3p

A legforróbb, legaktuálisabb téma az üzleti életben!
Fenntarthatóság 2024 – ESG: a szabályozási kihívástól az üzleti lehetőségig

Jöjjön el és hallgassa meg a legjobb szakértőket,
ismerje meg a vállalatok és a pénzügyi szektor legjobb gyakorlatait!

2024. október 1. Budapest

Részletek és jelentkezés

Sikeresnek látszik a görögök európai turnéja, kilőtt a BUX, erősödik a forint - bemutatkozott az Államadósság Kezelő Központ új vezetője - úgy tűnik, vége a jó világnak: nagyot drágulnak az üzemanyagok, mégsem biztos, hogy jó ötlet ma az autó helyett vonatot választani

Derűlátóan nyilatkozott Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter szerdán Frankfurtban, miután megbeszélést folytatott Mario Draghival, az Európai Központi Bank elnökével. Varufakisz "nagyon gyümölcsözőnek" minősítette az egyeztetést, amelyen felvázolta az új görög kormány elképzeléseit. Azt mondta: Mario Draghi nagyon segítőkésznek mutatkozott, és azt hangsúlyozta, hogy az Európai Központi Bank támogatja az euróövezet tagjait, ideértve Görögországot is. Közben a görög miniszterelnök, Alekszisz Ciprasz is tárgyalt Európa erős embereivel, azaz Jean-Claude Junckerrel, Donald Tuskkal és Martin Schulz-cal, és azt nyilatkozta: Görögország nem szétzúzni, hanem helyrehozni szeretné az Európai Unió kereteit, mert úgy véli, azokon belül meg lehet találni a válaszokat a nyitott kérdésekre.

Egész jól alakul tehát a görögök ügye, sikeresnek látszik az európai turné, nem véletlen, hogy az európai indexek közül a tegnapi száguldás után ma is a görög áll a legjobban. Jó hír viszont, hogy a BUX is követi.

Ma bemutatkozott az Államadósság Kezelő Központ új vezetője. Barcza György mai sajtótájékoztatóján elmondta: idén a magyar állam devizaadóssága 1,8 milliárd euróval csökkenhet. Idén nem tervez az ÁKK külföldön devizakötvény-kibocsátást. A korábban publikált kibocsátási tervhez kapcsolatban nincs változás. Új piacokon való megjelenést ugyanakkor vizsgál az ÁKK, de csak kisebb összegekkel. Továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a lakossági értékesítésre, igyekeznek rávenni a magyarokat arra, hogy hosszabb távra is kössék le megtakarításaikat magyar állampapírban.

Kezdhetnek számolgatni a dohányipari vállalatok. Február elsejétől hatályos ugyanis a dohányipari vállalkozások 2015. évi egészségügyi hozzájárulásáról szóló törvény, az érintetteknek június 30-ig kell elkészíteniük a bevallást, majd további 30 napon belül megfizetni az egyszeri hozzájárulást. A hozzájárulás alapja a 2014-ben elért nettó árbevétel, a hozzájárulás mértéke pedig az árbevétel függvényében, sávosan növekszik. Korábban a kormányzat jelezte: 10-11 milliárd forint bevételt vár a különadótól, a befolyt összegből egyszeri fejlesztések hajthatók végre az egészségügyben.

Úgy tűnik, egy időre vége a jó világnak: ma reggel 2 forinttal drágultak az üzemanyagok, pénteken pedig egy még nagyobb ugrás következik. 7 forinttal emeli ugyanis a 95-ös benzin és 6 forinttal a gázolaj literenkénti árát a Mol a legfrissebb hírek szerint. Az emeléssel a 95-ös benzin literenkénti átlagára 335 forintra, a gázolajé 353 forintra nő.

Aki autó helyett vonatra szállna, annak rossz hír, hogy nagyon rájár a rúd a MÁV-ra. Meghibásodott ugyanis a társaság egyik szervere, nem megy rendesen a MÁV honlapja, a jegyeladási rendszer, nem működnek a jegykiadó automaták. Akinek még nincs jegye, az készüljön hosszabb sorbanállásra a pénztáraknál, vagy méginkább vegye meg jegyét az interneten, otthon nyomtatható formában: ez ugyanis még elvileg működik. Aki már korábban megvette a jegyét az interneten, de még nem vette át, annak komolyabb tortúrára kell számítania, a teendőkről cikkünkben olvashat többet. Ráadásul ma az is kiderült: több hétig tarthat a Déli pályaudvar támfalának ideiglenes megerősítése, ezalatt nem mehetnek be a vonatok a pályaudvarra, így még jó darabig csak Kelenföldig járhatnak a vonatok, maradhat tehát a felfordulás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Tippeljen, hány magyarral lett kevesebb nyolc hónap alatt!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 08:44
Segítség: 10 százalékkal kevesebb gyermek jött a világra, mint a tavalyi hasonló időszakban, a halálozások száma viszont csak 1,4 százalékkal csökkent.
Makro / Külgazdaság 12 ezerrel több magyar van munka nélkül, átlagosan majdnem 10 hónapig keresnek állást
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 08:32
Az előző év augusztusához képest többen dolgoznak, mégis nőtt a munkanélküliség
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék gyomrost vittek be a nyugdíjasoknak?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 26. 09:57
Csökkentette a jegybank a jövő évi növekedési előrejelzést, ami azt jelenti, lehet, hogy 2025-ben sem fognak nyugdíjprémiumot kapni idős honfitársaink.
Makro / Külgazdaság Vége a jó világnak? Újra drágulás jön a kutaknál
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 25. 10:38
4 forinttal drágul a dízel.
Makro / Külgazdaság Jelentős állami támogatásból modernizálják a Dacia gyárát
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 25. 08:28
Nem fog munkahelyeket teremteni.
Makro / Külgazdaság A világ legerősebb pénzeivel szemben próbálkozik a forint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 25. 07:15
Sok sikert.
Makro / Külgazdaság Durván csökkentették GDP-növekedési előrejelzésüket Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 17:55
A kedvező augusztusi inflációs adatok, a nagy jegybankok monetáris lazítása, az országkockázat enyhe javulása és a gazdasági szereplők bizalmának erősödése tette lehetővé a jegybanki alapkamat 25 bázispontos csökkentését. A Magyar Nemzeti Bank közzétette friss inflációs és növekedési előrejelzéseit is.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij rábólintott: tovább önthetik a pénzt a hadseregbe
Mester Nándor | 2024. szeptember 24. 15:17
A héten az Egyesült Államokban kalapozik újabb támogatásért az ukrán elnök, de közben munkatársainak otthon tovább kell dolgoznia a költségvetési kiadások átcsoportosításán. Már biztos, hogy még nagyobb lesz a költségvetési hiány, közben adóemelés készülődik.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék fontos kérdésben határoztak
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 14:04
Kedden kamatdöntő ülést tartott a Monetáris Tanács, a kérdés az volt, a 6,75 százalékos jegybanki alapkamatot csökkentsék-e, és ha igen, akkor milyen mértékben. A kamatvágás mértéke végül 25 bázispont lett, ami megfelel az előzetes várakozásoknak.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter szerint hiba lenne megbüntetni a kínai villanyautókat
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 09:11
Magyarország ellenzi a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámokat - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter helyi idő szerint hétfő este New Yorkban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG