivel a bajorok maguk szintén híresen ronda tájszólással beszélnek.) Az ellenzék az alkotmány módosítgatását mindenesetre csak szimbolikus jelentőségűnek tartja.

Megfenyegették Németország szomszédait

A CSU volt vezetője, Edmund Stoiber most nem hivatalos véleményében kilátásba helyezte, hogy a bevándorlók számának korlátozásával kapcsolatban pártja csak márciusig fog visszafogottan viselkedni. (Ekkor helyi választások lesznek az egyik tartományban.) Többször elhangzott mostanában német politikusoktól, hogy Angela Merkel hiába erőlködik EU-s megoldáson a menekültkérdésben, úgy látszik, Németországnak magának kell kezébe vennie a dolgokat.

Ha majd lezárjuk a határokat, és senkit sem engedünk be, aki biztonságos harmadik országból érkezik, akkor majd a többi EU-tagország is rájön, hogy ez nem német, hanem európai probléma – így összegezhető a veterán politikus véleménye.

Megint mindent Németország fizet?

A német kormány az N24 szerint kétségbeesve keresi a külső megoldásokat, mint a közel-keleti táborok ellátásának javítása, a Törökországban élő szíriaiaknak munkavállalási engedély megadása, gyerekeik iskolába küldése, az embercsempész-csónakok szétrombolása.

Merkel és Erdogan

Csakhogy a jelek szerint az EU-tagállamok ebben is keresztbe tettek nekik, nem fizették be ugyanis azokat a pénzeket, hárommilliárd eurót, amit tavaly Törökországnak ígértek. Ezért állítólag a törökök továbbra sem igazán tartják vissza a menekülteket. Félő, hogy az egész számlát Németország lesz kénytelen állni.

Algéria, Marokkó biztonságossá nyilváníttatik

Az egész egy versenyfutássá vált az idővel. A szilveszteri kölni – és mint kiderült, kisebb mértékben más városokban is előfordult – szexuális és rablótámadások után ugyanis a német lakosságon belül először kerültek többségbe (51 százalék) azok, akik szerint az ország nem tudja megoldani a menekültproblémát.

Az egyik német miniszter éppen Törökországban tárgyal, a másik Észak-Afrikában próbálja elérni, hogy olyan országok, mint Algéria, Makorró, visszafogadják saját, Németországból kitoloncolt polgáraikat. Ezek az országok azonban fejlesztési pénzeket szívesen vesznek, de saját bűnözőikből nem kérnek. Most felmerült, hogy biztonságos országokká nyilvánítsák őket, ahonnét nem kell menekülteket befogadni. Nem is engednék be őket az ország belsejébe, hanem eleve egy gyorsított eljárásnak vetnék őket alá, ami már a balkáni gazdasági menekülteknél eléggé jól bevált.

Ötmilliárdot kérnek lakásra és oktatásra

A szocialisták (SPD) is kritizálják Merkelt, amiért az végre fontolgatja a menekültek számának valamiféle korlátozását – írta a Reuters. Szerintük ennek semmi értelme, amíg a határokat meg nem erősítik. Az SPD azonban főleg az integrációval foglalkozik, ötmilliárd euró értékű követeléscsomagot állított össze, amelyben százezres nagyságrendű lakásépítés, új napközi otthonos óvodák és tanerők szerepelnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az angol válogatott mellesleg megmentett egy brit iparágat
Bózsó Péter | 2024. július 15. 15:01
A labdarúgó-Eb 3 milliárd fonttal lendíti fel a brit gazdaságot, noha a kiskereskedelmi kilátások nem rózsásak.
Makro / Külgazdaság Két uniós biztos is lemondott
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 12:44
A román és a litván biztos július közepétől távozik posztjáról. 
Makro / Külgazdaság A választási show azonnal folytatódott a merénylet után: Trump egy ketrecharcos, aki nem fogja vissza magát, ha harapni kell
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 11:20
Rövid távon nyilván együttérzést, szimpátiát kelthet a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérlet, ám hosszabb távra van fontosabb kérdés. 
Makro / Külgazdaság Adatcunami jött Kínából
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 10:37
Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség? Horn Gábort kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:58
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke július 24-én, szerdán 15 óra 30-kor lesz a vendégünk. Akit nemcsak arról kérdezünk, hogy az önkormányzati és az európai parlamenti választások eredményeként mi várható a jövőben. Például Karácsony Gergely képes lesz-e az előző mandátumához képest nagyobbnak tűnő ellenszélben irányítani Budapestet és kitölteni az újabb öt évet, hanem azt is, hogy Magyar Péter mennyire tud profitálni az EP-sikerből, valóban ő és a pártja lehet az, aki leváltja Orbán Viktor Fideszét? Ugyanakkor – már csak tanári végzettsége és gyakorlata, valamint pedagógiai vezetői tapasztalatai okán is – a hazai oktatás helyzetét is kivesézzük.
Makro / Külgazdaság Závecz Tibor: Magyar Péter világosan látja, hogyan lehet a 2026-os választást megnyerni
Csabai Károly | 2024. július 15. 09:31
A ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet alapító-ügyvezetője még azelőtt volt a Klasszis Klub vendége, hogy kiderült volna, a második újraszámlálás is Karácsony Gergely választási győzelmét hozta Vitézy Dáviddal szemben. Ám a beszélgetés egy része már a jövővel foglalkozott és nemcsak a fővárost illetően, hanem arról is bőven szó esett, milyen eredményt hozhatnak a 2026-os országgyűlési választások, például megbuktathatja-e Magyar Péter Tisza Pártja Orbán Viktor Fideszét. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 54. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Bojkottot hirdetnének Magyarországgal szemben
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:04
Nem kérnek a Magyarország által rendezendő találkozóból. 
Makro / Külgazdaság Féloldalas bővülés a magyar építőiparban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 08:30
Több mint 7 százalékkal nőtt az építőipari termelés májusban az egy évvel korábbihoz képest. 
Makro / Külgazdaság Trump hatalomra kerülése atomfegyverkezési versenyt indíthat el
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 07:13
Ha Donald Trump újra az Egyesült Államok elnöke lesz, és visszavonhatja a USA védelmi ernyőjét Európa fölül, az számos országot újfajta biztonsági garancia szerzésére ösztönözné.
Makro / Külgazdaság Elbukni látszik Orbán Viktor missziója
Csabai Károly | 2024. július 15. 05:42
Hiába tesz meg ugyanis kormánya a saját állítása szerint mindent az infláció leszorításáért, és hirdeti hónapról hónapra fennen, hogy ez sikerült is, továbbra is azt látjuk, hogy Európában még mindig jóval több országban alacsonyabb az éves szintű fogyasztóiár-index, mint ahányban magasabb – derül ki az eddig napvilágra került júniusi adatok alapján készült Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG