4p
Néhány héten belül benyújthatja a CEU akkreditációs kérelmét Ausztriában. Az ügyben Soros György tegnap az osztrák kancellárral tárgyalt, ma pedig az oktatási miniszterrel fog egyeztetni. Osztrák lapok szerint az intézmény Magyarországon nagy nyomás alatt áll, ezért költözhet át Ausztriába. Az amerikai milliárdos vizitje nagy vihart kavart az osztrák újságok fórumain és a közösségi médiában.
Soros György és Sebastian Kurz a kancellári hivatalban. Forrás: Osztrák Kancellári Hivatal/Dragan Tatic

Már a következő hetekben benyújthatja akkreditációs kérelmét a Közép-Európai Egyetem (CEU) Ausztriában a helyi akkreditációs szerv, az AQ Austria várakozásai szerint, adta hírül a Die Presse. Az osztrák lap szerint az akkreditációs folyamat az osztrák oktatási minisztériumtól függetlenül zajlik majd.

Jövő ősszel indulhat a bécsi képzés

A CEU alapítója, Soros György a mai napon egyeztet Heinz Fassmann néppárti oktatási miniszterrel az akkreditációról. A találkozó során az egyetemmel kapcsolatos „technikai kérdések” kerülnek majd szóba, közölte a miniszter egyik szóvivője.

Az egyetem már 2019 őszén megkezdheti oktatási és kutatási tevékenységét az osztrák fővárosban, az Otto Wagner egészségügyi komplexum területén. Az intézménynek egyébként már a korábbi, néppárti-szociáldemokrata kormány felkínálta, hogy költöztesse át képzését Bécsbe.

A kancellárral is tárgyalt

A magyar származású amerikai milliárdost tegnap hivatalában fogadta Sebastian Kurz osztrák kancellár is. A találkozón a CEU mellett szóba kerültek kül- és Európa-politikai kérdések is.

A kiszivárgott információk szerint a megbeszélésen elhangzott, hogy Ausztria tárt kapukkal várja a CEU-t, mivel támogatja a tudomány szabadságát. Kurz és Soros egyetértett abban is, hogy Nagy-Britannia kilépése az EU-ból egy sajnálatos döntés volt, a kemény (megegyezés nélküli) Brexitet pedig el kell kerülni. A migráció kérdésében ugyanakkor „teljesen eltérő nézeteket” fogalmaztak meg.

Kurzból is ellenség lett

Soros a fő mumusA Kurz-Soros találkozóval kapcsolatban a Der Standard megjegyzi: a kancellár fontosnak tartja, hogy olyan személyekkel is fenntartsa a párbeszédet, akik bizonyos témákban (például migráció) más nézeteket vallanak. A lap a magyar miniszterelnökről azt írja, hogy számára Soros egy „ellenségkép”, és a kormányfő a „burkoltan antiszemita kijelentésektől sem riad vissza, miközben a milliárdost szidja.” Ezzel párhuzamosan – teszik hozzá – néhány osztrák „szabadságpárti politikus is ellenséget lát Sorosban, összeesküvés-elméleteket terjeszt róla, és őt teszi felelőssé a 2015-es menekültválságért.”

A Die Presse emlékeztet arra, hogy a CEU Budapesten „masszív nyomás alatt áll”, és el akarja hagyni Magyarországot. „A nacionalista-konzervatív magyar kormány számára a Holocaust-túlélő Soros gyűlöletes személy, az ő nyakába varrják a 2015-ös migrációs válságot. Azzal vádolják, hogy saját terve  van a migránsok Európába telepítésére” – írja az osztrák lap.

A Die Presse felidézi azt is, hogy a magyar kormányközeli média szeptemberben Sebastian Kurzot is Soros-közeli politikusnak kiáltotta ki, miután a kancellár és pártja, az Osztrák Néppárt megszavazta a Sargentini-jelentést az Európai Parlamentben.

Kurzból annak ellenére lett hirtelen barátból ellenség – tesszük hozzá –, hogy a migráció kérdésében nagyrészt ugyanazon az állásponton van, mint Orbán Viktor kormányfő, és anno pártja világossá tette, hogy a magyar demokrácia állapota (a többi közt éppen a CEU-ügy) miatt fogadta el a Sargentini-jelentést.

Letiltott kommentek

Soros bécsi látogatása a jelek szerint Ausztriában is megosztja a közvéleményt. A Kurier vizitről szóló cikkét már nem lehet kommentálni, mivel egyes hozzászólók a milliárdos megölésével fenyegetőztek. „Volt már egy merénylet, ami sajnos nem sikerült. De jön majd a következő” – idézte a lap az egyik kommentelőt.

Hasonlóan heves reakciók érkeztek a kancellár Twitter-üzenetére is, amelyben Kurz a találkozóról számolt be. „Ez nem jó barátság.” „Tartsd távol tőlünk az ördögöt!” „Hogyan árulhatja el ilyen aljas módon a népét?” „Tudja, hogyan büntetik az árulókat?” „Miről beszélt az emberiség ellenségével?” – írták a hozzászólók.   

Decemberig kellene megegyezni

Mint ismert, a CEU október végén jelentette be, hogy elhagyhatja Magyarországot. Szerintük ha december elsejéig nem sikerül megoldást találni a helyzetre, akkor a felsőoktatási intézmény amerikai akkreditációjú mester- és doktori programjaira jelentkező új hallgatók a 2019/20-as tanévtől a CEU bécsi kampuszán tanulnak majd.

Az intézmény szerint teljesítik a felsőoktatásról szóló törvény módosításában megszabott feltételeket.  A magyar kormány ezt vitatja, így megállapodás egyelőre nincs.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rohamoznak a török cégek Moszkvában, és nyernek is
Elek Lenke | 2024. szeptember 7. 17:31
A nyugati márkák kivonulása Oroszországból fellendítette a török textilipart.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elárulta, Keletre vagy Nyugatra nyitna-e
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 16:33
A kötcsei piknikre érkező Orbán Viktor elárulta, miről fog beszélni zárt körben, és válaszolt pár újságírói kérdésre is.
Makro / Külgazdaság Lehetett volna nagyobb áresés a kutakon?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 13:17
Kisebb áresést láthattunk a hazai kutakon, pedig a nemzetközi tőzsdei árak alapján akár komolyabb csökkenés is lehetett volna. Tovább mérséklődhet az üzemanyagok ára a jövő héten.
Makro / Külgazdaság Ezt mondták Amerikában a magyar jenkötvényekről
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 08:34
Befektetésre ajánlott, stabil kilátású osztályozással látta el a Moody’s a jenben kibocsátott 3 és 10 éves futamidejű magyar állampapírokat. Pozitívan értékelték az államháztartási konszolidációt, kockázat viszont a viharos EU-kapcsolat, illetve a részben felfüggesztett uniós pénzek kérdése.
Makro / Külgazdaság Brüsszelből a magyar kormánynak is üzentek Kínával kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 18:29
Már a belgák szerint is túl erős a függés az ázsiai óriástól.
Makro / Külgazdaság Csaba László: A NER vezető rétege bizonyos szempontból emlékeztet a kínai vezetőségre (videó)
Csabai Károly | 2024. szeptember 6. 15:06
Ezzel a közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja a Klasszis Klubban arra utalt, hogy az Orbán-kormány hangosan hirdet bizonyos elveket, amelyeket nem feltétlenül vesz komolyan - elég csak a családpolitikájukra gondolni. A beszélgetés során Csaba László egyebek mellett elmondta, miért nem igaz az a kormányzati állítás, miszerint most már itt a fellendülés, minden jó lesz, minden mutató javul. Valamint azt is, hogy helyes-e az a megközelítés, miszerint a belső piac növekedése képes ellensúlyozni a külpiacok gyenge teljesítményét, s - látva a zsákutcába került európai gazdaságot - tudunk-e függetlenedni annak legerősebb tagjától, Németországtól. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 58. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Nagy ígéretet tett Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 11:32
Szijjártó Péter Kisinyovban tartott közös sajtótájékoztatót moldáv kollégájával, ahol szóba került Moldova európai Uniós csatlakozása is.
Makro / Külgazdaság Miért nem lő ki a magyar gazdaság?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 10:45
Bod Péter Ákos elemezte a hazai gazdasági mutatók hátterét.
Makro / Külgazdaság Itt az újabb üzemanyagár-változás, ez mindenkit érint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 10:04
Ismét változik a benzin és a dízel nagykereskedelmi ára is.
Makro / Külgazdaság A lengyel jegybank idén már nem enyhít
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 09:13
A lengyel jegybak szerint az infláció a jövő év elejéig még emelkedni fog, ezt követően lehetséges újabb alapkamatvágás.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG