TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az exporttámogató intézményrendszerünket eddig nem használtuk ki, az Eximbank a 0-ról épített forrásokat, hogy új programokat is el tudjon indítani - mondta el a Növekedés 2013 konferencián az állami Eximbank vezérigazgatója, Nátrán Roland.

A nettó export nemzetgazdasági hatása jelentős, még azokban a negyedévekben is pozitívan járult hozzá a gazdasághoz, amikor a teljes GDP visszaesett. Ne feledkezzünk meg az importról - mondta az Eximbank vezérigazgatója az előtte felszólaló Oblath Gábor előadása kapcsán. Az import jellemzően együtt mozog a bruttó exporttal, és értelemszerűen a belső fogyasztás és beruházás eredője is. Amiről tehát beszélünk, a bruttó export és bruttó import - jelölte ki az értelmezési kereteket az Eximbank vezetője.

A Növekedés 2013 konferencia előadásai

Halpern: ez az exportbővülés nem fenntartható

Wolf: az adósmentés kiütheti a hitelprogramot
Oblath: Magyarországon még nincs növekedési fordulat
Hogy lesz itt 2 százalékos növekedés? A külföldön dolgozók is segítenek

Ez nem unortodox gazdaságpolitika - Matolcsynak fájhat az adósmentés

Sokat segít, ha a magyarok tanulnak a multiktól

Hol van az a növekedési fordulat? Tanuljunk a külföldiektől!

Válasz a válságra: a nők és az előremenekülés

A nettó export bővíthető a bruttó export bővítésével is, vagyis az exporttöblet nem feltétlenül egyenlő a tőkekiáramlással - mutatott rá Nátrán arra, miért nem ért egyet Oblath-tal. Az Eximbank a bruttó export növekedését képes elősegíteni, így a nettó exporton keresztül elérhető a GDP bővítése is.

Az exportáló ágazatokban a beruházási ráta magas, ezen keresztül a teljes beruházási ráta is javítható - mondta Nátrán, elismerve, hogy az export teljesítménye sem független a belső fogyasztástól. Az exportteljesítmény javulása javíthatja a vállalatok jövedelmezőségét is, vagyis így is hozzájárulhat a gazdaság növekedéséhez.

Mi az Eximbank dolga?

A kereskedelmi ügyletek pénzügyi kockázatainak csökkentésével segítik az exportbővülést, az export célú beruházások pénzügyi hátterének biztosításával pedig szintén hozzá tud járulni a biztosítóként és bankként is funkcionáló Exim. Az Eximbank olyan pénzügyi kockázatokat is felvállal az exportbővítés támogatása érdekében, melyet piaci alapon más szereplőn nem vállalnak.

A mérlegalkalmazkodás a bankrendszer szintjén is megfigyelhető, és ennek mérete drasztikus - mondta Nátrán. A kínálati komponenseket az Exim képes befolyásolni eszközeivel, ezzel a mérlegalkalmazkodás (adósságleépítés) negatív hatásait ellensúlyozhatja.

A bank stratégiájának fókuszában a "pozitív nemzetgazdasági hatás" áll, a források felhasználásánál is ezt veszik első helyre, még akkor is, ha egy-egy ügylet negatívan hat a bank mérlegére.

Nem használtuk ki a rendelkezésre álló eszközeinket

2016 végére 10 milliárd dolláros eszközállománnyal fog rendelkezni a bank, ez négyszerese  a mostaninak. Az exportvolumennek mekkora hányadát fogja biztosítani, finanszírozni az Exim? Magyarországon 2012-ben ez a szám 1,4 százalék volt (míg a szomszédos Ausztriában 19 százalék volt), a cél, hogy a régiós átlagot elérjük, ez nagyjából 4 százalékot lefedő exportrátát mutat. Ez csak jelentős eszközállomány-bővüléssel oldható meg. "Csak egy átlagos célt akarunk elérni, itt nem vagyunk annyira ambiciózusak" - mondta Nátrán.

Az exporttámogató eszközrendszert nem használta ki eddig Magyarország Nátrán értékelése szerint. "amit először tennünk kellett: a keretrendszer felállítása", a szervezeti integráció után jogszabályokat is módosítani kellett. Utóbbi az új termékek kidolgozása miatt is szükség volt.

Az Eximbank nem versenyez a magyar bankrendszerrel. A hitelezési aktivitás bővítéséhez forrásra volt szükség, a "forrás-szerzést a 0-ról kellett kialakítani", ennek ágyaztak meg a sikeres kötvénykibocsátással.

Az Eximbank növekedést támogató eszközei
- 2 éven belüli refinanszírozási program
- lízingfinanszírozás
- garanciatermékek
- befektetési hitelek és annak biztosítása
- kkv-program,

Az exportteljesítmény teljes vertikuma lefedhető az Eximbank új termékeivel, így nincs olyan tevékenység ahol ne tudnának kockázat-átvállalással segíteni. Az egyik új "termékük" a garancianyújtó tevékenység dinamizálása, amivel az Eximbank már nem csak a hitelezési képességre, de a annak "készségére" is hatással tud lenni. A banknak erre 350 milliárdos keret áll a rendelkezésére.

Az Eximbank 13 nagyobb illetve néhány kisebb pénzintézettel áll kapcsolatba (vagyis a kisebb cégeket is igyekeznek elérni). Az állami exportösztönző pénzintézet refinanszírozási kerete 400 millió euró, de ez felülről nyitott, vagyis igény esetén bővíthető. Az Exim felismerve az intézményrendszerben rejlő lehetőségeket és megújította a termékpalettáját is. Ennek egyik érdekes "terméke" a vevőhitel, vagyis a magyar állam közvetlen és bankközi hiteleken keresztül a felvevőpiacokat is megtámogatja (ezen keresztül tulajdonképpen az exportcégek árbevétel-realizálását támogatja meg).

Az Eximbank a keleti nyitás politikájának megfelelően a Balkán mellett a FÁK országai felé nyit, de az "egzotikusabb" piacok, így az arab országok irányába is próbálja eladhatóvá tenni a magyar exportot. Ezeken a kevésbé ismert piacokon az Exim jelentősen tudja csökkenteni a bizonytalanságból fakadó kockázatokat. Ezentúl már megtörtént a forráslehívás a kínai Eximbankkal kötött megállapodás alapján létrehozott 100 millió eurós refinanszírozási keretből is. Emellett a magyar Eximbank a kanadai társszervvel is kiváló együttműködést folytat - mondta Nátrán.Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél