4p
Óriási lendülettel vetette bele magát a Heineken elleni háborúba a kormány, hétfőn már a cég logójának betiltásáról vitatkozhat az Országgyűlés. Nem kell majd építési engedély a luxusvillákra és óriási családi házakra sem, és egy pikáns ügy is terítékre kerül a héten: egy állami kastély magánkézbe adása hozta össze a Fideszt és az MSZP-t.

Az Országgyűlés háromnapos üléssel folytatja munkáját a következő két hétben.

Megkeseredett a vörös csillagos sör

A Ház hétfőn kezdhet vitát arról a kormánypárti javaslatról, amely betilthatóvá tenné az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú használatát. Az indítvány benyújtóinak egyike, a kereszténydemokrata Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes korábban úgy fogalmazott, Európának ezen részén a magyarság megszenvedte mind a náci, mind a bolsevik rémuralmat, ezért jogos, hogy gazdasági haszonszerzés céljából ne lehessen ilyen jelképeket felhasználni.

Hogy került most elő ez az ügy? Bár a javaslat benyújtói még véletlenül sem mondják ki, de az ügy hátterében egy meglehetősen érthetetlen szál húzódik: egy kereskedelmi jogvitában a kormánynak nem tetsző eredmény született, ezért meg akarnak szívatni egy céget.

zijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) és Joris Huijsmans, a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. vezérigazgatója egy zsugorfóliázott terméket tartanak a kezükben, amikor megtekintik a Soproni Sörgyár új csomagoló és tálcázó gyártósorát Sopronban 2015. június 23-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Bár a kormányt eddig egyáltalán nem zavarta a vörös csillag a sörösüvegen (amikor stratégiai partnerségre lépett a kormány a gyártóval, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még örömmel pózolt egy négyes pakk vöröscsillagos Heinekennel), egy Kft. mellett viszont most teljes mellszélességgel sorakozik fel kabinet. A Heineken ugyanis korábban pert nyert a székely kézműves söröket gyártó Lixid Project Kft.-vel szemben, amelyik "Az Igazi Csíki Sör" néven árulta termékét. A Heineken tulajdonában volt egy hasonló nevű márka is, amelyet a köznyelv csíki sörnek hív, így össze lehetett keverni a kettőt.

Egyszerűbb lesz luxusvillát és óriási családi házat építeni

A Ház a szokásainak megfelelően kedden tartja határozathozatalait, ekkor dönthetnek például arról a kormányzati előterjesztésről, amely bizonyos esetekben a 300 négyzetméter feletti lakóépületek esetében is egyszerűsítené az építési engedélyeztetést.

Így tehát építési engedély nélkül is bele lehet majd vágni a házépítésbe bármekkora ingatlan esetén - az előírásokat azonban továbbra is be kell tartani, csak nem előzetesen, az engedélyezés során vizsgálja ezeket a hatóság. A kormány szerint a kisebb ingatlanok esetében már meglévő intézkedés kiterjesztése a családok érdekeit szolgálja. Az mindenesetre biztos, hogy az adminisztráció visszaszorítása nagyobb építési kedvet hozhat - ha a 300 négyzetméter alatti ingatlanoknál a gyakorlat igazolta, hogy elegendő a bejelentési kötelezettség, működhet a nagyobb ingatlanoknál, bár az ügy értelemszerűen jóval kevesebb embert érint.

Miért ne kapnának egy kastélyt a vadászok?

A szavazásokat követően négy javaslat általános vitáját tervezik. Egyebek mellett terítékre kerülhet az állami tulajdonban lévő ingatlan ingyenes tulajdonba adásáról és a nemzeti vagyonról szóló törvényt módosító indítvány is, amely ingyenesen az Országos Magyar Vadászkamarának adná a hatvani Grassalkovich-kastélyt.

Ilyenkor az szokott lenni, hogy az ellenzék tiltakozik amiatt, hogy milliárdos értékű vagyont játszik át a kormány magánkézbe ingyen - ez az ügy azonban most eggyel érdekesebb. A javaslatot ugyanis egyéni képviselői indítványként kedden nyújtotta be Semjén Zsolt (KDNP), Lázár János (Fidesz) és Halász János (Fidesz), valamint négy MSZP-s politikus, Hiller István, Bárándy Gergely, Hiszékeny Dezső és Józsa István. Fel is hördült az MSZP-n kívüli ellenzék,a Demokratikus Koalíció azonnal jelezte, az MSZP magyarázattal tartozik, hogy miért segítenek a Fidesznek a kastély-mutyiban?

Az MSZP erre úgy reagált: nem a vadászat miatt, hanem egy múzeum ügyében van korrekt együttműködés a nagyobbik kormánypárttal. Ehhez képest mi történt? Az ügy kipattanása után a szocialisták visszavonták támogatásukat. Az indoklás szerint "ami szakmailag indokolt volt, az politikailag tarthatatlanná vált". Az MSZP még a látszatát is el akarja kerülni annak, hogy az állami vagyon magánosítása ügyében együttműködik a Fidesszel - fogalmaztak.

Mire költsük az uniós pénzt?

Az Országgyűlés a következő hétfőn fejezi be ülését, akkor a megszokott kérdések és azonnali kérdések mellett a kormány kezdeményezésére négyórás politikai vitát is tarthatnak a 2014-2020. közötti időszakban Magyarországnak járó uniós források felhasználásáról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fityiszt mutat az Orbán-kormány Brüsszelnek
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 13:12
Közölte a miniszter, nem fizetik be a migrációs bírságot, de dolgoznak azon, hogy a napi egymillió euró ne halmozódjon tovább.
Makro / Külgazdaság Még soha nem volt ennyi svájci - ott már lassítanák a népesség növekedését
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 12:19
Nem akarnak tízmilliós országot, népszavazást is tartanának erről.
Makro / Külgazdaság Újabb országban jön az árvíz - ne induljon el, aki oda készült
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 11:29
Van, ahol helikopterrel kellett menteni az embereket Észak-Olaszországban.
Makro / Külgazdaság Megszólalt a magyar kormány a felrobbantott csipogók ügyében
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 18:05
Kovács Zoltán ismertette a kormány álláspontját - furcsamód nem látnak nemzetbiztonsági kockázatot, miközben egy magyar céget neveztek meg a személyhívók gyártójaként.
Makro / Külgazdaság Újra üzent David Pressman Orbán Viktornak: már nem működnek a kifogások, Amerika cselekedni fog
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 14:13
Figyeli az Egyesült Államok, hogy mit mond és mit tesz a magyar kormány - és ezek alapján fog cselekedni.
Makro / Külgazdaság Csipogós robbantás: nyilatkozott az egyik érintett cég vezetője
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 12:51
Cristiana Bársony-Arcidiacono megerősített, hogy együttműködtek a tajvani Gold Apollóval. 
Makro / Külgazdaság Elfogyott az árvízi tartalék, sokkal több pénzre lesz szüksége a lengyeleknek
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 11:19
Csak a gyorssegélyekre elegendő az eddig félretett pénz. 
Makro / Külgazdaság Merész jóslat jött: a háború 2025-ben véget érhet?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 07:22
Egy brit diplomata szerint akár Kamala Harris, akár Donald Trump nyeri az amerikai elnökválasztást, a jövő évben komoly béketárgyalások kezdődhetnek az orosz–ukrán háború befejezése érdekében.
Makro / Külgazdaság Ez most kivághatja a biztosítékot Orbán Viktornál
Csabai Károly | 2024. szeptember 18. 05:41
Hiába hozott ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) három és fél éve nem látott alacsony inflációt augusztusra, európai összevetésben nem kerültünk sokkal előrébb, mivel közben a többiek sem tétlenkedtek, ők is kisebb-nagyobb mértékben faragtak az éves szintű fogyasztóiár-indexükön – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből. A magyar jegybanki alapkamat befagyasztásával ugyanakkor legalább a visszatekintő reálkamatok összevetésében az élmezőnyben maradtunk.
Makro / Külgazdaság Ismerős cég nyerte el Schmidt Máriáék 1,5 milliárdos közbeszerzését
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 17. 16:49
Hatodszor nyerte el a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány által kiírt közbeszerzést a Prekog Alfa Kft. A jól bejáratott cég pedagógusképzést tart történelemtarároknak, de idén - története során először - NAV-eljárás is indult ellene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG