1p
Nem haladnak a szerkezeti átalakítások, a Széll Kálmán-tervben beígértek több évet késnek. Csak jövő nyárra lesz e-útdíj, két év múlva végeznek a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatával, nem látni, hol van az idénre tervezett "strukturális nyugdíjspórolás", a Nemzeti Közlekedési Holding pedig meg sem született még.

A Széll Kálmán-terv végrehajtásával folyamatosan csúszásban van a kormány. „A nyugdíjak és a korábbi nyugdíjszerű ellátások idén januári abszolút összege nem tér el érdemben a 2011. januári abszolút összegtől” - idézi Banai Pétert, az NGM államtitkárát a Világgazdaság, miközben a Széll Kálmán-terv alapján idén a 42 milliárdos megtakarítást tervezett a kormányzat, méghozzá "strukturális nyugdíjspórolás" címén.

Késnek a reformok

A lap szerint bár a nyugdíjreformmal kapcsolatban több szabály is megszületett, azok hatása egyelőre nem látszik. Bár korábban a 2012-es büdzsé kapcsán Matolcsy György gazdasági miniszter arról beszélt, hogy a nyugdíjkassza két lábra állt (onnan most már csak a korhatár feletti nyugdíjkifizetéseket teljesítik ugyanis), valójában nem látni azt sem, mi szavatolja azt a jövőben, hogy a kasszát az államnak nem kell majd kipótolnia. A kormányzat többek között a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatával is spórolt volna, ezt január elsejéig kellett volna lefolytatnia, de a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a lapnak úgy reagált, a folyamat majd csak 2013 végére zárul le. Ez önmagában máris 2 éves csúszást jelent.

Csúszik a tömegközlekedés rendszerszintű megújítása is, eleddig csak a tavaly megszavazott fogyasztói árkiegészítés csökkentését sikerült meglépni, ami 16 milliárdos könnyebbséget jelent az államkasszának. Nem alakult meg a korábban beígért Nemzeti Közlekedési Holding, és a MÁV tavaly december végére ígért átalakítási terve sem készült még el.

Nem történt komolyabb átalakítás a felsőoktatásban sem, a megtakarítást a keretszámok megvágásával sikerült elérni. A 12 milliárdos spórolást azonban könnyen felemésztheti a Diákhitel 2.

Mint korábban beszámoltunk róla, legalább félévet késik az elektronikus útdíj bevezetése is, amivel újabb milliárdoktól esik el az állam. A legutóbbi kormányhatározat szerint jövő nyárra halasztódik a használatarányos útdíj fizetését lehetővé tévő rendszer indítása, de a határidő már most nehezen tarthatónak tűnik.

Mindeközben nem halad fényesen a vállalkozók terheinek csökkentése, akik egyelőre kamarai regisztrációs díjjal, elvárt béremeléssel és az eva kulcsának megemelésével kell hogy beérjék.

Ma kell jelezniük az illetékes minisztériumoknak, hogyan spórolnának az idei gyógyszerkasszán és a 2013-as BKV-támogatásokon. A Világgazdaság szerint, ha a Széll-terv végrehajtása nem csúszna ennyit, akkor a kormánynak nem kellett volna elrendelnie ezeket a megszorításokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG