1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Moody's szerint várhatóan az idén is stabil marad Közép- és Kelet-Európa hitelképessége a pénzügyi válság előtti évek átlagánál sokkal lassabb gazdasági növekedés ellenére is.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportjának prognózisa szerint a magyar gazdaság - jóllehet alulteljesítő lesz a térségben - az idén kikerül a recesszióból. A Moody's az elemzésben kimutatta, hogy az általa vizsgált 15 közép- és kelet-európai gazdaság szuverén hitelképességi osztályzatainak mediánszintje "Baa3", vagyis a térség egészének kockázati besorolása középértéken számítva a befektetésre ajánlott kategóriában maradt - igaz, annak alsó szélén - a pénzügyi válság okozta jelentős hitelképességi erózió ellenére is.

A Moody's a 15 térségbeli gazdaság közül nyolcnak az államadós-osztályzatára stabil kilátást tart érvényben, a felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátások száma kettő, az osztályzatrontás kockázatát felidéző negatív kilátásoké öt. Ez utóbbiak között szerepel - Szlovákia, Szlovénia, Horvátország és Románia mellett - Magyarország is, amelynek szuverén adóskockázati besorolása "Ba1" a Moody's listáján, vagyis a befektetésre nem ajánlott kategóriában, egy fokozattal a térségi besorolási átlag alatt van.

Hogyan kerülünk ki a recesszióból?

A hitelminősítő előrejelzése szerint a 15 ország közül az idén kilencben gyorsul a gazdasági növekedés, de az aktivitás így is "nyomott marad" a 2004-2008-as időszakban mért 5,6 százalékos éves térségi növekedési átlaghoz mérve. A Moody's az idei év egészére 1,9 százalékos átlagos GDP-növekedést vár a régióban a tavalyi évre becsült 0,7 százalékos bővülés után.

Az előrejelzés szerint a térség több országa is kikerül az idén a recesszióból, köztük Magyarország, Csehország és Horvátország. A hitelminősítő elemzői azzal számolnak, hogy 2013-ban a ház által vizsgált közép- és kelet-európai gazdaságok közül csak Szlovénia marad recesszióban, a szlovén bankrendszert sújtó válság hatásai miatt. A Moody's keddi prognózisa szerint a magyar gazdaság a cég által 1,4 százalékosra becsült tavalyi GDP-visszaesés után az idén várhatóan 0,3 százalékkal növekszik.

Mások ezt másként látják

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzőstábja a globális felzárkózó térség 2013-as kilátásairól összeállított új helyzetértékelésében úgy fogalmazott, hogy "nincs sok jó hír" az idei év növekedési kilátásai szempontjából Közép- és Kelet-Európa gazdaságaiban, Magyarországon és Csehországban például "semmilyen növekedés" nem várható 2013-ban.

A Morgan Stanley londoni elemzői közölték, hogy Magyarországon az általuk 1,3 százalékosra becsült tavalyi visszaesés után az idei évre stagnálást várnak, 2014-re pedig 1,3 százalékos GDP-bővüléssel számolnak. Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó elemzői a vártnál rosszabb legutóbbi magyar ipari termelési adatokat kommentálva közölték: a 2012-re általuk várt 1,4 százalékos GDP-mínusz után 2013 egészében is alig 0,1 százalékos növekedéssel számolnak Magyarországon, azonban a legutóbbi aktivitási jelzőszámok alapján lefelé ható kockázatot látnak ezekre a prognózisaikra is.

Magyarország a Moody's térségi helyzetértékelése szerint is az alulteljesítők csoportjában lesz az idén a régión belül, Csehországgal, Horvátországgal, Szlovéniával és Boszniával együtt. A cég Törökországban várja az általa vizsgált térségben a legjobb teljesítményt, 3,8 százalékos növekedéssel.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG