BUX
32 858.75
+1.84%
+593.00
OTP
8 810.00
-3.19%
-290.00
MOL
1 968.00
+4.40%
+83.00
RICHTER
6 375.00
+4.77%
+290.00
MTELEKOM
360.00
+1.41%
+5.00
 
2013. szeptember 18. 12:22

Az exporttámogató intézményrendszerünket eddig nem használtuk ki, az Eximbank a 0-ról épített forrásokat, hogy új programokat is el tudjon indítani - mondta el a Növekedés 2013 konferencián az állami Eximbank vezérigazgatója, Nátrán Roland.

A nettó export nemzetgazdasági hatása jelentős, még azokban a negyedévekben is pozitívan járult hozzá a gazdasághoz, amikor a teljes GDP visszaesett. Ne feledkezzünk meg az importról - mondta az Eximbank vezérigazgatója az előtte felszólaló Oblath Gábor előadása kapcsán. Az import jellemzően együtt mozog a bruttó exporttal, és értelemszerűen a belső fogyasztás és beruházás eredője is. Amiről tehát beszélünk, a bruttó export és bruttó import - jelölte ki az értelmezési kereteket az Eximbank vezetője.

A Növekedés 2013 konferencia előadásai

Halpern: ez az exportbővülés nem fenntartható

Wolf: az adósmentés kiütheti a hitelprogramot
Oblath: Magyarországon még nincs növekedési fordulat
Hogy lesz itt 2 százalékos növekedés? A külföldön dolgozók is segítenek

Ez nem unortodox gazdaságpolitika - Matolcsynak fájhat az adósmentés

Sokat segít, ha a magyarok tanulnak a multiktól

Hol van az a növekedési fordulat? Tanuljunk a külföldiektől!

Válasz a válságra: a nők és az előremenekülés

A nettó export bővíthető a bruttó export bővítésével is, vagyis az exporttöblet nem feltétlenül egyenlő a tőkekiáramlással - mutatott rá Nátrán arra, miért nem ért egyet Oblath-tal. Az Eximbank a bruttó export növekedését képes elősegíteni, így a nettó exporton keresztül elérhető a GDP bővítése is.

Az exportáló ágazatokban a beruházási ráta magas, ezen keresztül a teljes beruházási ráta is javítható - mondta Nátrán, elismerve, hogy az export teljesítménye sem független a belső fogyasztástól. Az exportteljesítmény javulása javíthatja a vállalatok jövedelmezőségét is, vagyis így is hozzájárulhat a gazdaság növekedéséhez.

Mi az Eximbank dolga?

A kereskedelmi ügyletek pénzügyi kockázatainak csökkentésével segítik az exportbővülést, az export célú beruházások pénzügyi hátterének biztosításával pedig szintén hozzá tud járulni a biztosítóként és bankként is funkcionáló Exim. Az Eximbank olyan pénzügyi kockázatokat is felvállal az exportbővítés támogatása érdekében, melyet piaci alapon más szereplőn nem vállalnak.

A mérlegalkalmazkodás a bankrendszer szintjén is megfigyelhető, és ennek mérete drasztikus - mondta Nátrán. A kínálati komponenseket az Exim képes befolyásolni eszközeivel, ezzel a mérlegalkalmazkodás (adósságleépítés) negatív hatásait ellensúlyozhatja.

A bank stratégiájának fókuszában a "pozitív nemzetgazdasági hatás" áll, a források felhasználásánál is ezt veszik első helyre, még akkor is, ha egy-egy ügylet negatívan hat a bank mérlegére.

Nem használtuk ki a rendelkezésre álló eszközeinket

2016 végére 10 milliárd dolláros eszközállománnyal fog rendelkezni a bank, ez négyszerese  a mostaninak. Az exportvolumennek mekkora hányadát fogja biztosítani, finanszírozni az Exim? Magyarországon 2012-ben ez a szám 1,4 százalék volt (míg a szomszédos Ausztriában 19 százalék volt), a cél, hogy a régiós átlagot elérjük, ez nagyjából 4 százalékot lefedő exportrátát mutat. Ez csak jelentős eszközállomány-bővüléssel oldható meg. "Csak egy átlagos célt akarunk elérni, itt nem vagyunk annyira ambiciózusak" - mondta Nátrán.

Az exporttámogató eszközrendszert nem használta ki eddig Magyarország Nátrán értékelése szerint. "amit először tennünk kellett: a keretrendszer felállítása", a szervezeti integráció után jogszabályokat is módosítani kellett. Utóbbi az új termékek kidolgozása miatt is szükség volt.

Az Eximbank nem versenyez a magyar bankrendszerrel. A hitelezési aktivitás bővítéséhez forrásra volt szükség, a "forrás-szerzést a 0-ról kellett kialakítani", ennek ágyaztak meg a sikeres kötvénykibocsátással.

Az Eximbank növekedést támogató eszközei
- 2 éven belüli refinanszírozási program
- lízingfinanszírozás
- garanciatermékek
- befektetési hitelek és annak biztosítása
- kkv-program,

Az exportteljesítmény teljes vertikuma lefedhető az Eximbank új termékeivel, így nincs olyan tevékenység ahol ne tudnának kockázat-átvállalással segíteni. Az egyik új "termékük" a garancianyújtó tevékenység dinamizálása, amivel az Eximbank már nem csak a hitelezési képességre, de a annak "készségére" is hatással tud lenni. A banknak erre 350 milliárdos keret áll a rendelkezésére.

Az Eximbank 13 nagyobb illetve néhány kisebb pénzintézettel áll kapcsolatba (vagyis a kisebb cégeket is igyekeznek elérni). Az állami exportösztönző pénzintézet refinanszírozási kerete 400 millió euró, de ez felülről nyitott, vagyis igény esetén bővíthető. Az Exim felismerve az intézményrendszerben rejlő lehetőségeket és megújította a termékpalettáját is. Ennek egyik érdekes "terméke" a vevőhitel, vagyis a magyar állam közvetlen és bankközi hiteleken keresztül a felvevőpiacokat is megtámogatja (ezen keresztül tulajdonképpen az exportcégek árbevétel-realizálását támogatja meg).

Az Eximbank a keleti nyitás politikájának megfelelően a Balkán mellett a FÁK országai felé nyit, de az "egzotikusabb" piacok, így az arab országok irányába is próbálja eladhatóvá tenni a magyar exportot. Ezeken a kevésbé ismert piacokon az Exim jelentősen tudja csökkenteni a bizonytalanságból fakadó kockázatokat. Ezentúl már megtörtént a forráslehívás a kínai Eximbankkal kötött megállapodás alapján létrehozott 100 millió eurós refinanszírozási keretből is. Emellett a magyar Eximbank a kanadai társszervvel is kiváló együttműködést folytat - mondta Nátrán.Makro / Külgazdaság Boris Johnson intenzív osztályra került
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 21:40
Vasárnap este szállították kórházba a brit miniszterelnököt, akinek napközben rosszabbodott az állapota.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: belobbantak Stockholm és Oslo migráns negyedei
Káncz Csaba | 2020. április 6. 21:03
A svéd- és norvég fővárosban a szomáliaiak felülreprezentáltága a halottak között a zsúfolt szállásaiknak köszönhető, valamint alacsony szintű hozzáférésükhöz a járvánnyal kapcsolatos információkhoz. A többnyelvű felvilágosító kampány mindkét országban elkésett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Palkovics elárulta, mennyivel száll be az állam a bérköltségbe
Privátbankár.hu / MTI | 2020. április 6. 20:31
Az Orbán Viktor miniszterelnök által hétfőn bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv legfontosabb eleme a meglévő munkahelyek védelme a koronavírus-járvány idején - jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az M1 aktuális csatornán hétfő este.
Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzt csatornázott Orbán Viktor a gazdaságba pár perc alatt
Székely Sarolta | 2020. április 6. 16:43
A programokból ugyan csak 1-1 intézkedést emelt ki a bejelentés során Orbán Viktor miniszterelnök, már ezek is közel 3100 milliárd forintot irányítottak a magyar gazdaságba. 
Makro / Külgazdaság Duplájára nőtt a rendőri intézkedések száma Budapesten
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 12:35
Nem állít valósat a New York Times-ban megjelent cikk, miszerint Magyarország már régóta a tömeges fertőzések időszakában lenne, valamint szombatról vasárnapra virradóan duplájára nőtt a rendőri intézkedések száma Budapesten - többek között ezek derültek ki az operatív törzs mai tájékoztatóján. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor délben bejelentést tesz
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 11:16
A miniszterelnök várhatóan az országmentő gazdasági csomag részleteit fogja ismertetni.
Makro / Külgazdaság Már 1,28 millió korona-fertőzött van a világban
MTI | 2020. április 6. 09:51
Tovább szigoríthat Szlovákia, reménykedik Ausztria. Megszólalt a brit királynő, már a New York-i tigrisek is elkapták a vírust. Nemzetközi körkép.
Makro / Külgazdaság Elő a maszkokat: ma összeül az Országgyűlés
Privátbankár.hu / MTI | 2020. április 6. 08:34
A rendeleti kormányzás életbe lépése óta kissé súlytalanná vált Országgyűlés ma kezdi meg soron következő négynapos ülését. A napirendi pontok között nem szerepel a veszélyhelyzet visszavonása, de mentelmi ügyekben dönthetnek a honatyák - legalábbis aki bemegy dolgozni.
Makro / Külgazdaság Trump már látja a fényt az alagút végén
MTI | 2020. április 6. 08:27
Az amerikai elnök szerint közle lehet a járvány vége az USA-ban. A következő két hétben azonban még várhatóan jelentősen emelkedni fog a koronavírusban elhunytak aránya az országban.
Makro / Külgazdaság Rengetegen fognak túlórázni - újabb rendeleteket adott ki a kormány
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 07:25
Újabb kormányrendeletek jelentek meg vasárnap éjszaka a Magyar Közlönyben, ezúttal mind a járványhelyzethez szorosan kapcsolódó témában született, a rendvédelmi szervekről, honvédekről, büntetés-végrehajtásról, valamint az ingyenes parkolásról és a SZÉP-kártyáról is. Ezek közül emeltünk ki néhány fontosabbat, érdekesebbet. 
Friss
hírlevél