4p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem az arab fejkendőkre akar hasonlítani a jellegzetes fejfedő, de akár élet és halál között is különbséget jelenthet a viselete.

Talán többeknek is feltűnhetett a gázai konfliktusról készült felvételeket nézve, hogy sok izraeli katona hord valamilyen furcsa, séfsapkára, esetleg turbánra emlékeztető valamit a fején. Természetesen nem egy divatos kiegészítőről van szó, hanem a fejfedőnek bizony funkciója is van, méghozzá rögtön több is.

A héberül micfenetnek, azaz fejkendőnek, turbánnak hívott eszköz első változatait még valamikor a múlt század utolsó évtizedeiben kezdték el hordani egyes izraeli katonák, de akkor még saját maguknak készítették el különböző, a felszerelések között fellelhető alapanyagokból, például álcázóhálók kivágott darabjaiból.

Az izraeli haderő (IDF) hivatalosan az 1990-es évek közepén, a dél-libanoni konfliktus idején kezdett micfeneteket kiutalni a felszerelésük részeként a katonáknak, azóta pedig már több, kifejezetten katonai felszereléseket gyártó cég is készít ilyeneket többféle szín- és minta- és formavariációban.

Micfenetet viselő izraeli ejtőernyősök egy hadgyakorlat idején. Fotó: Wikimedia
Micfenetet viselő izraeli ejtőernyősök egy hadgyakorlat idején. Fotó: Wikimedia

Elfedett forma

A mostani verziók meglepően bonyolult technológiával készülnek, ugyanis kifordíthatóak, és a két oldaluk az anyag lyukacsossága ellenére is két eltérő szín- és mintavariációt mutat a külvilág felé - ezt az izraeli haderő egyik állandó beszállítópartnerének, a Fibrotexnek a különleges nyomtatási technológiája teszi lehetővé. (Ennek ellenére egyébként nem különösebben drágák, még civilként is nagyjából 60 euróért rendelhetünk egyet a legújabb, Multicam álcázómintával készült változatból is.)

De miért jó egy ilyen turbánszerű valamit húzni a sisakra? A micfenet fő funkciója az álcázás. A katonai sisakok általában valamilyen álcázófestéssel készülnek, illetve szokás rájuk álcázóhálót is tenni, amibe akár valamilyen kisebb tárgyat, például ágakat vagy faleveleket is bele lehet tűzni. Azonban a sisak alapvető, jellegzetes formája még egy háló alatt is kirí mind a természetes környezet, mind az épített környezet által szolgáltatott hátterekből is, ezáltal viselőjét könnyebben felfedezhetővé téve.

A micfenet szabálytalan formája viszont jobban beleolvad a háttérbe. Itt jön különösen jól a kifordítható, kétféle színvilágú változat is: egy micfenet egyszerre lehet alkalmas mondjuk erdei és sivatagi, esetleg városi és természeti környezetben való használatra is.

Még nehezebbé teszi a micfenetet hordó katonák felfedezését, hogy a fény, amely egy sisak alapvetően sima felületéről könnyebben visszaverődik, a fejkendő lukacsos, puha anyagáról nem verődik vissza, ez különösen jól jöhet akkor, ha egy ellenséges mesterlövész távolról igyekszik kiszúrni célpontokat magának – ilyenkor egy-egy messziről felfedezhető csillanás akár élet-halál kérdés is lehet.

További előnye a micfenetnek, hogy egyik vagy másik oldalra rendezve a közvetlen napsütés ellen is védelmet nyújt a katona arcának, ráadásul a sisak is kevésbé melegszik fel alatta, ez a közel-keleti klímán különösen sokat számíthat a katonák közérzete szempontjából.

Micfenetek a világban

Ehhez hasonló fejfedőt hordanak egyébként – nyilván nem véletlen egybeesés hatására – a Hamász fegyveres szárnyának, az al-Kasszám brigádoknak a harcosai is, bár ők vastagabb, az egyenruha anyagához hasonló anyagból készülteket.

A világ más haderőiben nem számít bevett felszerelésnek a micfenet, de erre emlékeztető, a fejet álcázó készségeket lehet néha látni különleges egységek, illetve mesterlövészek fején. Az orosz állami média szerint micfenetek egy kisebb szállítmánya eljutott az ukrán haderőhöz is – elképzelhető, hogy lengyel közvetítéssel, ugyanis lengyel katonákat is lencsevégre kaptak már ilyeneket viselve.

(via The Drive)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Netanjahu felelőssége az elszabadult erőszakhullámban
Káncz Csaba | 2023. november 28. 09:31
Az elszabaduló ciszjordániai erőszakhullám egyik fő oka a palesztin nemzeti követelésekkel szembeni elzárkózás politikája. Noha a Nyugat elítéli a telepesek és az izraeli biztonsági erők által elkövetett erőszakot, nem gyakorol tartós nemzetközi nyomást Izraelre. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Borzasztó adat érkezett a magyar gazdaságról
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 08:30
Két számjegyű mínuszban a beruházások Magyarországon. Több szektorban is 20-30 százalékos a hanyatlás. 
Makro / Külgazdaság Bizarr összefogás jöhet létre Putyin ellen
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 07:56
Az elemzők már azt találgatják, milyen újdonságot hozhat a jövő tavaszi oroszországi elnökválasztást megelőző politikai kampány, illetve meggyengülhet-e Vlagyimir Putyin államfő hatalma.
Makro / Külgazdaság Elég rossz hír jött a magyar fizetésekről és a minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 07:24
Az uniós mezőny hátsó felében kaptak helyet a magyar reálbérek, igaz, vannak még rosszabbul szereplő országok. 
Makro / Külgazdaság Mi történt a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 06:53
A magyar deviza a dollárral szemben nagyobb mértékben erősödött. 
Makro / Külgazdaság Egyre több embert veszítenek az oroszok - műkincseket kapott vissza Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 20:11
A hétfői már az orosz-ukrán háború 642. napja. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei. 
Makro / Külgazdaság Újabb túszokat engedett szabadon a Hamász
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:33
Az elrabolt izraeliek hazaszállítása folyik.
Makro / Külgazdaság Megvan, meddig hosszabbítják meg a gázai tűzszünetet
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 17:25
A hosszabbításért mindkét félre komoly nemzetközi nyomás irányult.
Makro / Külgazdaság Magyarországon át szökött meg a korrupt polgármester – hullanak a fejek Romániában
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 16:49
Több fontos ember is belebukott Romániában a nagybányai polgármester szökésébe. 
Makro / Külgazdaság Kaptak egy jó hírt a németek, de még korai a pezsgőt bontani
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 16:18
Az infláció további mérséklődését várják Németországban a Reuters által megkérdezett tizenegy bank közgazdászai, elsősorban az üzemanyagárak csökkenésének köszönhetően.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG