4p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A brit tinédzserlányok csaknem fele nem érzi magát biztonságban az utcán, több mint negyedüket pedig már zaklatták szexuálisan, derül ki egy friss brit felmérésből. Félelemről számolt be a tizenéves fiúk negyede is. A brit médiában évek óta téma a fiatalok közötti erőszak, a késes támadások magas száma.

Túlzás nélkül sokkolónak nevezhető közállapotokra derített fényt az a kutatás, amelyet a BBC megbízásából készített a Survation közvéleménykutató intézet.

A cég kétezer 13 és 18 év közötti fiatalt – ezer fiút és ezer lányt – kérdezett meg többek között a biztonságérzetéről, mindennapi tapasztalatairól, szorongásairól és a közösségi média hatásáról.

Félnek az utcán

A felmérés egyik legdöbbenetesebb megállapítása, hogy a tinédzserlányok több mint negyede (27 százaléka) már tapasztalta a szexuális zaklatás valamilyen formáját. Csaknem minden második lány (44 százalék) pedig azt mondta, hogy nem érzi magát biztonságban egyedül az utcán.

Londoni életkép – szertefoszló biztonság. (Illusztráció.) Fotó: Depositphotos
Londoni életkép – szertefoszló biztonság. (Illusztráció.) Fotó: Depositphotos

A 13 éves Bobbie például arról beszélt a brit közszolgálati adónak, hogy amióta középiskolába jár, sokkal kevésbé érzi magát biztonságban a hazaúton.

„Néha elég félelmetes: rám kiabálnak és azt mondják: jól nézel ki, kislány! Néha előfordul, hogy elkapják a karomat az utcán – egyszer üldözőbe is vettek nálam kétszer vagy háromszor idősebb emberek.”

A 14 éves Princess már alternatív útvonalakat is kitalált magának a hazaútra arra az esetre, ha szükség lenne rá. És folyamatosan figyeli, hogy ki van mögötte.

Mások arról számoltak be, hogy nagyon meggondolják, milyen ruhát vesznek fel, ha kimennek az utcára. „Ha egy crop topot (rövid, szűk felsőt) és szűk ruhát viselek, nem lesz nyugodt napom” – mondta a 15 éves Szonja. A 18 éves Rofeda amiatt aggódik, hogy veszélybe sodorhatja magát, ha szembeszegül a szexuális zaklatással – de akkor is, ha figyelmen kívül hagyja azt.

Aggasztó helyzetről számoltak be a fiúk is: csaknem negyedük (24 százalék) vallotta azt, hogy nem érzi magát biztonságban az utcán.

"Ha fiúk egy csoportja bámul rám, egyedül vagyok és sötét van, akkor félek. Félek attól, hogy megtámadnak”, mondta a 15 éves Ashley. Szerinte sok videót lehet látni a közösségi médiában támadásokról, és ezt fenyegetésként éli meg.

Egy, az idei év elején publikált felmérés szerint 2022 márciusáig bezárólag egy év alatt 45 ezer támadást követtek el késsel vagy egyéb éles eszközzel Angliában és Walesben (ebből 261 volt halálos), ami 9 százalékos növekedés egy évvel korábbihoz és 34 százalékos növekedés 2010-11-hez képest. A támadók csaknem ötöde (18 százalék) 10-17 év közötti fiatal volt.

A brit médiában évek óta téma a fiatalok közötti erőszak, elsősorban a késelések magas száma: idén májusban például egy 16 éves fiút öltek meg egy machetével tanítás után az iskolája közelében. Csak azon az estén további két fiatal lett késes támadás áldozata a brit fővárosban.

Szorongató mindennapok

Visszatérve a mostani felmérésre, a megkérdezett tinédzserek több mint negyede számolt be arról, hogy általában vagy mindig szorong.

Ennek három fő oka van: a vizsgák, az iskolába járás és a közösségi nyomás (amikor társaik nyomására tesznek olyasmit, amit maguktól nem tennének meg).

A tinédzserek több mint fele azt is elárulta, hogy akkor is szorong, ha nincs nála a telefonja. Egy harmaduk amiatt érzi magát rosszul, mert másokhoz hasonlítgatja magát (azaz versenyezni kényszerül) a közösségi médiában. A tinédzser lányok ötöde pedig azt állította, hogy kapott már kéretlenül meztelen képeket vagy videókat társaitól.

Érdekesség, hogy az aggasztó fejlemények ellenére a megkérdezett fiatalok kétharmada pozitívan tekint a jövőbe. És ugyanennyien vallották, hogy jelenleg a család a legfontosabb az életükben.

A brit kormány egyik szóvivője a felmérésre úgy reagált, hogy minden gyereknek joga van biztonságos környezetben felnőni, az iskoláknak pedig azonnal tenniük kell valamit a zaklatás és a nőgyűlölet ellen. A kormány pedig vizsgálja, hogy milyen további útmutatásra lenne szükségük az oktatási intézményeknek ezen a téren.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Berágott Brüsszel: újabb szankciók jönnek az oroszokat támogató ország ellen
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 16:35
Nagyon nem nézi jó szemmel az Európai Unió az iráni tevékenységet.
Makro / Külgazdaság Hetekre eltünthették Putyin egyik leghíresebb ellenfelét
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 16:05
Támogatói nem tudják, hová szállították a bebörtönzött orosz ellenzékit.
Makro / Külgazdaság Beizzítják a lengyelek új rakétavédelmi bázisát
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 15:21
Erről a miniszterelnök beszélt a bizalmasi szavazás előtt.
Makro / Külgazdaság Még jövőre sem jöhetnek az igazán nagy pénzek Brüsszelből?
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 15:01
Bár Varga Mihály pénzügyminiszter diadalittasan kürtölte világgá, hogy az EU végre fizet Magyarországnak, ez csak a töredéke annak, ami hazánkat megilletné, ám Brüsszel jogállamisági aggályainak el nem oszlatása miatt még nem kaptuk meg. Erről is beszélt főszerkesztőnk, Csabai Károly a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Új szintre emelkedett a Hamász elleni harcban elesett izraeli katonák száma
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 14:10
A Gázai övezetben zajló háború tovább tombol.
Makro / Külgazdaság Itt egy újabb orosz bejelentés, amelynek Ukrajna nem fog örülni
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 13:32
Megrendezik az orosz választásokat a „lecsippentett” területeken.
Makro / Külgazdaság Csehország megverte Magyarországot az inflációs versenyben
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 12:55
Csehországban 8,5 százalékról 7,3 százalékra lassult az éves infláció. https://privatbankar.hu/cikkek/cimke/cimke/inflacio.html
Makro / Külgazdaság Jelentős leépítést tervez a Bosch
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 12:20
Akár 1500 embert is elbocsáthat a Bosch Németországban. 
Makro / Külgazdaság "Kritikus szakaszba" került a háború Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 11:50
A Hamász október 7-ei terrorakciója után kezdődött háború a szélsőséges szervezet és az izraeli hadsereg között belátható időn belül véget érhet, miután a befejeződik a Gázai övezet megszállása.
Makro / Külgazdaság Borell: az oroszok megsokszorozták a támadásokat, Ukrajnának több segítségre van szüksége
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 11:12
Josep Borell uniós diplomata szerint erősödni fog az "európai egység" az Ukrajnának nyújtandó támogatás kérdésében. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG