1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nagy az elmaradás a tranzakciós adónál, négy hónap alatt 40 milliárd sem jött össze, holott egész évben 300 milliárdos bevételt terveztek.

Megérkeztek a részletes áprilisi államháztartási adatok, a központi alrendszer 2013. április havi hiánya 35 milliárd forint volt. Ezen belül a központi költségvetés 79,4 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok 8,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 35,9 milliárd forintos szufficittel zártak. Az államháztartás központi alrendszerének 2013. április végi hiánya így 528,6 milliárd forintra teljesült (2012. első negyedévében ez 228,2 milliárdra teljesült). Az előzetes adatsorhoz képest tehát nincs meglepetés.





A kivezetett adókból is csordogál még a bevétel

Kikerülünk az eljárás alól már a nyáron?
Banai Péter Benő

Banai Péter Benő szerint a kormány az idei évre 0,3 százalékos, jövőre pedig 0,6 százalékos kiigazítást hajt végre, vagyis teljesíteni tudja az Európai Bizottság prognózisa szerint is a hiánycélt. A gazdasági tárca helyettes államtitkára szerint az előző évek "költségvetési sikerei" reális esélye van annak, hogy a Bizottság még idén nyáron megszüntesse a túlzottdeficit-eljárást hazánk ellen. Banai szerint ráadásul a most ismertetett negyedéves GDP-adat is javítja a költségvetés pozícióit.

Nézzük a részleteket. A bevételi oldalon társasági adóból 95 milliárd folyt be, ami tizedével kevesebb, mint tavaly, az NGM szerint a 10 százalékos kulcs bevezetése miatt volt szerényebb a bevétel. Tovább járja hattyúdalát az eva, melyből 23,7 milliárd azért így is bejött, ez 20 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor, az adózok nagy része lepártolt az "egyszerűsítettnek" ma már nehézkesen nevezhető adózási formától. Játékadóból is kevesebb, feleannyi jött be, mint tavaly ilyenkor (10,5 milliárd).

14,6 milliárddal több jött be ugyanakkor a bankadóból, összesen 35 milliárd - ennek oka, hogy tavaly ilyenkor a végtörlesztésből eredő veszteségeiket a pénzintézetek leírhatták a különadóból. A szektorális és "átmenetileg" bevezetett (aztán valamilyen formában mégis tovább örökített) adókból még most is csordogált bevétel, az áthúzódó hatás miatt, a költségvetés a 2013- január 1-jével megszüntetett plusz sarcokból még 4,2 milliárdot könyvelt el.

Továbbra sem tűnik vaskos sikertörténetnek a két új kisadózó forma: a kisadózók tételes adójából eddig 6,4 milliárd, a kisvállalati adóból pedig 2,5 milliárd folyt be.

Tranzakciós adó: még 260 milliárdot kellene belőle összeszedni

Az érintett cégek március 20-án fizettek idén először közműadót - idén még egy fizetési kötelezettségük lesz -, áprilisig ezen a soron 23,5 milliárd forint folyt be az államkasszába. A tavaly bevezetett távközlési adóból áprilisig idén 13,5 milliárd bevétele volt az államnak.

A tranzakciós illeték mértékének megemelése része lehet a kormány újabb csomagjának, amennyiben a most bevezetett zárolások nem lennének elegendőek és a gazdaság a vártnál rosszabbul teljesítene. Ebből az adóból négy hónap alatt 38,8 milliárd forint folyt be az államhoz, vagyis a tervezett idei bevétel közel 12 százaléka csupán. Az illeték megemelése egyelőre nincs terítéken, de a második félévben komolyan felmerülhet akár ez az opciós is, az elmaradás ugyanis tetemes: a következő nyolc hónapban még több mint 260 milliárdnak kellene befolynia ebből a bevételből (a költségvetés tartalékai 400 milliárdra rúgnak, Varga Mihály gazdasági miniszter szerint ebből fedeznék a kieső adóbevételeket).

Banai Péter Benő, az NGM helyettes államtitkára a tranzakciós adó kapcsán azt mondta a jelentés publikálását követő online fogadóórán, hogy továbbra is úgy gondolják: 80 milliárdos lehet az elmaradás ezen a soron az idei évben.

A biztosítók négy hónap alatt 8,5 milliárdnyi különadót fizettek meg.

100 milliárd folyt be a cigi jövedéki adójából

535,7 milliárd forint személyi jövedelemadó bevétele volt az államnak az első négy hónapban, miközben feleannyi kifizetést, 25,5 milliárdot teljesített - ennek oka az adójóváírás kivezetése. Nagyjából 1 százalékkal csökkentek a befizetések is a szuperbruttó kivezetése miatt, a mérleg ugyanakkor így is azt mutatja, hogy 4 hónap alatt 19,2 milliárddal több bevétele volt az államnak az szja-ból, mint egy évvel ezelőtt.

5,7 százalékkal kevesebb a büdzsé bevétele a jövedéki adóból, üzemanyagokból kevesebbet veszünk, itt csökkent is a bevétel. Kevesebb folyt be a szeszesitalok jövedéki adójából, míg a dohánytermékek jövedéki adójából négy hónap alatt 100 milliárdot kaszált az állam, ez nagyjából megegyezik a tavalyi bevétellel. Holott az adót tavaly kétszer is megemelték.

Áfából 148 milliárddal kevesebb folyt be, mint tavaly év elején, az összbevétel így áprilisig 807,7 milliárd forint. Itt a helyzet fordított, mint az szja-nál, a kiutalások nagy megugrása miatt (majd ötödével nőtt) lett kevesebb a bevétel, igaz, a befizetés is csökkent 2,5 százalékkal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG